FOLLOW US: facebook twitter

Σίγουρα δεν είναι όλοι ίδιοι…

Ημερομηνία: 10-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

filis-nikos

Χιλιάδες φορές έχω ακούσει πως «είναι όλοι τους ίδιοι» κι άλλες τόσες ότι «δεν γίνεται τίποτα». Μάλιστα οι αφορισμοί αυτοί ενώ επιφανειακά συνοδεύονται από αισθήματα «απογοήτευσης και αγανάκτησης» στην πραγματικότητα διατυπώνονται με μια κρυφή χαρά και ικανοποίηση σαν να διαπίστωσαν μια βαθιά σοφία που απολαμβάνει ευρύτατης αποδοχής.

Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος όπως και κάθε απόλυτος αφορισμός που δεν αφήνει χώρο στην άλλη άποψη. Κι αυτό στην αθώα της εκδοχή. Γιατί στις περισσότερες φορές η αφελής αυτή προσέγγιση γίνεται σκόπιμα σε μια προσπάθεια ισοπέδωσης και απαξίωσης του διαφορετικού. Αν «όλοι τους είναι ίδιοι» τότε δεν έχεις να περιμένεις τίποτα νέο απ’ αυτούς. Και αν «κι αυτοί ίδιοι είναι» τότε έχει χτιστεί το άλλοθι για να δοθεί η άφεση αμαρτιών σε όλους τους προηγούμενους. Ένα θαυμαστό μάθημα διαφορετικότητας μας έδωσε ο έως πριν λίγες μέρες υπουργός Παιδείας.

Με μια εξαιρετικά φορτισμένη ομιλία, ο Νίκος Φίλης αποχαιρέτησε το υπουργείο εκφράζοντας ανοιχτά την απογοήτευση του για την απομάκρυνση του.

«Αιφνιδίως το άριστα 20 ανατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό» δήλωσε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την πικρία του για την απόφαση του πρωθυπουργού και αναρωτήθηκε «ποιος έκανε λάθος; Ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής;».

«Η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει δεκτή ακόμη κι αν το νέο σχολείο είναι κοτζάμ υπουργείο» για να καταλήξει με νόημα «υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν αντίτιμο, δεν αγοράζονται».

Θα συμφωνήσετε πιστεύω μαζί μου ότι ο μέχρι χθες υπουργός Παιδείας έδωσε το καλύτερο μάθημα ήθους και αξιοπρέπειας στους «μαθητές του» όπως πιστεύω ότι έκανε περήφανο και φωτογράφησε κάθε γνήσιο αριστερό δηλώνοντας «εμείς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας απέναντι στην Αριστερά στα ανυπότακτα χρόνια όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά στο κόσμο. Όταν βγάζαμε τη γλώσσα στα συντηρητικά και δήθεν χρηστά ήθη. Όταν μας απέβαλαν από τα σχολεία χαρακτηρίζοντας μας μιάσματα και αλήτες. Και αυτή είναι η σύνδεση μας με τη σημερινή κοινωνία της κρίσης».

Μπορεί ενδεχομένως να διαφωνεί κανείς σε πολλά με τον κ. Φίλη.

Ένα όμως είναι σίγουρο. Σίγουρα δεν είναι ίδιος με τους άλλους…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος