FOLLOW US: facebook twitter

Σεμινάριο εδαφολογίας σε αγρότες της Ηλείας

Ημερομηνία: 03-02-2017 | Συντάκτης:

edafologiko-seminario-agrotes2

Από καθηγητή του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας

Μάθημα λήψης δειγμάτων χώματος προς εξέταση παρέδωσε χθες ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Εδαφολογίας στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Παντελής Μπαρούχας, σε αγρότες στην Ηλεία. Συγκεκριμένα μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο και το διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας Τάκη Παρασκευόπουλο, επισκέφθηκαν τους αγρότες – καλλιεργητές πιπεριάς στο χωριό Στρούσι, στον κάμπο της Ηλείας, για να συζητήσουν για τα δεδομένα της λίπανσης των καλλιεργειών και τον τρόπο που μπορούν να πάρουν σωστά δείγματα προς ανάλυση, στο Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας που λειτουργεί στην Αμαλιάδα.

edafologiko-seminario-agrotes4

O ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι «… η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την στήριξη και την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρία και το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, υλοποιούμε μια σειρά δράσεων που συμβάλει στην ενημέρωση και την ανάπτυξη του εδαφολογικού εργαστηρίου όσο και στην παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων υψηλής ανταγωνιστικότητας, ποιότητας και ασφάλειας. Το Εδαφολογικό Εργαστήριο της ΠΔΕ έχει ήδη μεταφερθεί στο ΤΕΙ Αμαλιάδας στο τμήμα Τεχνολόγων – Γεωπόνων, βρίσκεται υπό την επιστημονική καθοδήγηση και ευθύνη του ΤΕΙ και προσφέρει τις υπηρεσίες του στην έρευνα την εκπαίδευση και στον αγροτικό κόσμο και τις μεγάλες εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιφέρειάς και του νομού μας. Καλύπτει τις ανάγκες και των τριών περιφερειακών ενοτήτων και ανάλογες δράσεις θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε στην συνείδηση του αγροτικού κόσμου τη σημασία του εδαφολογικού εργαστηρίου».

edafologiko-seminario-agrotes1

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρούχας εξήγησε ότι «… είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τους παραγωγούς για τον τρόπο λήψης δειγμάτων για την επόμενη περίοδο στην καλλιέργεια του πιπεριού. Η καλλιέργεια είναι σημαντικό και το εργαστήριο προσπαθεί να δώσει κάθε πληροφορία που είναι απαραίτητη στους παραγωγούς προκειμένου να λάβουν δείγματα από το χωράφι με έναν σωστό τρόπο ώστε να έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία της εδαφοανάλυσης έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία για την καλλιέργεια διότι μπορεί να δώσει αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε μια ισορροπημένη, λιπαντική αγωγή και στο τέλος σε ένα ποιοτικό προϊόν για τον παραγωγό. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου έχει πληγεί αρκετά τον τελευταίο καιρό, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να βελτιώνουμε τα εδάφη μας και τους τρόπους λίπανσης. Αυτή η πρωτοβουλία θέλει να δείξει με τον καλύτερο τρόπο σε όλη τη Δυτ. Ελλάδα ότι η εδαφοανάλυση και πληροφορία που παίρνουμε από το έδαφος, μπορεί να είναι ωφέλιμη και για το περιβάλλον αλλά και για τον ίδιο παραγωγό»

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρουσίου Κώστας Χριστόπουλος, δήλωσε ότι «…το εγχείρημα αυτό με την ανάλυση των εδαφών είναι σημαντικό για τους αγρότες. Ευελπιστούμε για την καλή συνεργασία, είμαστε σε επαφή με την ομάδα του ΤΕΙ Αμαλιάδας και περιμένουμε τα αποτελέσματα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Στο οριακό σημείο που φτάσαμε με τις δύο μεγάλες ζημιές που είχαμε στην περιοχή, η βοήθεια από το ΤΕΙ Αμαλιάδας να μειώσουμε το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό ζητούσαμε όλα τα χρόνια για το κόστος. Το εγχείρημα της Περιφέρειας μας βοηθά στο μέγιστο».

edafologiko-seminario-agrotes

Οι αγρότες έδειξαν ενδιαφέρον για τους τρόπους που μπορούν να λιπάνουν σωστά τις καλλιέργειές τους ανάλογα και με τις ανάγκες που έχουν τα εδάφη τους. Μπαίνουν πλέον σε μια διαδικασία βελτίωσης του παραγόμενου προϊόντος από έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα αυτό του καλλιεργήσιμου εδάφους. Το Εδαφολογικό Εργαστήριο που βρίσκεται στην Ηλεία, μπορεί να συμβάλει σε αυτό τον τομέα και να βρεθεί στο πλευρό όλων των αγροτών στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia