FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρούν οι αναπλάσεις Λεχαινών, Ανδραβίδας και Βάρδας – Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ΠΔΕ με 3 εκ. ευρώ

Ημερομηνία: 06-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εντάχθηκε και προχωρά για την δημοπράτησή του, το μεγάλο έργο της ανάπλασης των Λεχαινών, Ανδραβίδας και Βάρδας,  συνολικού ύψους 3 εκ ευρώ περίπου, τρία ξεχωριστά έργα με αντίστοιχες μελέτες που οδεύουν στην δημοπράτησή τους.

Ανάπλαση Λεχαινών

Αναλυτικότερα στην μελέτη της ανάπλασης των Λεχαινών περιλαμβάνονται:

• Η οδός Ψυχογιού η οποία μετατρέπεται σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, από την πλατεία Χατζηγιάννη ως την οδό Εθνικής Αντίστασης, με κατάλληλη πλακόστρωση και στοιχεία εξοπλισμού και σε μήκος 150μ. περίπου, ενώ το νέο πλάτος της οδού κυμαίνεται από 7,50μ. ως 5,20μ. Το πλάτος των πεζοδρομίων αυξάνεται από 1,60μ. περίπου σε 2,40μ. στη δυτική της πλευρά, ενώ στην ανατολική πλευρά παραμένει το ίδιο.

• Ανακατασκευή και επέκταση στις δύο κατευθύνσεις της πλακόστρωσης της οδού Καρκαβίτσα η οποία μετατρέπεται σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Οι εργασίες γίνονται στο τμήμα της οδού Καρκαβίτσα από την οδό Παπαφλέσσα ως την οδό Τσατά. Το συνολικό μήκος του δρόμου που θα ανακατασκευασθεί είναι 115 μ. περίπου. Στο τμήμα από την οδό Τσατά ως την οδό Ψυχογιού, το οποίο γίνεται ήπιας κυκλοφορίας, το πλάτος της λωρίδας κίνησης οχημάτων κυμαίνεται από 3,00μ. ως 3,70μ. Το πλάτος των πεζοδρομίων μεταβάλλεται στη νότια πλευρά από 0,80μ. σε 1,20μ. περίπου, ενώ στη βόρεια πλευρά παραμένει το ίδιο. Το τμήμα της οδού Καρκαβίτσα από την οδό Ψυχογιού ως την οδό Παπαφλέσσα, παραμένει πεζόδρομος, αντικαθίσταται η πλακόστρωση και προστίθενται στοιχεία εξοπλισμού.

1. Ανακατασκευή και πλακόστρωση της οδού Παπαφλέσσα, από την οδό Ψυχογιού ως τη διασταύρωση με την οδό Ζαροκανέλλου και σε μήκος περίπου 62μ. Το νέο πλάτος της λωρίδας κυκλοφορίας των οχημάτων κυμαίνεται από 4,10μ. σε 5,90μ., ενώ η ζώνη κίνησης πεζών διαμορφώνεται με πλάτος σε 1,50μ. κατά μέσο όρο.

2. Ανακατασκευή και πλακόστρωση της οδού Καπετάν Μήτρου Ζαροκανέλλου, από την οδό Παπαφλέσσα μέχρι την οδό Λαμπίκη και σε μήκος περίπου 62μ. Το νέο πλάτος της λωρίδας κυκλοφορίας των οχημάτων κυμαίνεται από 3,60μ. ως 5,00μ., ενώ οι ζώνες κίνησης πεζών ποικίλουν, κατά πλάτος

3. Πλακόστρωση στην πλατεία Χατζηγιάννη

4. Τοποθέτηση Η/Ζ στο οικόπεδο που βρίσκεται νότια της οδού Καρκαβίτσα. Ο σχεδιασμός θα εξυπηρετεί πεζούς και ΑΜΕΑ. Στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και στον πεζόδρομο διαμορφώνεται ζώνη φύτευσης και εξοπλισμού. Η όδευση των τυφλών διαμορφώνεται από ειδικές τσιμεντόπλακες όπως και οι ράμπες πεζών και όπως προβλέπει το παραπάνω ΦΕΚ.
Οι πλακοστρώσεις που θα γίνουν θα επενδυθούν με βιομηχανικούς κυβόλιθους διαστάσεων, και βοτσαλόπλακες.

Ανάδειξη περιβάλλοντα χώρου οικίας Ανδρέα Καρκαβίτσα

Στην περιοχή μπροστά από την οικία που γεννήθηκε ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, το αξιοθέατο του οικισμού, η πλακόστρωση γίνεται με φυσικό κυβόλιθο διάστασης 10Χ20εκ. και φιλέτα από χτυπητό σκυρόδεμα, σύμφωνα με το σχέδιο που φαίνεται στο σχέδιο γενικής διάταξης. Μπροστά από την είσοδο της οικίας θα πραγματοποιηθεί σχέδιο με τους φυσικούς κυβόλιθους, οι οποίοι θα χωνευτούν στο νωπό σκυρόδεμα δημιουργώντας ένα τύπου ψηφιδωτό με μια στοίβα από βιβλία, αναφορά στο συγγραφικό έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Με αυτό τον τρόπο διαφοροποιείται σε σχέση με την υπόλοιπη ανάπλαση, μέσω της διαφοράς του υλικού, του σχεδιασμού αλλά και των χαράξεων. Τοποθετούνται επίσης ενδοδαπέδια φωτιστικά στην περιοχή μπροστά από το οίκημα, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική κληρονομιά της περιοχής. Στο πεζοδρομημένο τμήμα της Καρκαβίτσα σχεδιάστηκαν επίσης κάποιες πληροφοριακές πινακίδες (βλ. σχετική λεπτομέρεια), οι οποίες θα αναφέρονται στο έργο και τη ζωή του συγγραφέα.

Αντίστοιχη αντιμετώπιση προβλέπεται και στην άλλη πλευρά του πεζοδρόμου της Ανδρέα Καρκαβίτσα, στη διασταύρωση με την οδό Ψυχογιού, όπου τοποθετούνται επίσης φυσικοί κυβόλιθοι κι ενδοδαπέδιος φωτισμός, με σκοπό την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού Καρκαβίτσα.

Καθ’ όλο το μήκος των διαμορφώσεων θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα δίφωτα ύψους 3,50μ. προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής και ασφαλής φωτισμός. Στην περιοχή του ηρώου θα διατηρηθούν τα υπάρχοντα φώτα τα οποία είναι σχετικά καινούρια.

Προτείνονται επίσης ανοξείδωτοι κάδοι απορριμμάτων σε τακτές αποστάσεις μεταξύ τους. Τα δέντρα που φυτεύονται δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την κίνηση και την ασφάλεια των πεζών. Προτείνονται δέντρα που το ριζικό τους σύστημα δεν δημιουργεί φθορές στην πλακόστρωση του πεζοδρομίου και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και δεν δημιουργούν προβλήματα στην καθαριότητα της πόλης, λεπτόκορμα και υψίκορμα και να αναπτύσσονται σε ύψος που να είναι επαρκές για την κίνηση των πεζών.

Οι εργασίες προβλέπουν επίσης την αποξήλωση των αυθαίρετων κατασκευών, όπου υπάρχουν. Τα φρεάτια συλλογής ομβρίων της οδού Ψυχογιού μετακινούνται στο κέντρο της, διατηρώντας τις υφιστάμενες διαστάσεις τους.

Ανάπλαση Βάρδας

-Προτείνεται η μείωση του πλάτους κυκλοφορίας της οδού Αρχαίας Ολυμπίας σε 5,80μ., πλάτος που επαρκεί για την κυκλοφορία και την στάθμευση στη μία πλευρά του δρόμου, για δρόμο μονής κατεύθυνσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του πλάτους των πεζοδρομίων στα 3,00μ. περίπου. Η μείωση του πλάτους κυκλοφορίας συμβάλλει στη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων. Τα πεζοδρόμια επανασχεδιάζονται για να εξυπηρετήσουν πεζούς και ΑΜΕΑ. Διαμορφώνονται νέα κράσπεδα και ρείθρα από σκυρόδεμα. Σε επαφή με τον δρόμο διαμορφώνεται ζώνη φύτευσης και εξοπλισμού. Οι λάκκοι των δέντρων έχουν διαστάσεις 1.00Χ1.00μ. και καλύπτονται με μεταλλικές σχάρες.

Στα πλαίσια της επέμβασης, προβλέπεται επίσης απόξεση (φρεζάρισμα) του ασφαλτικού οδοστρώματος κατά 6 εκ., καθώς και η νέα ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας συμπυκνωμένου πάχους 5 εκ., με χρήση κοινής ασφάλτου. Κατόπιν θα γίνει η διαγράμμιση του οδοστρώματος με θερμοπλαστικά ή ψυχροπλαστικά υλικά.

Τα πεζοδρόμια θα επενδυθούν με βοτσαλόπλακες και φιλέτα σκυροδέματος πλάτους 15 εκ. Οι εργασίες προβλέπουν επίσης την αποξήλωση των αυθαίρετων κατασκευών όπου υπάρχουν επί των νέων πεζοδρομίων. Στα σημεία εισόδου σε χώρους στάθμευσης κατοικιών διαμορφώνονται από τον δρόμο ράμπες αυτοκινήτων. Τα κράσπεδα θα είναι προκατασκευασμένα και θα έχουν ύψος 0,15 μ., ώστε τα πεζοδρόμια να είναι εύκολα προσβάσιμα στους πεζούς και να αποτρέπεται η άνοδος των οχημάτων σ’ αυτά.

Στα σημεία όπου καταλήγουν οι υδρορρόες των κατοικιών και των λοιπών κτιρίων επάνω στο πεζοδρόμιο, σχεδιάστηκε ειδικό φρεάτιο το οποίο συλλέγει τα όμβρια και τα οδηγεί, κάτω από τη στάθμη του πεζοδρομίου, στο δίκτυο των ομβρίων.

Στις διασταυρώσεις κατασκευάζονται ράμπες για τη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Καθ’ όλο το μήκος του δρόμου θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα δίφωτα ύψους 3,50μ. προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής και ασφαλής φωτισμός κατά μήκος της οδού. Προτείνονται επίσης ανοξείδωτοι κάδοι απορριμμάτων σε τακτές αποστάσεις μεταξύ τους.

Τα δέντρα που φυτεύονται στα πεζοδρόμια δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την κίνηση και την ασφάλεια των πεζών. Προτείνονται δέντρα που το ριζικό τους σύστημα δεν δημιουργεί φθορές στην πλακόστρωση του πεζοδρομίου και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και δεν δημιουργούν προβλήματα στην καθαριότητα της πόλης, λεπτόκορμα και υψίκορμα και να αναπτύσσονται σε ύψος που να είναι επαρκές για την κίνηση των πεζών. Τα δένδρα φυτεύονται σε απόσταση 0,40 από το κράσπεδο.

Ανάπλαση Ανδραβίδας

Το έργο αφορά στην ανάπλαση της νότιας εισόδου πόλεως Ανδραβίδας του Ν. Ηλείας, προϋπολογισμού 920.000 ευρώ .

Το συνολικό μήκος της ανάπλασης του δρόμου είναι περίπου 950μ και ξεκινάει από την διασταύρωση της οδού Αθ. Διάκου με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως (εντός σχεδίου πόλεως Ανδραβίδας ) και καταλήγει σε απόσταση 50μ Νότια του γηπέδου ποδοσφαίρου.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η αποξήλωση όλων των υφισταμένων πεζοδρομίων όπου υπάρχουν καθώς και η αποξήλωση τμήματος του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και οι όποιες εκσκαφές θα γίνουν σε μέσο βάθος μέχρι 80εκ.

Τα νέα πεζοδρομία θα έχουν μέσο πλάτος 2.00μ και θα καλύπτουν και τις δυο πλευρές της οδού. Οι υφιστάμενες τριγωνικές τάφροι αποστράγγισης ομβρίων θα επιχωθούν με κατάλληλα προϊόντα εκσκαφών και στην συνεχεία θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να τοποθετηθούν οι κυβόλιθοι.

Προβλέπεται να κατασκευαστεί σε μεγάλο τμήμα της οδού νέο αποστραγγιστικό δίκτυο για την αποχέτευση των ομβρίων του δρόμου και των ανάντη λεκανών απορροής.

Τέλος καθ’ όλο το μήκος του δρόμου θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα δίφωτα ύψους 3,50μ στο αστικό τμήμα της ανάπλασης και φώτα 6.50μ στο υπεραστικό τμήμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot