FOLLOW US: facebook twitter

Πώς «ξετυλίχθηκε» το κουβάρι της Novartis από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ημερομηνία: 07-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51718″ img_size=”full”][vc_column_text]Την εξέλιξη της αμερικανικής έρευνας για τη Novartis από το 2014 έως και σήμερα περιέγραψε σε συνέντευξή του ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι με τις καταθέσεις τους βάζουν στο κάδρο δέκα σημαίνονται πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ΕΡΤ ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες πήγαν στο FBI κι έδωσαν το 2014 τα πρώτα στοιχεία, βάσει αμερικανικού νόμου, για αθέμιτες πρακτικές εταιριών που είναι στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Το 2014 ήταν δύο τα στελέχη της Novartis που συνέταξαν δικόγραφο και έτσι ξεκίνησε η έρευνα για 29 χώρες, ενώ προστέθηκε και ο τρίτος μάρτυρας, το 2017.

Βάσει διακρατικής συμφωνίας ισχύει αρχή αμοιβαιότητας, άρα τα στοιχεία αμερικανικών αρχών διαβιβάζονται προς επεξεργασία στις ελληνικές αρχές και αμφίδρομα.
Όπως επισήμανε ο κ. Σαράκης, σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν ασυλία και προστασία, όμως εάν αποδειχθεί ότι η μαρτυρία τους είναι ψευδής ή αναληθής αυτομάτως χάνουν το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό αυτές οι καταθέσεις συνοδεύονται πάντα και με άλλα αποδεικτικά υλικά.

Σε άλλη του δήλωση στον Ρ/Σ «Πρώτο Θέμα» ο δικηγόρος διευκρίνισε ότι οι προστατευόμενοι, όπως επιτάσσει ο αμερικανικός νόμος, συνόδευσαν με στοιχεία τις καταθέσεις τους, τα οποία αφορούν και πολιτικούς κάποιοι από τους οποίους περιλαμβάνονται στους δέκα τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι εάν ζητηθεί από τη Βουλή και διασφαλιστεί η προστασία τους στην Ελλάδα και ζητηθεί να καταθέσουν, προφανώς και θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι για λογαριασμό των εντολέων του προσέφυγε στην αμερικανική Δικαιοσύνη, όπου τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων προστατεύονται πλήρως.

Ο Παύλος Σαράκης, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» φρόντισε να δηλώσει «ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας» δίνοντας και τον αριθμό της κομματικής του ταυτότητας και να επισημάνει ότι «θέλω το κόμμα μου σε όλες τις περιπτώσεις της διαφθοράς να συνδράμει τη δικαιοσύνη».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot