FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα απόψε για το «Δείπνο Ηλιθίων»

Ημερομηνία: 22-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Από τη Θεατρική Ομάδα ΕρασιΤΕΧΝΕΣ στο Λαζαράκειο

Μπορεί μια κωμωδία να προβληματίσει και να περάσει μηνύματα στην κοινωνία; Αν οι ερμηνείες αλλά και η θέληση των πρωταγωνιστών είναι αυτή, τότε ναι μπορεί. Ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε το έργο του Φράνσις Βέμπερ, «Δείπνο Ηλιθίων» που ανεβαίνει από σήμερα (21:15) έως τις 30 Απριλίου (εκτός Τρίτης) στο Λαζαράκειο, απο τη θεατρική ομάδα ΕρασιΤΕΧΝΕΣ σε σκηνοθεσία Χάρη Κότσιφα. Χθες τα μέλη της ομάδας μαζί με τους εκπροσώπους της Κοινωφελούς Εταιρίας του δήμου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το έργο και να προβάλουν τον άμεσο κοινωνικό στόχο συγκέντρωσης τροφίμων και φαρμάκων για τους πολίτες εκείνους που έχουν ανάγκη.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Ήλιδας Μάκης Παπαγιαννόπουλος δήλωσε πως «… είναι εκπληκτικό αυτό που γίνεται στην πόλη. Υγιείς ομάδες, υγιής προσπάθεια με διάθεση προσφοράς και αγάπης. Να καλέσουμε όλο τον κόσμο του δήμου να παρακολουθήσει την παράσταση που είναι επιμελέστατη και είμαι βέβαιος ότι θα αφήσει ιστορία. Η Κοινωφελής Επιχείρηση κάνει έργο και η διάθεση τροφίμων δεν σταματά ποτέ. Προσφέρουμε ότι μπορούμε για να έχουμε μια παρουσία ανθρώπινη. Ευχαριστώ την ομάδα που μαζί με την Κοινωφελή συνεργάζεται και απο κοινού κάνουμε μια προσπάθεια για την κοινωνία…».

Ο αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννης Ντακούλιας, εξέφρασε και αυτός τις ευχαριστίες του και επισήμανε πως «… μπορεί να λέγονται ΕρασιΤΕΧΝΕΣ, αλλά δίπλα πρέπει να βάλουμε τη λέξη επαγγελματίες. Η ερμηνεία τους δεν διαφέρει από αυτή επώνυμων ηθοποιών. Η Θεατρική Ομάδα ανεβάζει μια παράσταση αξιώσεων και τα νέα παιδιά που συμμετέχουν αντιλαμβάνονται τα σύγχρονα προβλήματα. Ότι κάνουν το κάνουν γιατί διαισθάνονται τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Η Κοινωφελής Επιχείριση βρίσκεται δίπλα στον χειμαζόμενο λαό που δοκιμάζεται. Αυτά που θα συγκεντρωθούν θα προσφερθούν στις ευπαθείς ομάδες της πόλης μας» είπε μεταξύ άλλων.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Χάρης Κότσιφας, στάθηκε στο διττό σκοπό της παράστασης. Απο τη μια να διασκεδάσει το κοινό και απο την άλλη να συγκεντρωθούν τρόφιμα και φάρμακα για τους έχοντες ανάγκη. Ευχαρίστησε το δήμο Ήλιδας αλλά και τους 64 χορηγούς που με την προσφορά τους έδωσαν τη δυνατότητα στην θεατρική ομάδα να μην βάλει εισιτήριο στην παράσταση και αντ’ αυτού να συγκεντροθούν είδη πρώτης ανάγκης. «64 καταστήματα από την πόλη που σε μια δύσκολη εποχή μας βοήθησαν με χορηγίες για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε μια παράσταση αξιώσεων. Με τη βοήθειά τους μας έδωσαν τη δυνατότητα να μη βάλουμε εισιτήριο» είπε. Όσο για το έργο αυτό είναι βαθιά κοινωνικό και θίγει προβλήματα της κοινωνίας και κυρίως αυτό του ρατισμού. «Όχι με την έννοια του χρώματος ή της φυλής, αλλά του κοινωνικού ρατσισμού που συναντάμε. Δυστυχώς όλοι μας βάζουμε εύκολα ταμπέλες στους συνανθρώπους μας, χωρίς να τους ακούσουμε  ή να τους γνωρίσουμε, επειδή μόνο και μόνο είναι διαφορετικοί απο εμάς ή δεν ταιριάζουν στα δικά μας δεδομένα. Για αυτούς τους ανθρώπους μιλά το έργο και προσπαθεί μέσα απο κωμικό τρόπο ο Φράνσις Βέμπερ να θίξει το δράμα που υπάρχει στην κοινωνία. Το θεάτρο όμως έχει την ικανότητα το δράμα να το κάνει κωμωδία» εξήγησε ο κ. Κότσιφας.

Ο Στάθης Κοτσίφης μέλος της θεατρικής ομάδας στάθηκε στην όμορφη περίοδο της προετοιμασίας που διαδέχονται οι παραστάσεις. Μια περίοδος με δυσκολίες αλλά και χαρούμενες στιγμες. «Εμείς κρατάμε και τα δύο και τα βάζουμε σε μια σειρά. Ξεκινάμε το Σάββατο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την εμπειρία αυτή, μέσα σε μια δεμένη ομάδα που περνά όμορφα στις πρόβες και τις παραστάσεις. Να περνά το χαμόγελο και το κοινωνικό μήνυμα της παράστασης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που θα έρθει να το δει… Ένα έργο που θα προβληματίσει και που θέλουμε να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία».

Τέλος ο ηθοποιός Νίκος Κώνστας έκανε μια συγκινητική αναδρομή στην πορεία της ομάδας. «Ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια 15 άτομα άγνωστα μεταξύ μας με κοινό την αγάπη μας για το θέατρο στο σύνολό του. Γίναμε 39 στην πορεία, μια οικογένεια που βλεπόμαστε περισσότερο από ότι με τους δικούς μας, τσακωνόμαστε, γελάμε προβληματιζόμαστε, λειτουργούμε ως οικογένεια.

Στο έργο που ανεβάζουμε φέτος οι δύο πρωταγωνιστές αντικατοπτρίζουν την κοινωνία μας. Ο ένας ο Φρανσουά Πινιόν, ένας αγαθός με διάθεση προσφοράς και ο άλλος ο Πιερ Μπροσάν, με την εξουσία και τα λεφτά του κατακρίνει και γελά εις βάρος του αδύναμου. Θέλουμε όσο μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Όσοι έρθουν για να βοηθήσουμε εμάς και τους συνανθρώπους μας, ας προβληματιστούν και ίσως να αλλάξουν… Εμείς έχουμε αλλάξει προς το καλύτερο αυτά τα τρία χρόνια. Ας έρθει ο κόσμος όχι για να μας δει αλλά για να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που έχουν πρόβλημα. Να φέρουν τρόφιμα και φάρμακα για τον συνάνθρωπο. Χαιρετάμε ο ένας τον άλλο και ντρεπόμαστε να πούμε πως δεν έχουμε να φάμε ή να πάρουμε τα απαραίτητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος