Πρότεινε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από εκλεκτορικό σώμα
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στον Πύργο με ομιλητή τον Συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκο Αλιβιζάτο. Ο γνωστός Συνταγματολόγος τόνισε ότι είναι αναγκαία η Αναθεώρηση του Συντάγματος μέσα όμως από μια προσεκτική όμως προσέγγιση και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ πρότεινε αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα όπως εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν και αυτοδιοικητικοί.
Η συζήτηση υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Activists Πύργου), στο πλαίσιο του κύκλου πολιτικών εκδηλώσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες σε όλη τη χώρα. Όπως τόνισε ο συντονιστής των PES Activists Πύργου, Ανδρέας Σταματόπουλος, οι ομιλίες αυτές θα αποτελέσουν ένα φόρουμ διαλόγου γύρω από τις προτάσεις αναθεώρησης που έχουν διατυπωθεί από τα πολιτικά κόμματα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών και επαγγελματικές ομάδες και συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε αποφασιστεί από τα τέλη του καλοκαιριού με στόχο τον ευρύ διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων.
«Το Σύνταγμα δεν είναι η αιτία όλων των δεινών και πέφτουμε στην παγίδα να το κατηγορούμε και να το μετατρέπουμε σε άλλοθι για να μην γίνονται μεταρρυθμίσεις, ούτε είναι η αιτία των μνημονίων, μια ωστόσο βελτίωσή του θα διευκόλυνε την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος. Η πρόταση του ήταν να γίνουν αλλαγές σε διαφορετικά άρθρα από αυτά που ακούγονται στον δημόσιο διάλογο και συγκεκριμένα πρότεινε να αλλάξουν τα άρθρα για την λογοδοσία των υπουργών, για την ασυλία των βουλευτών, για τις ανεξάρτητες Αρχές, για τη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Επισήμανε όμως ότι για να γίνει μια ώριμη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Όπως, το να μην ξεχάσουμε το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, στη διάρκεια της οποίας εμπεδώθηκε η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αναγνωρίστηκαν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και οι κοινοβουλευτικές εκλογές αποτέλεσαν ασφαλιστική δικλείδα για τη πολιτική ηρεμία και τη σταθερότητα. Παράλληλα αναφέρθηκε στην απουσία κουλτούρας συναίνεσης, τονίζοντας ότι ο
κοινοβουλευτισμός μας ήταν πάντα συγκρουσιακός, η αναλογική υπήρξε πάντοτε το διάλλειμα, η παρένθεση που δεν έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα. Παράλληλα υπάρχουν πολλές παθογένειες που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως ο υπέρμετρος νομικισμός, η ποινική ευθύνη των υπουργών κ.α.
Τέλος ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι η πεμπτουσία του αντιπροσωπευτικού συστήματος δεν είναι οι άμεσες διαδικασίες αλλά η εκλογή προσώπων που ο εκλογέας εμπιστεύεται και ως ανθρώπους, τονίζοντας ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές και η εκλογή του να γίνεται από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα.