FOLLOW US: facebook twitter

Σπύρος Ζαφειρόπουλος: Εκπαίδευση ενηλίκων ή αλλιώς τοπίο στην ομίχλη…

Ημερομηνία: 10-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38555″ img_size=”full”][vc_column_text]Σπύρος Ζαφειρόπουλος, ΜΔΕ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

Η εκπαίδευση η οποία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του ατόμου προσδιορίζεται από αρκετούς διαφορετικούς όρους όπως εκπαίδευση ενηλίκων, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, δια βίου μάθηση που διαφοροποιούνται κυρίως ανάλογα με το είδος της εκπαίδευσης που προσφέρεται: τυπική (π.χ. σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο), μη τυπική (π.χ. ένα σεμινάριο στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του οικείου Δήμου, άτυπη (π.χ. ένα βίντεο στο Youtube για να φτιάξουμε μια κατασκευή).

Η δια βίου μάθηση έχει αποτελέσει ένα βασικό άξονα των ευρωπαϊκών πολιτικών για την εκπαίδευση και η χώρα μας έχει εναρμονιστεί σε μεγάλο βαθμό μέσα από την ψήφιση νομοσχεδίων που καθορίζουν την εφαρμογή της δια βίου μάθησης και των φορέων και δομών που την υποστηρίζουν.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα πέρα από τις δομές εκπαίδευσης και το είδος της προσφερόμενης μάθησης είναι το ποιοι καλούνται να επιτελέσουν το εκπαιδευτικό έργο (εκπαιδευτές) και ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν.

Νέες Τεχνολογίες στην Τρίτη Ηλικία – Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ήλιδας

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΠΕΠ[1] στην Ελλάδα μπορούν να πιστοποιηθούν οι εκπαιδευτές ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης[2] ενώ ανώτατος τίτλος σπουδών στο συγκεκριμένο πεδίο είναι ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών «Εκπαίδευση Ενηλίκων» του ΕΑΠ[3] (ή συναφή από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα). Φυσιολογικά θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον στις δομές εκπαίδευσης ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης δημόσιες ή ιδιωτικές (π.χ. ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΔΒΜ Δήμων, κλπ.) διδάσκουν άτομα με τα παραπάνω προσόντα. Στην πραγματικότητα δε συμβαίνει αυτό.

Σε δομές και προγράμματα δημοσίου χαρακτήρα[4] κυρίως, όπως ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης), ΣΔΕ (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας) και ΛΑΕΚ[5] επικρατεί μια αναρχία με βασικό χαρακτηριστικό την παροχή τόσο διοικητικού όσο και εκπαιδευτικού έργου από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της Β΄βάθμιας εκπαίδευσης που δεν διαθέτουν τα προσόντα που περιγράφηκαν παραπάνω. Προφανώς δεν είναι το πρόβλημα οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν αυτά τα καθήκοντα αλλά η προχειρότητα με την οποία τα εμπλεκόμενα υπουργεία διαχειρίζονται την εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα, χωρίς μακροχρόνιο πλάνο που δεν θα διαταράσσεται από την αλλαγή σκηνικού που συνοδεύει την εναλλαγή κυβερνήσεων κάθε φορά. Επιπρόσθετα αξίζει να αναφερθεί, ότι οι αποσπάσεις δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίζεται. Η καταλληλότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η χαμηλή ελκυστικότητά τους, η χαμηλή συμμετοχή, η προχειρότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση, κλπ. είναι ζητήματα που χρήζουν ανασχεδιασμού και αναθεώρησης προκειμένου η εκπαίδευση ενηλίκων να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο στην ελληνική κοινωνία.

Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός λόγος γι’ αυτήν την έλλειψη σχεδιασμού εστιάζεται στο γεγονός ότι λόγω της αποσπασματικότητας της εργασίας του εκπαιδευτή ενηλίκων που δεν μπορεί να ζήσει κάνοντας μόνο αυτή τη δουλειά, δεν έχει οργανωθεί ο χώρος των εκπαιδευτών ενηλίκων προκειμένου να διασφαλιστούν εργασιακά δικαιώματα και να λαμβάνεται υπόψη ο λόγος τους ως επισήμου εταίρου σε σχετικές διαβουλεύσεις.

Αν κάποιος διαβάσει κείμενα που αφορούν τη δια βίου μάθηση θα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για τους πολίτες μιας κοινωνίας ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης προκειμένου να επιλέγουν τις κατάλληλες εκπαιδευτικές διαδρομές σε όλη τους τη ζωή και να προσδοκούν τη βελτίωση τόσο της επαγγελματικής θέσης τους όσο την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Σπύρος Ζαφειρόπουλος

spzafeir@gmail.com

__________________________________________________________________________

[1] Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης http://www.eoppep.gr/index.php/el/qualification-certificate/figures-accreditation/teacher-certification-educational-attainment-lifelong-learning-lll-adult

[2] http://www.opengov.gr/ypepth/?p=1670

[3] https://goo.gl/aZDe15

[4] http://www.gsae.edu.gr/el/geniki-ekpaidefsi-enilikon

[5] http://laek.oaed.gr/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia