FOLLOW US: facebook twitter

Σε ψήφο κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα καλεί η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ

Ημερομηνία: 12-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Στην τελευταία στροφή μπαίνει η «κούρσα» για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ που θα κρίνει και την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Ελλάδας. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της αντιπολίτευσης μόνο θετικές για τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μπορούν να χαρακτηριστούν.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE παρά τους υψηλούς τόνους που έχουν υιοθετήσει τόσο ο αρχηγός του Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και κορυφαία στελέχη του αποφάσισε να καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά συνείδηση στη διαδικασία της 30ης Σεπτεμβρίου.

Χθες, μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε ότι το VMRO-DPME απορρίπτει τη συμφωνία, καθώς, όπως υποστήριξε, αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας, αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση την εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας.

Εξαπέλυσε, παράλληλα, σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αλλά, εν τέλει, κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματός του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Όπως σημειώνουν μέσα της γειτονικής χώρας, εντός του εθνικιστικού κόμματος, το οποίο κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια στην εσωτερική πολιτική σκηνή, κυριαρχούν τρεις διαφορετικές τάσεις αναφορικά με το δημοψήφισμα. Ο σκληρός εθνικιστικός πυρήνας ζητάει αποχή από την ψηφοφορία, ενώ άλλοι θέλουν οι ψηφοφόροι να στηρίξουν το όχι. Η φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα, όμως, τάχθηκε υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες και με θετική διάθεση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Επισήμως το VMRO-DPMNE τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας σε NATO και Ε.Ε., όμως δεν είναι ενάντια σε μια συμφωνία που πάει ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πάντως, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις το «ναι» στο δημοψήφισμα αναμένεται να επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, καθώς υπέρ έχουν ταχθεί τόσο η κυβέρνηση Ζάεφ όσο και τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός Σλάβων που διαφωνούν με τη συμφωνία δεν θα προσέλθει στις κάλπες.

Συνεπώς το μεγάλο στοίχημα για τον Ζόραν Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες για την λαϊκή υποστήριξη που έχει η κυβέρνησή τους.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα;».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος