Σε ένα μήνα θα ξέρουμε τις νέες αντικειμενικές και επομένως και τις όποιες παρεμβάσεις σε ΕΝΦΙΑ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”37604″ img_size=”full”][vc_column_text]Το αργότερο ως τις 14 Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει την Απόφαση για τις νέες Τιμές Ζώνης, όπως επίσης τις όποιες αλλαγές- μικρές ή μεγάλες- στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, καθώς οι Θεσμοί έδωσαν μια νέα μικρή παράταση, κατανοώντας τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ακόμα και τώρα, έχοντας δηλαδή παρέλθει η αρχική προθεσμία της 31ης Μαρτίου, οι εισηγήσεις των εκτιμητών παραμένουν στα χέρια της νεοσύστατης Ομάδας Εργασίας που προσπαθεί να βγάλει άκρη με τις αποκλίσεις μεταξύ εισηγήσεων ή και σε σύγκριση με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι αυτό της μεθοδολογίας, με βάση την οποία θα οριστεί τι ακριβώς συνιστά μεγάλη απόκλιση, άρα χρήζει παραπομπής στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
Αν και οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που έδωσαν τη νέα καταληκτική προθεσμία, απέφυγαν να προδικάσουν το εύρος των αλλαγών στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των Τιμών Ζώνης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες, στοχευμένες και χωρίς να αλλάζουν τη δομή/φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι π.χ. στις αποκαλούμενες “λαϊκές” περιοχές θα γίνουν μικρές διορθώσεις στους συντελεστές, έτσι ώστε να μην περάσει το σύνολο των επιβαρύνσεων από την αύξηση των Τιμών Ζώνης, ενώ αντιστοίχως οι μεταφερόμενες επιβαρύνσεις στα υψηλότερα κλιμάκια θα είναι λελογισμένες.
Παράγοντες της κτηματαγοράς κρούουν, πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου νέων στρεβλώσεων λόγω του διαφαινόμενου συμβιβασμού μεταξύ των πραγματικών τιμών και των τιμών που επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να μη διαταράξει τις ισορροπίες του ΕΝΦΙΑ σε μια περίοδο που οι επιβαρύνσεις από τις περικοπές των συντάξεων αποτελούν σχεδόν καθημερινό θέμα της επικαιρότητας.
Αυτό που έχουν καταστήσει σαφές οι ξένοι τεχνοκράτες στην ελληνική πλευρά είναι ότι σε κάθε περίπτωση το εισπρακτικό αποτέλεσμα του ΕΝΦΙΑ πρέπει να είναι το ίδιο. Έτσι, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις στα μέσα Ιουνίου, η ΑΑΔΕ θα “τρέξει” σενάρια συντελεστών με βάση τις Τιμές Ζώνης που θα της παραδοθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί το ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το “ναρκοπέδιο” βρίσκεται στις περιοχές που σήμερα ισχύουν Τιμές Ζώνης 750- 1.000 ευρώ, αφού το επόμενο κλιμάκιο επιβαρύνεται με συντελεστή 3,70 ευρώ/τ.μ. αντί 2,90 ευρώ/ τ.μ., κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση φόρου 80 ευρώ ανά 100 τετραγωνικά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]