FOLLOW US: facebook twitter

Ρεσιτάλ ηθοποιίας από τον μέγιστο Κώστα Καζάκο: Συγκλονιστική η παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» στην Ήλιδα

Ημερομηνία: 25-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Την εξαιρετική παράσταση Οιδίπους επί Κολωνώ στην ολοκαίνουργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, με τον Κώστα Καζάκο να δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας στον  κεντρικό ρόλο του Οιδίποδα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του θεάτρου το Σάββατο το βράδυ στο θέατρο της Ήλιδας, στα πλαίσια του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαία Ήλιδας.

Με την εμφάνισή του στη σκηνή, ο Κώστας Καζάκος που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια λαμπρής θεατρικής πορείας, κέρδισε το τιμητικό χειροκρότημα του κοινού, όπως και στο τέλος της ερμηνείας του, από τους ηθοποιούς ξεχώρισαν  ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Δημήτρης Ήμελλος  και η Κόρα Καρβούνη, ενώ ο Χορός είχε μια σπουδαία παρουσία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας  Γιώργος Βούκανος σε ανάρτησή του στο fb  χαρακτήρισε τον Κώστα Καζάκο ως «μοναδικό» στον ρόλο του Οιδίποδα και έκανε λόγο για μια ακόμα ξεχωριστή παράσταση στο θέατρο της Ήλιδας, όπου τηρήθηκε το αρχαίο δράμα και η παράδοση, προσπαθώντας να επικοινωνήσει το θεϊκό με το γήινο.

Επίσης η θεατρική ομάδας της Αμαλιάδας «ΕρασιΤέχνες»  που φυσικά πήγαν στην Ήλιδα, δήλωσαν ότι είναι τυχεροί που παρακολούθησαν μια τέτοια παράσταση και διδάχθηκαν από αυτήν αναφέροντας ότι «το Αρχαίο δράμα είναι απλό! Δωρικό που δεν χρειάζεται μοντερνισμούς. Αυτό μας δίδαξε ο Κώστας Καζάκας. Φυσικότητα ..απλότητα…γνησιότητα και πάνω απ όλα σεβασμός στην αρχαία τραγωδία. Τυχεροί οι ερασιΤΈΧΝΕΣ που διδαχθήκαμε από την παράσταση αυτή».

Εκπληκτική όπως προαναφέραμε, ήταν η παρουσία και εμφάνιση του Χορού που «ανέβασε» πολύ την ποιότητα της παράστασης που με την λειτουργία της μουσικής είχε έναν ιερατικό και τελετουργικό χαρακτήρα. Η μουσική του Μίνωα Μάτσα, συγγενεύει με την ψαλτική, με τον Χορό των 4 Ψαλτών, να προσδίδουν τελετουργικό χαρακτήρα στην παράσταση, ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν εξαιρετικός στην απαγγελία τμημάτων των χορικών.

Τα δε  χορωδιακά κομμάτια, που πότε ερμηνεύονταν αποκλειστικά από τους Ψάλτες, πότε από το σύνολο του Χορού, έδιναν στιγμές θεατρικής μέθεξης. Οι Χορευτές φορούσαν μαύρα κοστούμια και λευκά γάντια, ενώ ο Χορός των Πολιτών είχε επιπλέον μαύρα μπαστούνια και σ’ ένα επεισόδιο φορούσαν περικεφαλαίες.

Ο Σταύρος Τσακίρης που δημιούργησε μια υπέροχη παράσταση, με τον Καζάκο- Οιδίποδα στο κέντρο της δράσης σχεδόν στατικό, τους υπόλοιπους ηθοποιούς να ανεβοκατεβαίνουν στη σκηνή και έναν μοναδικό Χορό δίπλα τους, κατάφερε να κερδίσει το κοινό και να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα του κόσμου στο φινάλε!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος