FOLLOW US: facebook twitter

Σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία: 12-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

koulouria2

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι από τα ελάχιστα εδέσματα μέσω του οποίου μοιραζόμαστε τις ίδιες γευστικές μνήμες με τις παλαιότερες γενιές, με τους γονείς και με τους παππούδες μας. Στρογγυλό, άλλοτε αφράτο, άλλοτε ξεροψημένο, τραγανό και πάντα με άφθονο σουσάμι, το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το απόλυτο ελληνικό σνακ, κατάλληλο για το πρωινό, για το γραφείο, για το σχολείο, για το ταξίδι ή για ένα ελαφρύ τσιμπολόγημα στη βόλτα ή στα ψώνια μας. Όπως μαρτυρά το όνομά του, το κουλούρι Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να παρασκευάζεται στη συμπρωτεύουσα από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Εκείνοι, όμως, που το πρωτογεύτηκαν ήταν οι κάτοικοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κυρίως όσοι έμειναν  στην Κωνσταντινούπολη. Η λέξη κουλούρι πρόερχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον», ενώ το επάγγελμα του αρτοποιού το εξασκούσαν Έλληνες και κυρίως αυτοί που κατάγονταν από την Ήπειρο.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ, αφού για την παρασκευή του απαιτείται μόνο αλεύρι, μαγιά, νερό, αλάτι και σουσάμι, δίνοντάς του μόλις 85 θερμίδες. Πως θα το φτιάξετε στο σπίτι; Να μια πανεύκολη συνταγή:

Υλικά

  •   1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •   30 γρ. αλάτι
  •   2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  •   500 γρ. νερό χλιαρό
  •   300 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε  500 γρ. χλιαρό νερό,  την  μαγιά  και το αλάτι και αναμειγνύουμε καλά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας μας και την ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά.  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18  ίσα κομμάτια που τα  ανοίγουμε σε λεπτά μπαστουνάκια και στη συνέχεια δίνουμε σε κάθε μπαστουνάκι το στρογγυλό σχήμα του κουλουριού. Τα βουτάμε σε μπολ με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια  τα βουτάμε σε μπολ με σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό λαδόκολλα  και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά. Ψήνουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 10 με 15 λεπτά.

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη

mamapeinao.gr

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος