FOLLOW US: facebook twitter

Πυρκαγιές στα… απότρυγα!: Πέντε μέτωπα σε Λάνθι, Κοσκινά, Αμαλιάδα και Κάμπο

Ημερομηνία: 26-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Το παιχνίδι των ασυνείδητων με τη φωτιά συνεχίζεται στην Ηλεία, που χθες μέτρησε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις πυρκαγιών, όπου κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επίγειες και εναέριες, προκειμένου να γλιτώσουν τα χειρότερα. Ακόμα και τώρα που το καλοκαίρι πέρασε και η αντιπυρική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της, ο εφιάλτης παραμένει ζωντανός. Η αρχή έγινε από το Λάνθι και πέντε λεπτά αργότερα ξεσπούσε πυρκαγιά στο Κοσκινά Αρχ. Ολυμπίας. Το απόγευμα κι ενώ οι πυρκαγιές αυτές ήταν σε εξέλιξη, ξέσπασαν νέες σε Αγ. Θεοδώρος Λεχαινών, Καπελέτο, Μέλισσα και Αγ. Μαύρα Αμαλιάδας.

Σε Λάνθι και Κοσκινά

Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι οι πυροφύλακες εντόπισαν πυκνούς καπνούς και σύντομα φλόγες να ξεπηδούν από μια χαράδρα στο Λάνθι πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Κρεμαστής. Μάλιστα ζητήθηκαν άμεσα τα εναέρια μέσα, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και τον κίνδυνο κοντά στο μοναστήρι. Πριν προλάβουν να συντονίσουν την κινητοποίηση, μια δεύτερη φωτιά έγινε αντιληπτή στην είσοδο του χωριού Κοσκινά. Έλαβε γρήγορα διαστάσεις και οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του χωριού. Εκεί κινήθηκε ο μεγαλύτερος όγκος της δύναμης της Πυροσβεστικής από Ολυμπία και Κρέστενα, μαζί με το ελικόπτερο Erickson. Έτσι η φωτιά περιορίστηκε πολύ γρήγορα, χωρίς να απειλήσει περαιτέρω το χωριό, ενώ έκαψε συνολικά πέντε στρέμματα αναγεννημένης δασικής έκτασης. Κινητοποιήθηκαν εφτά οχήματα της Π.Υ., πέντε της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, μια υδροφόρα και ένα μηχάνημα έργου με 26 άντρες. Επικεφαλής στο έργο της κατάσβεσης τέθηκαν ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Καραμαλίκης και ο διοικητής του Π.Κ. Ολυμπίας Τάσος Κοτσώνης.

Στο Λάνθι η φωτιά αναπτύχθηκε μέσα σε μια χαράδρα καίγοντας αναγεννημένη δασική έκταση και αγροτικές εκτάσεις. Η συνολική έκταση που κάηκε ήταν 30 στρέμματα. Κινητοποιήθηκαν 25 άντρες με 12 οχήματα και υδροφόρες της Π.Ε. Ηλείας, ενώ από αέρος έκαναν ρίψεις τρία αεροσκάφη Canadair και ένα ελικόπτερο Erickson. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη στη χαράδρα για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά και για ώρες προσπάθησαν για την οριοθέτησή της. Επικεφαλής στο συντονισμό του έργου της κατάσβεσης τέθηκαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Κώστας Κυριακόπουλος, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Γιάννης Πετρούτσος και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Καραμαλίκης.

Στον Κάμπο

Πριν καλά καλά οριοθετηθεί η φωτιά στο Λάνθι, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επίγειες και εναέριες, έλαβαν διαταγή να κινηθούν προς τους Αγ. Θεοδώρους. Από αέρος έγινε αντιληπτή ακόμα μια πυρκαγιά ανάμεσα στη Μέλισσα και τη Σίμιζα, ενώ λίγο αργότερα ξέσπασε ακόμα μια στο Καπελέτο. Τέλος ακόμα μια πυρκαγιά ξέσπασε στην Αγ. Μαύρα Αμαλιάδας.

Στους Αγ. Θεοδώρους κάηκαν 10 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και από ένα στρέμμα περίπου στις άλλες τρεις. Σημαντική δύναμη αναπτύχθηκε και εδώ και επικεφαλής του συντονισμού στο έργο κατάσβεσης ήταν ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Γιάννης Πετρούτσος και ο διοικητής της Π.Υ. Λεχαινών Δημήτρης Αντωνάκη.

Να σημειώσουμε ακόμα πως σε όλες τις σημαντικές πυρκαγιές μετέβη επί τόπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σε συντονισμό του έργου για την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ηλείας, ενώ στο Κοσκινά μετέβη ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζάς και στο Λάνθι η υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου Κική Διονυσοπούλου.

Ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τον 86χρονο στο Λέπρεο

Εξελίξεις υπήρχαν και σε ότι αφορά την υπόθεση πυρκαγιάς στο Λέπρεο και τον εντοπισμό του εξαφανισθέντος 86χρονου στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 86χρονος φέρεται να υποστήριξε στους ανακριτικούς υπαλλήλους που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου νοσηλεύεται πως έβαλε τη φωτιά για να τον εντοπίσουν όσοι τον αναζητούσαν. Ο ίδιος φέρεται να άκουγε τις φωνές γύρω του αλλά δεν είχε δύναμη να μιλήσει. Έτσι έβαλε τη φωτιά για να δώσει ένα σημάδι και να εντοπιστεί… Παρουσία Εισαγγελέως στο νοσοκομείο ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος.

Κοσκινά
Κοσκινά
Ο Δήμαρχος Ολυμπίας Θ. Κοτζάς στην πυρκαγιά στο Κοσκινά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος