FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτες και σωτήριες… βοήθειες: Ενημέρωση των πολιτών από το ΕΚΑΒ στον Πύργο

Ημερομηνία: 16-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Με το σύνθημα «Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ζωή», το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας διοργάνωσε  και στον Πύργο στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης, ενημερωτική δράση για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Η δράση ήταν αφιερωμένη σε όλους τους ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και κυρίως στον διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης Δημήτρη βουρβαχάκη.

Στην κεντρική πλατεία Πύργου ο τομέας ΕΚΑΒ Πάτρας, όπου ανήκει και η Ηλεία, το πρωί της Παρασκευής παρέδωσε μαθήματα πρώτων βοηθειών σε πολίτες που έδειξαν ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα έγινε διανομή εκπαιδευτικού υλικού, και έγιναν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) παρουσία αρκετών πολιτών που έδειξαν ενδιαφέρον.

Όπως τόνισε ο γιατρός του ΕΚΑΒ Πάτρας, Χαράλαμπος Μάντουκας, «… μια εβδομάδα κάθε χρόνο το Δεκέμβριο, κάνουμε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης στη μνήμη του εκλιπόντος συναδέλφου Δημήτρη Βουρβαχάκη σε διάφορους δημόσιους χώρους, για την εκπαίδευση του κοινού. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση, γιατί όσο κι αν οι χρόνοι του ΕΚΑΒ συνέχεια μικραίνουν, έχει πάρα πολύ σημασία πριν φτάσουμε εμείς, οι παρόντες στο συμβάν, να αρχίσουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, γιατί έτσι μεγαλώνουν πάρα πολύ οι πιθανότητες ο άνθρωπος να αναταχθεί και να επανέλθει με τις μικρότερες δυνατές ζημιές. Σιγά – σιγά ο κόσμος μας πλησιάζει, ενδιαφέρεται και μαθαίνει. Είναι πολλές περισσότερες οι πιθανότητες να έχουμε μια επιτυχή ανάνηψη αν το περιβάλλον έχει κάνει μια σωστή καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση όπου δουν τον άνθρωπο να πέφτει».

Ο διασώστης μέλος πληρώματος του ΕΚΑΒ Πάτρας, Αλέξης Κουτσούκος, ανέφερε πως

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δείξουμε στους πολίτες που ενδιαφέρονται και είναι απαραίτητο να το ξέρουν, πρώτες βοήθειες και πως μπορεί να αντιμετωπίσουν μια καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Υπάρχει συμμετοχή, μακάρι να γινόταν πιο τακτικά, είναι πολύ βασικό για εμάς να φτάνουμε στο σημείο και να βρίσκουμε ανθρώπους που γνωρίζουν να ανταπεξέλθουν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Είναι πολύ χαροποιό να πηγαίνουμε σε μια ανακοπή και να βλέπουμε τον συγγενή, το φίλο, το γνωστό, τον πολίτη, να κάνει θωρακικές συμπιέσεις. Είναι ένα βήμα παραπάνω για εμάς να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να βγει εις πέρας και να έχει πολλές πιθανότητες ο άνθρωπος να ανανήψει. Κάνοντας θωρακικές συμπιέσεις διώχνει αίμα στην περιφέρεια, στον εγκέφαλο, γιατί υπάρχουν και όρια, μετά τα 4-5 λεπτά αρχίζει ο εγκέφαλος να νεκρώνεται λόγω έλλειψης οξυγόνου. Για αυτό είναι βασικό για εμάς να γνωρίζει ο κόσμος και να φτάνουμε στο σημείο εγκαίρως ώστε αυτός ο άνθρωπος αν μπορεί να ανανήψει να είναι φυσιολογικά στη ζωή του να μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας και όχι να είναι με μηχανική υποστήριξη στη μονάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, η οποία υποδέχθηκε τους εκπροσώπους του ΕΚΑΒ Πάτρας. Αυτό είναι σημαντικό αν έχουμε γνώσεις να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες και να καλέσουμε το ΕΚΑΒ για να βοηθήσουμε το συνάνθρωπο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ καλές και βοηθούν όλους μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος