FOLLOW US: facebook twitter

Πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα χρηστών ζητάει το Facebook

Ημερομηνία: 07-08-2018 | Συντάκτης:

Την πρόσβαση στα δεδομένα πελατών τραπεζών θέλει να αποκτήσει το Facebook, όπως αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και η εφημερίδα Wall Street Journal. Προσέγγισε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ζητώντας τους να διαβιβάσουν τα δεδομένα των πελατών τους, ανταλλάσσοντάς τα με την παροχή νέων υπηρεσιών στο Messenger.

Μεταξύ των δεδομένων που ζητά το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι οι χρηματικές συναλλαγές των πελατών των τραπεζών, όπως λογαριασμοί πιστωτικών καρτών, υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, εξηγώντας ότι θέλει να προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές εκτός από το να επικοινωνούν με φίλους.

Επιπλέον, ζητούσε πληροφορίες για τα εμπορικά καταστήματα με τα οποία είχαν συναλλαγές οι πελάτες και πρότεινε, ως αντάλλαγμα, στις τράπεζες να προωθήσει στο Messenger, το οποίο έχει 1,3 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, ορισμένες από τις προσφορές τους.

Το Facebook, πάντως, δεν διευκρίνισε με ποιον ακριβώς τρόπο σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που ζήτησε.

Σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως, το Facebook, που εξαιτίας σκανδάλου διαρροής δεδομένων των χρηστών του είδε το προφίλ του να δέχεται σοβαρά πλήγματα, είχε επαφές, πριν από αρκετούς μήνες, με την τράπεζα λιανικής τραπεζικής Chase της JPMorgan, τη Citi (Citigroup) και τη Wells Fargo, σύμφωνα με πηγές, αλλά και με την US Bancorp.

Ωστόσο, η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων φαίνεται ότι ήταν ο ανασταλτικός παράγοντας για να συναινέσουν οι τράπεζες στην πρόταση της Facebook.

Το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και η διαρροή των δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών ήταν καταλυτικό, αναγκάζοντας την τράπεζα Chase να αποσυρθεί από τη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις πηγές της WSJ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της JPMorgan Chase Πατρίσια Γουέξλερ έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη δήλωση που έκανε και στη Wall Street Journal.

«Δεν διαβιβάζουμε τα δεδομένων των συναλλαγών των πελατών μας (…) και επομένως απορρίψαμε ορισμένες προτάσεις» που μας έγιναν.

Το Facebook αρνείται ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα τραπεζικά δεδομένα για διαφημιστικούς σκοπούς ή για να τα μοιραστεί με τρίτα μέρη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της εταιρίας, Ελίζαμπεθ Νταϊάνα, η εταιρεία Facebook «δεν έχει ειδικές σχέσεις, συνεργασίες και συμβόλαια με τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών καρτών ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα αγορών των πελατών για διαφημιστικούς λόγους».

Το Γαλλικό Πρακτορείο προσπάθησε να επικοινωνήσει με όλες τις εταιρείες, αλλά η Facebook και η Citigroup δεν έχουν προς το παρόν ανταποκριθεί, ενώ η Wells Fargo δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος