FOLLOW US: facebook twitter

Σε δύο δόσεις τα αναδρομικά σε 250.000 ένστολους – Από το κοινωνικό μέρισμα το πρώτο «κύμα»

Ημερομηνία: 21-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69114″ img_size=”full”][vc_column_text]Διακόσια εκατομμύρια ευρώ σχεδιάζεται να «επιστραφούν» στα τέλη Οκτωβρίου σε 250.000 εν ενεργεία και αποστράτους ένστολους, από το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα που επιδιώκει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση στο τέλος του έτους.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο εφαρμογής της τελεσίδικης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδώσει συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις, σε όλους τους ένστολους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά και αύξηση στις συντάξεις τους, ενώ οι εν ενεργεία θα λάβουν μόνο αναδρομικά, καθώς από το 2017 ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο.

Τα αναδρομικά ξεκινούν από περίπου 2.100 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτάνουν έως και 12.800 ευρώ για τους ανώτατους αξιωματικούς, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 180 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, τα ποσά προκύπτουν από τον βασικό μισθό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται επιπλέον χρήματα καθώς είναι αρκετές οι κατηγορίες ενστόλων που λαμβάνουν επιδόματα εξομάλυνσης και ειδικής απασχόλησης. Τα αναδρομικά καλύπτουν χρονικό διάστημα 65 μηνών από τον Αύγουστο του 2012 ως και τον Δεκέμβριο του 2017 και μπορεί να δοθούν ακόμα και σε 36 δόσεις.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση εξετάζουν να περιορίσουν τον αριθμό των δόσεων, καταβάλλοντας αρχικά αναλογικά το ποσό των 200 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να αποφασιστεί ο τρόπος καταβολής του υπολείποντος ποσού. Τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται να λάβουν χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του δεύτερου μνημονίου (Ν.4093/2012) και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ. Το άλλο 50% των μειώσεων που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων αποκαταστάθηκε με τον νόμο 4307/2014.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot