Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η αιγοπροβατοτροφία
Με ατμομηχανή που κινδυνεύει να εκτροχιαστεί μπορεί να συγκριθεί η ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Η τροχιά συρρίκνωσης στην οποία έχει εισέλθει προκαλεί ανησυχίες στους παραγωγούς για το εάν ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον κλάδο.
Τα στατιστικά δείχνουν σημαντικές αποχωρήσεις αιγοπροβατοτρόφων, σε έναν τομέα όπου, λένε οι παραγωγοί, ισχύει το «όποιος φεύγει δεν επιστρέφει».Οσοι απομένουν προσπαθούν εναγωνίως να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, καθώς τα περιθώρια κέρδους από το γάλα και το κρέας που παράγουν είναι στενά έως μηδενικά.
Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ οι τιμές παραγωγού κινούνται σε… επίπεδα 1999! Ολα αυτά, έπειτα από τη «χειρότερη πασχαλινή περίοδο της τελευταίας 15ετίας» για την πώληση αμνοεριφίων, σύμφωνα με όσα είπαν παραγωγοί στην «Εφ.Συν.».
Από όλη την αλυσίδα της ελληνικής κτηνοτροφίας εξαρτώνται περίπου 500.000 εργαζόμενοι (από την παραγωγή και τη μεταποίηση των προϊόντων της ώς τις μεταφορές), σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Ακόμη, η κτηνοτροφία απορροφά το 1/3 της φυτικής εγχώριας παραγωγής και άρα η πορεία της έχει αντίκτυπο στην ελληνική γεωργία.
Η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά αυτάρκειας. Συγκεκριμένα, καλύπτει το 88,5% της εγχώριας κατανάλωσης, με στοιχεία του 2014, οπότε παράχθηκαν 108.769 τόνοι αιγοπρόβειου κρέατος.
Στο γάλα τα ποσοστά αυτάρκειας είναι ακόμη υψηλότερα: το 2015 παράχθηκαν 539.641 τόνοι πρόβειου γάλακτος (94% εκτίμηση αυτάρκειας) και 127.903 τόνοι γίδινου γάλακτος (100% εκτίμηση αυτάρκειας). Στα υπόλοιπα είδη γάλακτος και κρέατος (πλην των πουλερικών) η εγχώρια παραγωγή είναι αρκετά ελλειμματική.