Πρωτοβουλία Μακρόν για λύση στις 15 Ιουνίου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”21085″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρώτο ρόλο στον διαπραγματευτικό μαραθώνιο για άμεση λύση στο ελληνικό ζήτημα αναλαμβάνει ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, με την συντονισμένη πλέον προσπάθεια μεταξύ Παρισιού – Αθήνας και Βρυξελλών να εστιάζει σε διπλό άξονα: Σε μια ισχυρή διαβεβαίωση του Eurogroup για την – μελλοντική – ελάφρυνση του χρέους και στην προσθήκη ενός αναπτυξιακού πυλώνα στην τελική συμφωνία ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εχέγγυο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και να δώσει θετικό σήμα τόσο στο ΔΝΤ όσο και στις αγορές.
Το όλο εγχείρημα διατηρεί ως βασικό άξονα το σχέδιο του γάλλου προέδρου για συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, με τις πληροφορίες να φέρουν την Αθήνα ανοιχτή σε πιθανές παραλλαγές του υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα οδηγεί στην λεγόμενη «καθαρή λύση», ήτοι θα ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Τα ραντεβού του Μπρούνο Λεμέρ
Την προώθηση της πρωτοβουλίας Μακρόν και τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει αναλάβει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος χθες είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Παρίσι με τον γερμανό ομόλογό του Βόφγκανγκ Σόιμπλε, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ραντεβού και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, οι κινήσεις της γαλλικής κυβέρνησης στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ ο ίδιος ο Εμμανουέλ Μακρόν φέρεται να έχει διαμηνύσει πως δεν θα ήταν πολιτικά σκόπιμο και ωφέλιμο να μεταφερθεί ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα στην σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Ενδεικτικά, δε, των προθέσεων του Παρισιού είναι τα tweets που ανέβασε ο ίδιος ο Μπρούνο Λεμέρ μετά τον χθεσινό κύκλο των συναντήσεων του:
«Συνάντηση με Γερούν Ντάισελμπλουμ για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Έως τότε κινητοποίηση για μια από κοινού εργασία, για μια λύση για την Ελλάδα» ήταν το πρώτο tweet του γάλλου υπουργού Οικονομικών.
Μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του ο Μπρούνο Λεμέρ έγραψε: «Ιδια θέληση για την πρόοδο της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. Εποικοδομητική συζήτηση με τον ομόλογό μου Π. Κ. Παντοάν», ενώ το tweet που ακολούθησε το ραντεβού με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν το εξής: «Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση υποδέχθηκα στο “Μπερσί” τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συνεργαστήκαμε για μια συγκεκριμένη προώθηση της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας προς όφελος της Ευρώπης».
Πριμοδότηση της Αθήνας με ευρωπαϊκούς πόρους
Πίσω από αυτές τις διατυπώσεις, πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων διαπιστώνουν επιχείρηση γεφύρωσης των διαφορών Σόιμπλε, ΔΝΤ και Αθήνας δια της υπέρβασης. Συγκεκριμένα, και όπως σημείωναν χθες και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η προσθήκη της αναπτυξιακής παραμέτρου στην τελική συμφωνία – την οποία υπέδειξε το βράδυ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο Concordia – είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση που πρώτος είχε δείξει ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τις προκαταρκτικές ακόμη συζητήσεις για το χρέος στο Washington Club.
Στην πράξη, εκείνο που διερευνάται είναι η δυνατότητα «πριμοδότησης» της Ελλάδας με ευρωπαϊκά, αναπτυξιακά και επενδυτικά, κονδύλια – μιας πριμοδότησης, που θα ενίσχυε τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια και θα μπορούσε να γεφυρώσει σε μεγάλο βαθμό τις διαφορετικές εκτιμήσεις ευρωπαίων και ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και, κατ’ επέκταση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κλιμακωθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα, ενώ πρώτο στίγμα προθέσεων από την γερμανική πλευρά – έστω και σε τεχνικό επίπεδο – αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup. Παραπλεύρως, αναμένεται άμεσα – πιθανότατα και αύριο – η κατάθεση στη Βουλή των τελευταίων 15 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν στο πακέτο της αξιολόγησης, έτσι ώστε στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης να έχει «καθαρίσει» απολύτως ο δρόμος από οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο πέραν εκείνου του χρέους…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]