FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα στο κατάμεστο Απόλλων για το Δούρειο Ίππο και το αριστούργημα του Σαίξπηρ «Δωδέκατη νύχτα»

Ημερομηνία: 24-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Σε ένα κατάμεστο θέατρο, το θεατρόφιλο κοινό της Ηλείας, αποθέωσε την ομάδα τέχνης «Δούρειος Ίππος» στην πρεμιέρα του Σαιξπηρικού αριστουργήματος «Δωδέκατη νύχτα».

Η σκηνή του «Απόλλων» το βράδυ του Σαββάτου, μετέφερε ηθοποιούς και κοινό στη φανταστική χώρα της Ιλλύριας. Μια χώρα όπου το όνειρο μπερδευόταν αρμονικά με την πραγματικότητα, σε μια νύχτα όπου ο έρωτας είχε την τιμητική του. Όλα αυτά, με «καπετάνιο» στο τιμόνι της σκηνοθεσίας τον Παρασκευά Παπαπετρόπουλο σε ένα κορυφαίο έργο που οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της ομάδας κατάφεραν να μας εκπλήξουν ευχάριστα.

 Η «δική μας» Παναγιώτα Ιωάννου, πλαισιωμένη από τις φίλες της δημοσιογράφους, Νάνσυ Σπυροπούλου, Δήμητρα Διαμαντοπούλου, Κική Κολοβέρου και Βίκυ Γκουγκουστάμου.

Ακολουθώντας καθαρά σαιξπηρική γλώσσα και ένα κείμενο υψηλού επιπέδου τα μέλη έδωσαν πραγματικά τιτάνιο αγώνα προκειμένου να το αποδώσουν όπως πρέπει. Γρήγορες εναλλαγές όπως και ο ρυθμός του έργου, σε μια παράσταση που βασίζεται στους ηθοποιούς, με ελάχιστα και λιτά σκηνικά και με έναν φωτισμό εξαιρετικό από τον Αλέκο Αμπελογιάννη που «φώτισε» τη Δωδέκατη νύχτα, όπως της άξιζε!

Κάθε ένα μέλος και μια ξεχωριστή ερμηνεία που προσέφερε στο θεατρόφιλο κοινό, τη μαγεία και το ρεαλισμό των κειμένων του Σαίξπηρ, σε μια «Δωδέκατη νύχτα» που όπως είχε πει και ο σκηνοθέτης «όλα επιτρέπονται».

Μια αγκαλιά, από τον Παύλο Χαικάλη στη συντοπίτισσά του από το Κατάκολο Παναγιώτα Ιωάννου…

Το έργο

Στο έργο τα δίδυμα αδέρφια Βιόλα και Σεμπαστιάν ναυαγούν στις ακτές της Ιλλύριας, μιας άχρονης χώρας που δίνει την εντύπωση πως δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Τα αδέρφια χάνονται μεταξύ τους και η Βιόλα μεταμφιέζεται σε αγόρι και γίνεται ο Σεζάριο, έτσι ώστε να αναζητήσει ανενόχλητη τον αδερφό της στον άγνωστο τόπο. Ωστόσο, τη μυστηριώδη Ιλλύρια επιχειρούν να κατακτήσουν δύο αντιθετικές και «μπανάλ» δυνάμεις: το Πένθος, που εκπροσωπείται από την Ολίβια και αποκρούει τον Ορσίνο, και ο Έρωτας, που εκπροσωπείται από τον Ορσίνο και κυνηγάει την Ολίβια. Η αναμέτρηση των αντιθετικών δυνάμεων λαμβάνει χώρα κατά το δωδεκαήμερο της ασυδοσίας, τη νύχτα όπου «όλα επιτρέπονται» και ο συγγραφέας δημιουργεί ερωτικά τρίγωνα και μπερδέματα.

Ο σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος και η ενδυματολόγος της παράστασης Αργυρώ Πολίτη δέχθηκαν τα εύσημα από τον αγαπημένο ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη που για πρώτη φορά ήταν αυτός που χειροκρότησε τον αδελφό του κ. Θανάση Χαικάλη στη σκηνή!

Ο Σαίξπηρ, όπως σε όλες τις μεγάλες δημιουργίες του, έτσι και στην κωμωδία «Δωδέκατη νύχτα», πίσω από το παιχνίδισμα της περιπέτειας, της μεταμφίεσης και της γοητευτικής ποιητικής σύλληψης, επεξεργάζεται μια κοσμοθεωρία που επαναπροσδιορίζει τις αρχετυπικές έννοιες του έρωτα, της εξουσίας και των συμβάσεων που ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Στη σκηνή του «Απόλλων» μέχρι και τις 14 Απριλίου, στις 9.15 το βράδυ.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, σκηνικά: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Κουστούμια: Αργυρώ Πολίτη

Στήσιμο σκηνικού:  Δούρειος Ίππος

Φωτογραφία, φωτογραφική επιμέλεια : Λάμπρος Τσακριλής

Επιμέλεια Δημιουργικού (Αφίσα, πρόσκληση, πρόγραμμα): Όλγα Κλάδη

Χορογραφία: Αγγέλικα Κονδύλη

Εικαστικός: Ιουλία Διαβάτη

Σύμβουλος -μακιγιάζ: Γεωργία Φωτιάδη

Κομμώσεις: Σωματείο καταστηματαρχών κουρέων –κομμωτών Ηλείας

Εκτύπωση προγράμματος: Δωροτεχνική

Επιμέλεια προγράμματος : Παναγιώτα Ιωάννου

Μουσική επιμέλεια: Θεόδωρος Βενδρας

Φωτισμός :Αλέκος Αμπελογιάννης

 

Διανομή

Διανομή  με σειρά εμφάνισης

Δούκας Ορσίνο: Γιώργος Τσιρώνης

Κούριος : Χρήστος Ψάρρης

Βιόλα: Αλίκη-Παυλίνα Λιόντη

Αντώνης , Πλοίαρχος:  Βασίλης Τσάκαλης

Μαρία : Παναγιώτα Ιωάννου

Τόμπης : Βασίλης Αγγελόπουλος

Άντριου : Αλέξης  Γιαννόπουλος

Φέστας: Ιάκωβος Φωτιάδης

Ολίβια: Έφη Ραδαίου

Μαλβόλιος : Νίκος Καραμάνης

Σεβαστιανός: Ραμαζάν  Λίτσι

Φάβας : Σταύρος Γεωργογιαννόπουλος

Αστυνόμος: Θεόδωρος Βένδρας

Ιερέας : Θανάσης Χαϊκάλης

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος