FOLLOW US: facebook twitter

Ρουμπίνη Στυλιανοπούλου: «Ο φορολογούμενος θα πρέπει να είναι ενήμερος για τα χρέη του»

Ημερομηνία: 17-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Συνέντευξη της Ρουμπίνης Στυλιανοπούλου- Οικονομολόγου- Νομικού και Δ/ντριας της Δ.Ο.Υ Πύργου ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στην Ελένη Παπαδοπούλου

-Τι απάντησε για ρυθμίσεις οφειλών, κατασχετήρια και στόχους της Δ.Ο.Υ Πύργου

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μπορεί να έχει ένας φορολογούμενος ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις οφειλές τους προκειμένου να μην μπλέξει σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεων, δίνει η Δ.ντρια της Δ.Ο.Υ Πύργου, νομικός και οικονομολόγος, κ. Ρουμπίνη Στυλιανοπούλου σε συνέντευξή της στην Πρωινή για το ειδικό ένθετό μας.

Η κ. Στυλιανοπούλου τονίζει ότι παρότι σήμερα υπάρχει στην Δ.Ο.Υ Πύργου μεγαλύτερο ποσό ληξιπροθέσμων χρεών, η επίτευξη των στόχων και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα. Δηλώνει άνθρωπος του καθήκοντος σε όποια θέση ευθύνης και αν της έχει ανατεθεί, αλλά και υπερήφανη που με την καλή συνεργασία των υπαλλήλων της υπηρεσίας και με σκληρή δουλειά, έχουν καταφέρει στη Δ.Ο.Υ Πύργου όχι απλά να είναι μέσα στους στόχους που η ΑΑΔΕ έχει θέσει, αλλά να θεωρούνται μια από τις αποτελεσματικότερες υπηρεσίες σε στοχοθεσία σε όλη την Ελλάδα. Η κ. Στυλιανοπούλου υπογραμμίζει ότι ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να είναι ενήμερος για τα χρέη του, για να μην φτάνει κάποια στιγμή στο σημείο αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεων καθώς υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές του.

  • Είμαστε σε περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2017 με αρκετές νέες αλλαγές. Ποια είναι τα σημεία S.O.Sπου θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι στην συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και την ηλεκτρονική υποβολή τους στο taxisnet;

Τα φορολογικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με τμηματικό τρόπο αλλά ενιαία ως οργανικό σύνολο. Οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν την δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να δηλώσουν όλα τα εισοδήματα τους ανεξάρτητα από την  πηγή προέλευσης τους. Παράλληλα, καλούνται να απαντήσουν και για ζητήματα πληροφοριακού χαρακτήρα όπου θα πρέπει να είναι εξίσου σαφείς και ακριβείς. Εάν δεν δύνανται οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να αποστείλουν με τον προβλεπόμενο τρόπο την δήλωση τους,είναι προτιμότερο να απευθυνθούν σε οργανωμένα γραφεία ή επαγγελματίες φοροτεχνικούς προκειμένου να τους βοηθήσουν. Απόκρυψη στοιχείων και λάθη κατά την υποβολή της δήλωσης δεν συνεπάγονται μόνο οικονομικές επιβαρύνσεις αλλά πρωτίστως ψυχολογική πίεση και περιττό άγχος.

  • Είναι γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της αύξησης εξόδων των νοικοκυριών αλλά και των πρόσθετων έμμεσων και άμεσων φόρων, οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κυρίως απέναντι στο δημόσιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες οφειλές φορολογουμένων στην Δ.Ο.Υ Πύργου, μεγαλύτερες ή μικρότερες από άλλα χρόνια;

Οι πολίτες οφείλουν να είναι ενήμεροι στα χρέη τους και αυτό μπορεί να γίνει είτε με ολική εξόφληση είτε με ρύθμιση σε δόσεις όταν αυτό προβλέπεται κάθε φορά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Πάντα υπήρχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, υπάρχουν συμπολίτες μας που αδυνατούν λόγω συνθηκών να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Σήμερα, ωστόσο, η υπηρεσία μας είναι πιο οργανωμένη τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο και έχει αναπτύξει μια άλλη δυναμική σε θέματα είσπραξης σε σχέση με το παρελθόν. Σήμερα, παρότι υπάρχει μεγαλύτερο ποσό ληξιπροθέσμων χρεών, η επίτευξη των στόχων και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα.

  • Από την αρχή του χρόνου έχουν πολλαπλασιαστεί τα κατασχετήρια από την ΓΓΔΕ μέσω της Δ.Ο.Υ Πύργου σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Είστε σε θέση να γνωρίζετε την έκταση που αυτά έχουν λάβει στην Δ.Ο.Υ Πύργου και τι πρέπει να κάνει ένας φορολογούμενος όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει κατάσχεση στον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό ή ακόμα και σε περιουσιακά του στοιχεία για να αντιστρέψει, αν αντιστρέφεται, η κατάσταση;

Το ευκταίο είναι, φυσικά, να μην καταλήξει σε αυτή την κατάσταση ο φορολογούμενος γιατί τότε τα πράγματα δυσχεραίνουν πολύ. Άρση λογαριασμού σημαίνει κατά κανόνα εξόφληση του χρέους πλην ελαχίστων περιπτώσεων όπου μπορεί να γίνει μερική άρση του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασμού. Για να μην φτάσει, λοιπόν, σε αυτή την κατάσταση ο φορολογούμενος θα πρέπει να είναι ενήμερος στα χρέη του στο σύνολο τους.

  • Με την υπόθεση της ευνοϊκής ρύθμισης των 24  δόσεων που αφορούσε φορολογουμένους πληγεισών περιοχών, υπήρξε αρχικά ένα απρόοπτο, όπου πριν ακόμα βγουν όλες οι ρυθμιστικές διατάξεις, έγιναν κατασχέσεις προσωπικών λογαριασμών. Αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν σε όσους φορολογούμενους και επιχειρηματίες, άνευ δικής τους υπαιτιότητας, έπεσαν σε αυτή τη συγκυρία;

Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η αναγγελία μιας ρύθμισης με χρονικό ορίζοντα λήξης, αλλά ακόμα και η ύπαρξη μιας νομοθετημένης ρύθμισης που «τρέχει», δεν αναστέλλει την αναγκαστική είσπραξη. Θα ήταν παράνομο αν αυτό είχε γίνει κατά την διάρκεια της αναστολής είσπραξης και εκτέλεσης για τις περιοχές αυτές. Επομένως δεν τίθεται επ’ αυτού τέτοιου είδους ζήτημα. Εξάλλου στην πλειοψηφία τους οι κατασχέσεις γίνονται βάση συγκεκριμένων καταστάσεων που μας χορηγούνται από την κεντρική υπηρεσία της ΑΑΔΕ και η είσπραξη να είναι στοχευμένη μέσα από την διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

  • Υπήρξε ανταπόκριση από τους φορολογούμενους για την ένταξή τους στην ευνοϊκή ρύθμιση των 24 δόσεων και σε ποιο βαθμό;

Ανταποκρίθηκαν αρκετοί φορολογούμενοι.Παρ’ όλα αυτά, όσοι δεν προσήλθαν γι’ αυτόν τον λόγο στην εφορία θα πρέπει άμεσα, είτε οι ίδιοι είτε με την βοήθεια του λογιστή τους, να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων δια μέσου της ηλεκτρονικής σελίδας της ΑΑΔΕ.

  • Με τα νέα μέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν, το αφορολόγητο θα πέσει δραματικά και θα φτάσει περίπου στα 5.600 ευρώ, οπότε ακόμα και ο χαμηλόμισθος ή χαμηλοσυνταξιούχος θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 500-600 ευρώ φόρο, ο οποίος ως τώρα είχε είτε μηδενική δήλωση είτε λάμβανε επιστροφή. Θεωρείτε από την εμπειρία σας ότι με την αλλαγή αυτή θα μπουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία, ή θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα χρέη προς την εφορία αφού ο κόσμος θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί;

Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για την φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων γιατί αυτή αλλάζει συνεχώς. Θα ήταν αυθαίρετη  οποιαδήποτε εκτίμηση τη δεδομένη στιγμή. Εξάλλου, εμείς δεν είμαστε ειδικοί να εκφέρουμε τέτοιου είδους απόψεις. Αυτό είναι αντικείμενο άλλων επιστημών. Μόνο προσωπικές εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε αλλά αυτές δεν ενδιαφέρουν κανέναν.

  • Πόσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεστε σοβαρές υποθέσεις οφειλετών σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης από μια τέτοια νευραλγική θέση ως Δ/ντρια της Δ.Ο.Υ Πύργου, όταν μάλιστα έχετε να κάνετε όχι με συνήθεις κακοπληρωτές- γιατί υπάρχουν και αυτοί- αλλά με κακοπληρωτές λόγω οικονομικών συνθηκών;

Εμείς, ως Δ.Ο.Υ., καλούμαστε να εκτελέσουμε τις ανατεθειμένες αρμοδιότητες και τα καθήκοντα μας που είναι συγκεκριμένα πέρα από τις εκάστοτε επικρατούσες οικονομικοκοινωνικές και  πολιτικές συνθήκες. Δεν χωρούν στην άσκηση των καθηκόντων μας συναισθηματισμοί αλλά ούτε και προσωπικές απόψεις ή εκτιμήσεις.

Οι ρόλοι  που πρέπει να εκτελέσουμε είναι συγκεκριμένοι και οριοθετημένοι και εάν σεβόμαστε τον εαυτόν μας, το επάγγελμα που ασκούμε θα πρέπει να εκτελούμε ευσυνείδητα και αμερόληπτα τα καθήκοντα μας με οδηγό την καθολική, πιστή και ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων. Αυτό έπραττα πάντα τόσο από την θέση του απλού υπαλλήλου όσο και από τις διάφορες θέσεις ευθύνης που κατά καιρούς έχω κληθεί να υπηρετήσω. Αυτό, με την ίδια ένταση και πάθος, κάνω και τώρα από την θέση της Διευθύντριας.

Είμαι υπερήφανη, που με την καλή συνεργασία των υπαλλήλων της υπηρεσίας μας, με τη σκληρή εργασία τους  -πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες-, ειδικά οι συνάδελφοι που καλύπτουν το κομμάτι του προληπτικού ελέγχου, έχουμε καταφέρει όχι απλά να είμαστε μέσα στους στόχους που η ΑΑΔΕ έχει θέσει αλλά να είμαστε μια από τις αποτελεσματικότερες υπηρεσίες σε στοχοθεσία σε όλη την Ελλάδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot