Παραδόθηκε ο βόρειος κίονας του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων στο ιερό της Ολυμπίας
Σπουδαίο αναστηλωτικό έργο
Ένα πραγματικά σπουδαίο έργο αναστήλωσης παραδόθηκε χθες και επίσημα στο κοινό που επισκέπτεται το ιερό της Ολυμπίας. Πρόκειται για τον βόρειο κίονα του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας Aνδρεαδάκη Βλαζάκη.
Το επιτυχές αποτέλεσμα του πρόσφατα αναστηλωμένου βόρειου κίονα, οφείλεται στην άριστη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) Αθηνών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, κατόπιν ευγενούς χορηγίας του Ιδρύματος Regula Pestalozzi.
Το γεγονός αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2004 με την αναστήλωση τμήματος της εισόδου του Φιλιππείου, με τον επαναπατρισμό μάλιστα αρχιτεκτονικών μελών από το Βερολίνο, καθώς και την αναστήλωση των κιόνων (Ν12) και αυτών στην περιοχή του οπισθόδομου του Ναού του Διός (2012), σε συνδυασμό με τις πραγματοποιηθείσες εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, την ανασκαφή και ανάδειξη μεγάλου τμήματος του Γυμνασίου και τις στερεωτικές εργασίες στην περιοχή των Θησαυρών.
Η ιστορία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά την ταραγμένη περίοδο των Διαδόχων που ακολούθησε το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) και τις διαμάχες τους για την κυριαρχία της Ελλάδος, η νέα δυναστεία των Πτολεμαίων, με έδρα της την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, προχωρά γύρω στα 270 π.Χ. στην ανέγερση μνημείου μπροστά στην Στοά της Ηχούς.
Με σκοπό την προβολή των ηγετών της στη συνείδηση των προσκυνητών του ιερού της Ολυμπίας, κατασκευάζεται κρηπίδα – πόδιο μήκους περίπου 20μ. και πλάτους 4μ., και στις γωνίες της ανεγείρονται δύο ιωνικοί κίονες ύψους περίπου 9μ., όπου τοποθετήθηκαν, αντίστοιχα, τα αγάλματα του Πτολεμαίου Β΄ Φιλάδελφου και της αδελφής και συζύγου του Αρσινόης. Το τιμητικό αυτό ανάθημα, ένα από τα λαμπρότερα του είδους του στο ιερό, εντάσσεται στον σπάνιο τύπο αναθηματικών μνημείων με δύο μεμονωμένους κίονες στα άκρα του.
Άριστη η συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών αρχαιολόγων
Η Γ.Γ. του ΥΠΠΟ κα Βλαζάκη στην ομιλία της, αναφέρθηκε στην συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών αρχαιολόγων με κοινό στόχο την ανάδειξη του ιερού της Ολυμπίας και έκανε μια αναδρομή στο ανασκαφικό έργο εδώ και 142 χρόνια. «Όσα έγιναν στο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο, είναι αποτελέσματα της άριστης συνεργασίας, που βασίζεται πάντα στις αρχές της ισοτιμίας και της συναντίληψης.
Και οφείλω να υπογραμμίσω ότι αυτό το αίσθημα αλληλεγγύης κρίνεται και στις δύσκολές στιγμές, όπως όταν, το 2007, ο αρχαιολογικός χώρος απειλήθηκε και υπέστη ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν την Ηλεία. Τότε Έλληνες και Γερμανοί εργάστηκαν για την άμεση «επούλωση» των πληγών και την αποκατάσταση των ζημιών»…
Όπως τόνισε στην ομιλία της η κα Κόλλια «…πριν την επέμβαση αυτή το μνημείο που βρίσκεται σε καίρια θέση στη διαδρομή από το Ναό του Δία προς το Στάδιο, δεν ήταν εύκολα αναγνωρίσιμο στον μη ειδικό επισκέπτη. Το έργο διηύθυνε ο προσφάτως εκλιπών αρχιτέκτονας της ανασκαφής Klaus Henman που επιτέλεσε σπουδαίο έργο για 50 χρόνια και πρωτοστάτησε σε όλες τις αναστηλωτικές επεμβάσεις στην Ολυμπία.
Η τμηματική αποκατάστασή του αποτελεί το τέταρτο αναστηλωτικό έργο τα τελευταία 15 χρόνια που υλοποιήθηκε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Ολυμπία με την εποπτεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Τα αναστηλωτικά έργα, έχουν μεταβάλει ριζικά την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου, καθώς πέρα από τη μεγάλη επιστημονική σημασία τους, βοηθούν σημαντικά τους πολυάριθμους επισκέπτες να κατανοήσουν το μέγεθος και την ιστορική σημασία των μνημείων, αλλά και να αντιληφθούν την αρχική μορφή του λαμπρού αυτού πανελλήνιου ιερού, που είναι ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, Γενικότερα, οι εντυπωσιακές αυτές αναστηλώσεις σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της εικόνας του αρχαιολογικού χώρου, του οποίου η επισκεψιμότητα υπερβαίνει τα 500.000 άτομα το χρόνο».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς και συνεργάτες του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και συνεργάτες του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Regula Pestalozzi Weert Börner και η χορηγός Omura Pestalozzi, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, Έλενα Κουντούρη, ο πρώην Πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI), Helmut Kyrieleis, η Διευθύντρια του DAI Αθηνών Katja Sporn, ο Επιστημονικός Διευθυντής του DAI Αθηνών και Διευθυντής της Ανασκαφής DAI στην Ολυμπία Reinhard Senff, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, καθώς και αρχαιολόγοι και προσωπικό της ΕΦΑ Ηλείας.