FOLLOW US: facebook twitter

«Προβλήματα με την εξισωτική αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Ηλείας»: Ανοιχτή επιστολή Μπαλαούρα στον Περιφερειάρχη για την νέα επαναχάραξη μειονεκτικών περιοχών

Ημερομηνία: 12-10-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Εν τω μεταξύ για το θέμα αυτό, ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, με ανοιχτή του επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα την οποία κοινοποιεί και σε όλους τους δημάρχους της Ηλείας αναλύοντας την διαδικασία του καθορισμού των μειονεκτικών περιοχών, ζητά  την άμεση παρέμβασή του,  για να καταρτιστούν με δίκαια, επιστημονικά και τεκμηριωμένα κριτήρια από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας στοιχεία για την ενσωμάτωση και των περιοχών αυτών. Επισημαίνει δε, ότι κανένα Δημοτικό Διαμέρισμα του Νομού Ηλείας δεν εντάσσεται στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου που έχει έρθει για διαβούλευση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πολλά  προβλήματα με την εξισωτική οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, οι οποίοι κινδυνεύουν ακόμα και να την χάσουν.

Ειδικότερα αναφέρει:

“Κύριε Περιφερειάρχη,

Όπως είναι γνωστό, η χάραξη/οριοθέτηση των «ορεινών περιοχών», που απορροφούν τα 2/3 των πόρων της εξισωτικής αποζημίωσης ,δεν αλλάζει, ισχύει ως έχει, επειδή οι περιοχές αυτές έχουν καθοριστεί με βάση το υψόμετρο.

Το πρόβλημα όμως προκύπτει με τη νέα οριοθέτηση των «περιοχών με φυσικούς περιορισμούς». Όπως είναι γνωστό, το 2013 ψηφίστηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ο Κανονισμός 1305/2013 για την επαναχάραξη των ζωνών των «μειονεκτικών περιοχών»με βάση νέα αντικειμενικά και υποχρεωτικά κριτήρια, όπως το κλίμα, το νερό και το έδαφος, καταργώντας, δυστυχώς, τα κοινωνικά. Τα κριτήρια αυτά ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το αν και πώς εφαρμόζουμε τα κριτήρια και τη διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός, και όχι, όπως έγραψε εφημερίδα,  ότι δήθεν επιχειρείται εξοικονόμηση χρημάτων υπέρ άλλων μέτρων. Δεν μπορούμε να αναβάλουμε άλλο την εφαρμογή του Κανονισμού. Αν δεν οριστούν οι περιοχές αυτές τώρα, το 2019 και για τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε εξισωτική.

Κύριε Κατσιφάρα,

Η νέα οριοθέτηση των περιοχών επηρεάζει μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης: κυρίως την εξισωτική και δευτερευόντως σχέδια βελτίωσης και νέους γεωργούς, γιατί αφορά στο χαρακτηρισμό των περιοχών σε σχέση με τη γεωργία. Δεν επηρεάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, το LEADER ή το ΕΣΠΑ.

Η διαδικασία του καθορισμού των μειονεκτικών περιοχών:

α) Περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Για να οριοθετηθεί μια περιοχή ως υποκείμενη σε φυσικούς περιορισμούς («μειονεκτική»), θα πρέπει, με βάση τον Καν(ΕΕ) 1305/2013 και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συντρέχουν,σωρευτικά (αθροιστικά), οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Η περιοχή να υπόκειται σε κάποιον από τους βιοφυσικούς περιορισμούς με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια για το έδαφος και κλίμα, παράγοντες δηλαδή που συνδέονται με τη γεωργία και την παραγωγικότητά της, ενώ οι εν λόγω περιορισμοί να μην έχουν ξεπεραστεί, είτε με επενδύσεις, είτε με κατάλληλη προσαρμογή της γεωργικής δραστηριότητας.

Οι κυριότεροι βιοφυσικοί περιορισμοί που επηρεάζουν τη γεωργική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι η ξηρασία και η ποιότητα του εδάφους.

