FOLLOW US: facebook twitter

Προηγμένη τεχνολογία στην πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης

Ημερομηνία: 17-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38369″ img_size=”full”][vc_column_text]

‘Αρθρο του Δρ. Παναγιώτη Γκινόπουλου

Η ιατρική βασισμένη στα αποδεικτικά στοιχεία αξιοποίησε με εποικοδομητικό τρόπο τις εξελίξεις στα κοινωνικά μέσα. Οι παραδοσιακές μέθοδοι πρόσβασης στις πληροφορίες περιλάμβαναν συνδρομές περιοδικών, περιοδικές συναντήσεις περιοδικών και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις βιβλιοθήκης. Οι σύγχρονες ενημερώσεις της βιβλιογραφίας παρέχονται από πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Twitter® σε μορφή πραγματικού χρόνου16. Αυτό παρέχειμια νέα δυναμική για τη διάδοση πληροφοριών στους ασθενείς και για τους ασθενείς να παρέχουν ανατροφοδότηση στους γιατρούς τους. Οι γιατροί είναι πλέον ενημερωμένοι για νέα δεδομένα αμέσως μόλις δημοσιευθούν στο διαδίκτυο. Το microblogging επιτρέπει πρόσβαση σε σχετικά περιοδικά, επιστήμονες και γιατρούς που είναι πρωτοπόροι στον τομέα τους και επιτρέπει στους ακόλουθούς τους να επαναλάβουν άρθρα ή απόψεις που θεωρούν ότι είναι σημαντικές και πρέπει να τονιστούν. Τα αμφιλεγόμενα θέματα μπορούν επίσης να συζητηθούν σε αυτήν την πλατφόρμα 17. Υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η εγκυρότητα των πληροφοριών αυτών, λόγω της ανοικτής και περιεκτικής φύσης των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και της ευκολίας μέσω της οποίας μπορούν να αναρτώνται ανακριβείς πληροφορίες. Για παράδειγμα, εξετάσαμε πρόσφατα την ακρίβεια του περιεχομένου σε απευθείας σύνδεση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού18. Ακριβείς πληροφορίες ήταν δύσκολο να αποκτηθούν χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης Google® λόγω τηςπαρουσίας μεγάλου αριθμού μη ρυθμιζόμενων ιστότοπων.

Η ευρεία υιοθέτηση της προηγμένης τεχνολογίας από τους ασθενείς με καρκίνο και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης έχει αλλάξει μεθόδους πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου19,20. Η προηγμένη τεχνολογία παρείχε μια αποτελεσματικότερη μέθοδο για τη διεξαγωγή ορισμένων πτυχών των προληπτικών δοκιμών και των κλινικών δοκιμών21. Έχει βελτιώσει την ένταση ασθενών και έχει καταφέρει να ξεπεράσει τους περιορισμούς των υπαρχουσών μεθόδων μέσω των οποίων διεξάγονται οι δοκιμές22,23. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή όταν εισάγονται υπερσύγχρονες τεχνολογίες κατά τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να διασφαλιστεί ότι οι βασικές πτυχές όπως η συγκατάθεση υλοποιούνται με τον κατάλληλοτρόπο24. Το Πρόγραμμα του Μεταστατικού Καρκίνου του Μαστού ανέφερε πρόσφατα ότι έχει προσλάβει με επιτυχία περισσότερους από 2.000 ασθενείς από κάθε κράτος στις ΗΠΑ για διάστημα επτά μηνών χρησιμοποιώντας κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και έναν ειδικόιστότοπο για την ένταξη ασθενών25. Το έργο έχει εξαιρετικό ποσοστό ανταπόκρισης, ενώ το 95% των ασθενών έχουν υποβάλει τις απαιτούμενες λεπτομέρειες στην ομάδα μελέτης, η οποία εξετάζει παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάσταση του καρκίνου τουμαστού σε γονιδιακό επίπεδοχρησιμοποιώντας ιστούς ασθενών. Η προηγμένη τεχνολογία μπορεί επίσης να βελτιώσει την επιβίωση των καρκινοπαθών. Μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη χρησιμοποίησε μια ειδική εφαρμογή για την ταυτοποίηση των πρώιμων συμπτωμάτων της υποτροπής του όγκου, των επιπλοκών και της έγκαιρης υποστηρικτικής φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα υψηλού κινδύνου σε ασθενείς με νόσο σταδίου III/IV26. Οι ασθενείς με πρόσβαση στην εφαρμογή βρέθηκαν να έχουν σημαντική βελτίωση στην επιβίωση χωρίς ασθένεια.

Οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου MemorialSloanKettering ανέπτυξαν μια εφαρμογή γνωστικής πληροφορικής για την ενίσχυση της λήψης αποφάσεων για τον καρκίνο27. ΟWatson για την ογκολογία παρέχει μια πλατφόρμα για τους γιατρούς να εισάγουν ορισμένα δεδομένα ασθενών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να επιλέξει κατάλληλες επιλογές θεραπείας γιαμεμονωμένους ασθενείς βάσει τωνπαρεχόμενων πληροφοριών. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι, αν και πρόκειται για χρήσιμη στήριξη για τη λήψητεκμηριωμένων αποφάσεων, είναι χρονοβόρα28. Εντούτοις, η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων του ασθενούς με αυτό το σύστημα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την επιβάρυνση του χρόνου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot