Στάθης Καννής: “1.900.000 ευρώ είναι πολλά χρήματα για να καταστρέψεις αμετάκλητα τον ιστορικό λόφο του Επαρχείου”
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57942″ img_size=”full”][vc_column_text]Τις τελευταίες ημέρες όλοι οι δημότες του Πύργου βιώσαμε μία από τις βάρβαρες επιθέσεις που έχει δεχτεί ο λόφος του Επαρχείου στη μακραίωνη ιστορία του. Η θλιβερή αυτή ενέργεια είχε ως εμπνευστή τον ίδιο το Δήμαρχο Πύργου, με εντολές του οποίου κόπηκαν τρία μεγάλα πεύκα που υπήρχαν για πολλά χρόνια απέναντι από το τουριστικό περίπτερο του Επαρχείου, δίνοντας πνοή, ομορφιά και σηματοδοτώντας τον εμβληματικό αυτόν πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας.
Αυτή η πρωτοφανής στα χρονικά της πόλης μας αυθαίρετη ενέργεια του Δημάρχου συνδέεται άμεσα με την εκπεφρασμένη πρόθεσή του να «αναπλάσει» την κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα (ελπίζουμε να ξέχασε τα σχέδιά του για αλλαγή και του ονόματός της) από την οδό Λετρίνων μέχρι το χώρο νότια του Επαρχείου.
Μια σοβαρή πρόθεση παρέμβασης και ανασχεδιασμού ενός τόπου, τόσο συμβολικού για την πόλη μας, δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει, ως αφετηρία, την αξιολόγηση και αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, την διαπίστωση προβληματικών χαρακτηριστικών που πρέπει να αντιμετωπιστούν παρεμβατικά και την επισήμανση αναξιοποίητων δυνατοτήτων του.
Στη συνέχεια επιβάλλεται ο σαφής προσδιορισμός της επιθυμητής μελλοντικής φυσιογνωμίας, η συστηματική διατύπωση των στόχων της προτεινόμενης ανάπλασης και ο καθορισμός της προσδοκώμενης ωφέλειας από αυτήν.
Και τέλος, όλα τα απαραίτητα τεχνοκρατικά στοιχεία πρέπει να διασυνδεθούν με τους ανθρώπους που κάνουν χρήση του χώρου, με τις δραστηριότητές τους, τα συναισθήματά τους, τις προσδοκίες τους, με τα ατομικά και συλλογικά όνειρά τους.
Αν κάνουμε όλα αυτά θα έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε το χώρο σε τόπο και να συνδέσουμε αρμονικά τις μνήμες και το παρελθόν μας με τις προσδοκίες και το μέλλον μας.
Τα παραπάνω στοιχείααποκτούν μεγαλύτερη σημασία, όταν η περιοχή παρέμβασης είναι ιστορικός τόπος αναφοράς, τοπόσημο και σύμβολο της πόλης μας, όπως είναι ο λόφος του Επαρχείου, που δεν μπορεί ελαφρά τη καρδία να τροποποιείται για την εξυπηρέτηση φαραωνικών επιδιώξεων και εμμονών της δημοτικής αρχής.
Προσωπικά πιστεύω ότι οφείλουμε να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά του ως χώρου πρασίνου, να προστατεύσουμε τα υπάρχοντα δέντρα και να τονίσουμε τη διαφορετική λειτουργία του σε σχέση με την υπόλοιπη μεγάλη πλατεία που διαθέτει η πόλη μας. Δεν έχουμε ανάγκη από μία απλή προέκταση της κεντρικής πλατείας.
Και βέβαια πρέπει να διασφαλιστεί το ελάχιστο κόστος διαχείρισης και ανάλωσης φυσικών πόρων, ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής κρίσης (αειφορική προσέγγιση).
Ο Δήμαρχος, αντί να κάνει όλα αυτά, ετοιμάζεται να σπαταλήσει το εξωφρενικά μεγάλο ποσό του 1.900.000 ευρώ, που του δίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να υλοποιήσει ένα κακό έργο βιτρίνας. Αυξάνει την πλακόστρωση, κατασκευάζει νέο κτίριο στο χώρο της παιδικής χαράς, που προέκυψε από την κοπή των πεύκων (λες και δεν υπήρχε άλλος χώρος για παιδική χαρά), εξαφανίζει τα παρτέρια, «κάνει βόλτες» στα μνημεία και τοποθετεί τέντα για να δημιουργήσει «μπαλκόνι».
Αλήθεια πιστεύουμε ότι το ποσό αυτό αξίζει να δαπανηθεί με τόσο πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο; Νομίζει κανείς ότι θα δοθεί πάλι στο μέλλον τόσο μεγάλο ποσό για την ανάπλαση του λόφου του Επαρχείου;
Γι’ αυτό επιβάλλονται η άμεση διενέργεια ενός Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών, από τον οποίο η δημοτική αρχή θα αντλήσει πρωτότυπες προτάσεις, η συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων του Πύργου, το Τεχνικό Επιμελητήριο και πάντως τίποτα δε μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μας.
Οι πολίτες του Πύργου θα δώσουν στο Δήμαρχο την απάντηση που επιβάλλεται. Γιατί την ώρα που ο Πύργος και τα τοπικά διαμερίσματα βουλιάζουν στα προβλήματά τους, 1.900.000 ευρώ είναι πολλά χρήματα για να καταστρέψεις αμετάκλητα τον ιστορικό λόφο του Επαρχείου.
Στάθης Καννής
Δικηγόρος
Πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]