FOLLOW US: facebook twitter

Σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών από το Erasmus +: Διαμορφώνοντας την διαπολιτισμική και κοινωνική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση

Ημερομηνία: 09-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”72838″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα καινοτόμο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus +, υλοποιεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, διοργανώνει σεμινάριο επιμόρφωσης στον Πύργο όπου συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από αρκετές χώρες της Ευρώπης. Η Ομάδα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της  ΔΔΕ Ηλείας, στην περίοδο 2017-2019, συμμετέχει σε στρατηγική σύμπραξη στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Καινοτομίας Erasmus+ με τίτλο «Cross the bridge» Οι Στρατηγικές Συμπράξεις στο πρόγραμμα Erasmus+ αφορούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων/οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας ή σε άλλον κοινωνικοοικονομικό τομέα.

Πέρα από τα σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, συμμετέχουν τα σχολεία Árskóli από την Ισλανδία, Mittelschool Gersthofen από τη Γερμανία, το 1ο Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου από την Κύπρο, το I.I.S. “G.B.Pentasuglia” απο την Ιταλία, το Πανεπιστήμιο Ταρτού (University of Tartu) της Εσθονίας και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Cross Culture International Foundation Cyprus Ltd της  Κύπρου.

Το Cross Bridge είναι ένα πρόγραμμα Erasmus + το οποίο, στην σημερινή πραγματικότητα της αυξανόμενης κινητικότητας των ανθρώπων στην Ευρώπη, προσπαθεί να προσφέρει λύσεις ενσωμάτωσής τους στα εκπαιδευτικά συστήματα, που ήδη αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Ένα από τα πιο αδύναμα σημεία των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι ότι, κατά τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου υποτίθεται ότι ξεκινά η επιτυχής ένταξη αυτών των ατόμων που προέρχονται από άλλες χώρες, αυτή συχνά αποτυγχάνει. Η αποτυχία αυτή παρατηρείται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η έλλειψη βοήθειας και καθοδήγησης για τους μαθητές με ξένο υπόβαθρο (ειδικά τα νέο- αφιχθέντα άτομα) στα σχολεία τους εκθέτει σε υψηλότερους κινδύνους: δυσκολία παρακολούθησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, χαμηλοί βαθμοί με αποτέλεσμα να τους ωθεί να παρατήσουν το σχολείο.

Ο κύριος στόχος του Cross the Bridge είναι να συνδυάσει διάφορα ρεύματα δραστηριοτήτων κάτω από μια καινοτόμο πρωτοβουλία, η οποία είναι τα κέντρα υποδοχής. Η προετοιμασία, η σύστασή τους και η λειτουργία τους, έχει σκοπό να παρέχουν χώρο, υλικά και λύσεις για το εμπλεκόμενο διδακτικό προσωπικό και θα ενσωματωθούν στις δραστηριότητες των σχολείων-εταίρων για να διασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες των μαθητών  με ξένο υπόβαθρο.

«Ο στόχος αυτών των προγραμμάτων πέρα από την ανταλλαγή απόψεων είναι ένα διαπολιτισμικό θέμα ένταξης μειονοτήτων και κυρίως προσφύγων στην ευρύτερη κοινωνία. Είναι ένα ευρύτερο θέμα που απασχολεί ολόκληρο τον κόσμο και στην περιοχή μας ειδικότερα στη Μυρσίνη. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Αρχαία Ολυμπία, στο Κάστρο Χλεμούτσι, στην περιοχή των προσφύγων στη Μυρσίνη όπως επίσης και επαφές με σχολικές μονάδες. Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες πανεπιστημιακού επιπέδου και όχι μόνο, όπως η κα Σπινθουράκη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Καρράς καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων, η σχολική σύμβουλος κα Κοτταδάκη και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας ο υπεύθυνος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ κ. Δρούζας, ο υπεύθυνος του ΚΕΣΥΠ κ. Μαρίτσας, η διευθύντρια του Γυμνασίου Γουμέρου κα Χάρμπαλη κ.α.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρέλλος.

Σειρά δράσεων και επισκέψεων

Στην εβδομάδα από χθες έως τις 12 Οκτωβρίου οι εταίροι φιλοξενούνται στον Πύργο. Ο τίτλος της επιμόρφωσης είναι «Διαμορφώνοντας την διαπολιτισμική και κοινωνική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση»/ “Shaping the Intercultural & Social Inclusion in the European Education”. Οι δράσεις ξεκίνησαν στο μικρό συνεδριακό του κεντρικού κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ενώ θα γίνουν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους για την ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς και ιστορίας. Επίσης, έχει προγραμματιστεί μια επίσκεψη στη Μυρσίνη όπου υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Στην επιμόρφωση αυτή έχουν κληθεί να παρουσιάσουν εισηγήσεις βιωματικές (workshops) και μη, ακαδημαϊκοί ειδήμονες στο αντικείμενο.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται η κα Σπινθουράκη Ι. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ) με αντικείμενο την  Πολυπολιτισμική και Πολύγλωσση Εκπαίδευση, και ο κ Καρράς Ι., οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα  Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με ερευνητικά αντικείμενα την Γλώσσα και τον Πολιτισμό. Τις εισηγήσεις στα εργαστήρια παρουσιάζουν ο υπεύθυνος ΔΥΕΠ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γ. Αγγελόπουλος, η Φ. Βλάχου, η οποία ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών  προγραμμάτων για πρόσφυγες πρώην σχολική σύμβουλος της Αγγλικής Γλώσσας, Μ. Κοτταδάκη, της οποίας ερευνητικό ενδιαφέρον είναι η πολυπολιτισμική επικοινωνία, ο υπεύθυνος του ΚΕΣΥΠ Α. Μαρίτσας, ο υπεύθυνος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ, Π. Δρούζας, η διευθύντρια του γυμνασίου Γουμέρου Ι. Χάρμπαλη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia