FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά η αντιπλημμυρική προστασία της Ηλείας-Αυτοψία Κατσιφάρα στον ποταμό Ιάρδανο

Ημερομηνία: 07-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Καθαρισμοί και παρεμβάσεις σε ποτάμια και ρέματα-Υλοποιείται εργολαβία 1 εκ. ευρώ και έπονται άλλα 4 εκ. ευρώ

Έργα 5 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας στα ποτάμια και τους χειμάρρους της Ηλείας. Η πρώτη εργολαβία ύψους ενός εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η δεύτερη ύψους 4 εκατ. ευρώ. Σε μια αυτοψία στις εργασίες που εκτελούνται ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλο και άλλους παράγοντες επισκέφθηκε σημεία του ποταμού Ιάρδανου κοντά στο Σκουροχώρι, καθώς και άλλες περιοχές του νομού και παρακολούθησε την εξέλιξη των εργασιών. Συνολικά αναμένεται να καθαριστούν 160 χλμ σε ρέματα, χειμάρρους και ποτάμια.

Στον ποταμό Ιάρδανο η παρέμβαση έγινε σε μήκος 5 χλμ, ενώ αντίστοιχες  επεμβάσεις έχουν υλοποιηθεί στον ποταμό Ενιπέα (6 χλμ) και στους χείμαρρους Κουρτεσίου (2 χλμ), Θολού (800 μ.) και Ανηλίου (2,5 χλμ), ενώ οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον Πηνειό (5 χλμ), τον Πηνειακό Λάδωνα (1 χλμ) και τους χείμαρρους Ακίδα και  Άνυδρο. Για τις αμέσως επόμενες παρεμβάσεις, που θα γίνουν με την υπάρχουσα εργολαβία, σειρά παίρνουν οι ποταμοί  Βέργας, Σοχιά και Γκουρλέσας, Κλαδέος, οι διώρυγες  Τ23, Τ24 και οι χείμαρροι, Ρούσκουλας, Λατίφης, Κάμενας. Το συνολικό μήκος των ποταμών και χειμάρρων που γίνονται οι καθαρισμοί ανέρχεται σε περίπου 25 χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα,  γίνεται  καθαρισμός από προσχώσεις, βλάστηση, μπαζώματα και απορρίμματα των ποταμών και χειμάρρων. Οι επεμβάσεις εκτελούνται στα πιο ευαίσθητα τμήματα των παραπάνω υδατορρεμάτων και ιδιαίτερα εκεί όπου διέρχονται από οικισμούς και καλλιεργημένες περιοχές.

Ολοκληρωμένο σχέδιο τεχνικής παρέμβασης σε ρέματα και ποτάμια

Ο κ. Κατσιφάρας μίλησε για ολοκληρωμένο σχέδιο τεχνικής παρέμβασης – πρόληψης για να αποφευχθούν οι συνέπειες από ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι τακτικά πλέον. «Αυτό που μας δίνει δύναμη είναι η ευθύνη μας για το αύριο. Θέλουμε πραγματικά να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στην Π.Ε. Ηλείας αλλά και στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία. Θέλουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής παρέμβασης για έλεγα καλύτερα – θωράκισης και πρόληψης, μέσα από έργα καθαρισμού αλλά και άμεσων παρεμβάσεων σε όλο το δίκτυο χειμάρρων, ποταμών και ρεμάτων. Για πρώτη φορά θα υπάρχει μια ολιστική παρέμβαση σε όλη την έκταση του νομού. Έχω πλήρη επίγνωση και εγώ και οι συνεργάτες μου, ότι ποτέ δεν φτάνει ένα πρόγραμμα που έχεις. Εμείς κάναμε μέσα από αυτή την παρέμβαση την αρχή. Με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει αλλά και με την δυνατότητα που μας παρέχει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα ακολουθήσει και η δεύτερη μεγαλύτερη παρέμβαση. Ζητώ την κατανόηση των πολιτών της Ηλείας, δεν ήταν εύκολες αυτές οι παρεμβάσεις. Πάντα θέλαμε να έχουμε περισσότερους πόρους, αλλά δεν τους είχαμε γιατί δεν τους είχε και η χώρα. Τώρα που παίρνουμε μια ανάσα, η Περιφέρεια είναι εδώ με δράση με έργο και είναι εδώ με ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλο το μήκος της Π.Ε. Ηλείας» είπε ο κ. Κατσιφάρας που ευχαρίστησε τους συνεργάτες του.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σημείωσε πως είχε πολλά χρόνια να γίνει τέτοια ολοκληρωμένη παρέμβαση και μόνο αποσπασματικές σε κάποια τμήματα ποταμών είχαν υλοποιηθεί. Σχολίασε πως ο «Κλεισθένης» περνά την ευθύνη των ποταμών και χειμάρρων, του καθαρισμού και των αντιπλημμυρικών έργων από τους δήμους στις Περιφέρειας και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση αν δεν υπάρχουν πόροι. «Είναι ζήτημα ευθύνης και ο νομός μας έχει ήδη τρεις δήμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από πλημμύρες. Τα προηγούμενα χρόνια όλοι οι δήμοι του νομού έχουν μπει δύο και τρεις φορές σε ανάλογη κατάσταση. Το βλέμμα είναι στραμμένο εδώ, η ευθύνη μας είναι να προστατέψουμε τις ζωές και τις ευθύνες των πολιτών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε και σχολίασε πως «… τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση με την κλιματική αλλαγή που επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Αυτό που κάνουμε είναι να εξαλείψουμε όσο μπορούμε αυτές τις συνέπειες. Με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Τα ποτάμια δεν μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε, ούτε να εκμηδενίσουμε τις φωτιές, αλλά μπορούμε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τις επικίνδυνες συνέπειες».

Τον Περιφερειάρχη στην επίσκεψή του συνόδευαν επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοί Παναγιώτης Πλατανιάς, Λάμπης Αριστειδόπουλος και η προϊσταμένη τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Π.Ε. Ηλείας Κατερίνα Αρκουμάνη. Ο κ. Αριστειδόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα του Ιάρδανου που είναι γνωστά από τη δημοτική του θητεία και τόνισε πως το έργο που γίνεται είναι ουσίας και προφυλάσσει και το περιβάλλον και τον οικιστικό ιστό και τις περιουσίες των ανθρώπων.  Ο κ. Πλατανιάς σχολίασε πως τα ποτάμια είχαν παραμεληθεί για χρόνια, η προσπάθεια που γίνεται είναι καλή αλλά θα χρειαστούν και άλλα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία.

2018.08.06 – ΠΔΕ – Αντιπλημμυρικά Ηλείας, Ιάρδανος ποταμός (Κατσιφάρας)

ΒΙΝΤΕΟ: 2018.08.06 – ΠΔΕ – Αντιπλημμυρικά Ηλείας, Ιάρδανος ποταμός (Κατσιφάρας) Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Apostolos Katsifaras / Απόστολος Κατσιφάρας ( Apostolos Katsifaras), κατά την επίσκεψή του μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, και Περιφερειακούς Συμβούλους, σε σημεία που εκτελούνται εργασίες στον Ιάρδανο ποταμό, στο πλαίσιο του προγράμματος καθαρισμών ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηλείας.https://www.youtube.com/watch?v=ZLVyaev0D5k .

Gepostet von Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Region of Western Greece am Montag, 6. August 2018


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος