FOLLOW US: facebook twitter

Προς το παρόν χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο ο αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας

Ημερομηνία: 19-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Τους άξονες στρατηγικής ανάπτυξης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) παρουσίασαν την Τετάρτη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και η νέα πρόεδρος του Ταμείου, Αθηνά Χατζηπέτρου, παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, μελών του νέου ΔΣ και άλλων.  Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα Εργαστήρια Εκμαγείων και Αντιγράφων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, παρούσα ήταν και η βουλευτής Ηλείας κ. Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, ο νέος οδικός χάρτης των ΤΑΠ,  δίνει προτεραιότητα σε τέσσερις βασικούς άξονες: ηλεκτρονικό εισιτήριο, πωλητήρια, αναψυκτήρια και υποστήριξη του αρχαιολογικού έργου (μελέτες, εκδόσεις και απαλλοτριώσεις).

  • Ως προς την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτήριου, η πιλοτική λειτουργία του θα ξεκινήσει σε πέντε μήνες αρχικά στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, Κνωσού, Ηρακλείου και Μεσσήνης. Της Αρχαίας Ολυμπίας σε πρώτη φάση δεν συμπεριλαμβάνεται.
  • Ενίσχυση της επισκεψιμότητας και στους υπόλοιπους 210 αρχαιολογικούς χώρους μέσα από τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών σε συνεργασία με τα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού
  • Ως προς τα πωλητήρια, το πλάνο ανάπτυξης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαδικτυακή πώληση προϊόντων (e-commerce), τη σύγχρονη και δυναμική στρατηγική προώθησης πολιτιστικών προϊόντων (βιβλία, εκδόσεις, κοσμήματα, εκμαγεία και συλλεκτικά είδη, παιδικά, είδη γραφείου κ.α.), την πολιτική προβολής με καταλόγους και newsletters, την αναβάθμιση των υποδομών των πωλητηρίων με τεχνολογικό εξοπλισμό και POS, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη της ταυτότητας και δημιουργίας.

«Παρά την αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 16%, οι πωλήσεις των πωλητήριων παρουσιάζουν μηδενική αύξηση και παραμένουν χαμηλότερα από 4 εκατομμύρια ετησίως, δηλαδή ανά επισκέπτη παίρνουμε έσοδα 0,3 ευρώ, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσό αυτό είναι υπέρ δεκαπλάσιο, ενδεικτικά στη Γαλλία είναι 7 ευρώ. Ενώ στα εισιτήρια οι τιμές μας είναι κοντά (μέσος όρος εισιτηρίων στην Ελλάδα 10,7 ευρώ και στη Γαλλία 12 ευρώ) στα πωλητήρια η διαφορά μας είναι τεράστια», τόνισε η πρόεδρος του ΤΑΠ.

Εκμίσθωση αναψυκτηρίων αρχαιολογικών χώρων

Ως προς τα αναψυκτήρια, το ΤΑΠ σκοπεύει στην εκμίσθωση αναψυκτηρίων. Όπως αναφέρθηκε, από το τέλος του 2015 και μέχρι σήμερα έκλεισαν εννέα μεγάλα αναψυκτήρια, μεταξύ αυτών της Ολυμπίας, του Ηρακλείου, της Λίνδου, της Θεσσαλονίκης και των Μαλλίων, σε άλλα 12 αναψυκτήρια έχουν λήξει οι συμβάσεις, χωρίς να έχουν είτε ανανεωθεί είτε επαναπροκηρυχθεί, άλλα 45 παραμένουν κενά χωρίς πλάνο αξιοποίησης, ενώ δύο προκηρύξεις του 2017 κρίθηκαν άγονες. «Σχεδιάζουμε πολιτική με βασική προτεραιότητα τον επισκέπτη, προκηρύσσοντας νέο δίμηνο», ανέφερε η κ. Κονιόρδου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος