FOLLOW US: facebook twitter

Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου: «Τραβάνε τ’ αυτί» μέσω νομοθεσίας στους εμπρηστές εξ αμελείας

Ημερομηνία: 09-05-2017 | Συντάκτης:

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, όμως η Πυροσβεστική Υπηρεσία επ’ ουδενί δεν εφησυχάζει για το θέμα των πυρκαγιών. Ιδιαίτερα μετά το μπαράζ που προηγήθηκε με τις αγροτικές καύσεις που «ξέφυγαν» σε δασικές εκτάσεις, με ουκ ολίγα καμένα στρέμματα, με αυστηρότητα εξετάζεται κάθε περίπτωση, προκειμένου ακόμα και αυτοί που εξ αμελείας προκάλεσαν την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

Σε δηλώσεις του χθες ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχος Γιάννης Πετρούτσος, τόνισε πως οι υπαίθριες καύσεις απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να επιτραπεί κατόπιν σχετικής άδειας η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι συνέπειες είναι αυστηρές για τους δράστες. «Από το 2015 η υπηρεσία μας έχει συνδεθεί με τα τερματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ και όποια φωτιά γίνεται σε αγροτική περιοχή είτε επέμβει η Πυροσβεστική υπηρεσία είτε δεν επέμβει αμέσως ενημερωνόμαστε για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και ασκείται ποινική δίωξη. Από τη στιγμή που θα ασκηθεί ποινική δίωξη ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει δικό του συνεργείο και καταγράφει τις ζημιές από την πυρκαγιά και αυτόματα κόβονται όλες οι επιδοτήσεις που χορηγούνται σε αυτόν που έχει βάλει τη φωτιά».

Από την άλλη πλευρά υπενθύμισε τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε ότι αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα σε πόλεις και χωριά. «Εφιστώ λοιπόν την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας καθώς από 1η Μάη έως 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση ξηρών χόρτων, ξηρών κλαδιών, είτε είναι κοντά σε δάσος, είτε μέσα στον ιστό της πόλης.

Ο δήμος από τη πλευρά της Πολιτικής Προστασίας όταν δεχτεί καταγγελία για οικόπεδο που είναι ακαθάριστο είναι υποχρεωμένος να βρει τον ιδιοκτήτη και να του επιβάλει να καθαρίσει το αγροτεμάχιο του ή το οικόπεδο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη ο ίδιος ο δήμος με μηχανήματα δικά του θα πρέπει να μπει στο χωράφι, να καθαρίσει να κάνει την αποψίλωση και να χρεώσει με ένα μικρό αντίτιμο τον ιδιοκτήτη.

Εάν δεν το καθαρίσει θα πρέπει να ασκήσει ποινική δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα και να προχωρήσει στο σχηματισμό δικογραφίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχει αποστείλει έγγραφα και στα Δασαρχεία και στους δήμους ώστε τα επικίνδυνα σημεία να καθαρίζονται και σύμφωνα με την νομοθεσία και την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Είναι υποχρεωμένοι όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην δασοπυρόσβεση, ο κάθε ένας από την πλευρά του, να κάνει αυτό που του αναλογεί» εξήγησε ο κ. Πετρούτσος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος