«Σαφάρι» εναντίον της φοροδιαφυγής από την ΑΑΔΕ το Πάσχα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57109″ img_size=”full”][vc_column_text]Στη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα ετοιμάζονται να πέσουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οι έλεγχοι τόσο από τις τοπικές εφορίες όσο και από την Υπηρεσίας ελέγχων και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα είναι αυξημένοι καθώς συνηθίζεται τέτοιες εποχές ο αυξημένος τζίρος να μην αποτυπώνεται και στα φορολογικά έσοδα.
Για αυτό το λόγο οι αρμόδιες υπηρεσίες σχεδιάζουν στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις που έχουν αυξημένη κίνηση εξαιτίας των εορτών. Στο στόχο των ελεγκτών μπαίνουν επιχειρήσεις από τον κλάδο εστίασης, ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και άλλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αυξημένο τζίρο.
Το μεγαλύτερο βάρος των ελέγχων θα πέσει σε επιχειρήσεις όλων των ειδών οι οποίες βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα δεν θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι και σε επιχειρήσεις στα αστικά κέντρα.
Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ έχουν εντολή να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις και αν αυτές είναι νόμιμες, καθώς ο έλεγχος θα περιλαμβάνει και την εγκατάσταση νόμιμης συσκευής ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS).
Αντίστοιχοι έλεγχοι θα γίνονται και στη διαδικασία διακίνησης προϊόντων προκειμένου να εντοπιστούν είτε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, είτε διακίνηση χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.
Όσοι εντοπιστούν να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα έως και «λουκέτου» στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα προβλέπεται:
-Για μη έκδοση φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
-Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό τοις εκατό (100%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
-Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο διακόσια τοις εκατό (200%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
-Στην περίπτωση μη έκδοσης 10 ή περισσότερων αποδείξεων ή αξίας αποδείξεων άνω των 500 ευρώ επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας για 48ώρες. Σε περίπτωση υποτροπής η αναστολή λειτουργίας μπορεί να φθάσει ακόμη και τις δέκα ημέρες και στην περίπτωση άρνησης ελέγχου ακόμη και τον ένα μήνα.
-Σε μια σειρά επαγγελματιών και επιχειρήσεων που η αναστολή λειτουργίας τους δημιουργεί προβλήματα στους καταναλωτές (πχ ιατρεία, οίκοι ευγηρίας) προβλέπεται μόνο η επιβολή τσουχτερού προστίμου και όχι το μέτρο του λουκέτου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]