Για να κριθούν ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς, οι περιοχές που επηρεάζονται από την ξηρασία θα πρέπει να μην έχουν τη δυνατότητα άρδευσης και, επιπλέον, οι οικονομικές επιδόσεις της γεωργίας να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Διαφορετικά, θεωρείται ότι το μειονέκτημα που δημιουργείται από τις συνθήκες ξηρασίας έχει ξεπεραστεί.

Αντίστοιχα, στις περιοχές με κακή ποιότητα εδάφους θα πρέπει να καταδεικνύεται ότι οι οικονομικές επιδόσεις της γεωργίας, στις εν λόγω περιοχές, υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με το σύνολο της χώρας.

Τα παραπάνω έχουν εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας επιστημονικά αξιόπιστες και πλήρως διαφανείς μεθόδους και με βάση κοινώς αποδεκτά και απολύτως μετρήσιμα δεδομένα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την έγκριση που έχει λάβει η μελέτη, που ανατέθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το Υπουργείο για αυτό το σκοπό: όπως εμφανίζεται στη δημοσιευθείσα μελέτη, αξιοποίησαν επικαιροποιημένα εδαφοκλιματικά δεδομένα, καθώς και δεδομένα από τη χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση σε όλη τη χώρα, ώστε να διαμορφωθούν σε πρώτη φάση οι εκτάσεις που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΕΕ, όπως ορίστηκαν και εγκρίθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την εφαρμογή των βιοφυσικών κριτηρίων.

Σε αυτό το στάδιο, οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς ορίστηκαν βάσει διαφορετικών κριτηρίων:

Ξηρασία

Περιορισμένη δυνατότητα αποστράγγισης εδάφους

Δυσκολία ανάπτυξης ριζικού συστήματος

Περιεκτικότητα εδάφους σε ασβέστιο

Πετρώδη και μη ευνοϊκά εδάφη

Οξύτητα εδάφους

Επικλινή εδάφη

β) Περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα (όπου εμείς θέτουμε τα κριτήρια και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Προτάθηκε και επιλέχθηκε η εφαρμογή χωρικών και κοινωνικών κριτηρίων με βάση τις ακόλουθες αρχές:

Νησιωτικές περιοχές.

Οι περιοχές που εφάπτονται των χερσαίων συνόρων

Κύριε Περιφερειάρχη,

Νομίζω, ότι ενδεχομένως να προστεθούν και άλλα κριτήρια για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, προκειμένου να επιλεγούν και άλλες κοινότητες, αρκεί να τεκμηριώνονται.

Δεν πρέπει να υπάρξουν αδικίες για τις περιοχές που πραγματικά έχουν μειονεκτήματα και δημιουργούνται εμπόδια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Όπως σας είναι γνωστό ,κανένα Δημοτικό Διαμέρισμα του Νομού Ηλείας δεν εντάσσεται στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο έχει έρθει σε διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με συνέπεια αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έχουν δεχτεί τα περισσότερα πλήγματα, να χάσουν την εξισωτική αποζημίωση, μη μπορώντας να αντισταθμίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής. Σημειώνω, πάντως τις δηλώσεις του Υπουργού Στ. Αραχωβίτηότι «εξετάζουμε την ενσωμάτωση των βοσκοτόπων όλων των δημοτικών διαμερισμάτων που έχουν βοσκοτόπους με βάση ένα κριτήριο που επιτρέπει την ένταξή τους στις ειδικές περιοχές.»

Κύριε Περιφερειάρχη,

Θα σας παρακαλούσα να επιληφθείτε άμεσα για να καταρτιστούν με επιστημονικά και τεκμηριωμένα κριτήρια από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας στοιχεία για την ενσωμάτωση και των περιοχών αυτών.

Παράλληλα, να προτρέψετε και τους Δημάρχους, ώστε οι υπηρεσίες των Δήμων της Ηλείας να συμβάλλουν στην τεκμηρίωση.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia