Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Ξενάγηση σε Αρχαία Ολυμπία και Γλαρέντζα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62510″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα πλαίσια των δράσεων για τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2018 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας πραγματοποίησε δύο ενδιαφέρουσες θεματικές περιηγήσεις, μια την Παρασκευή στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας με τίτλο «΄Αλτις 1875-2018: Ακολουθώντας τα χνάρια των ερευνητών αρχαιολόγων» και μια στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσαιωνικής Γλαρέντζας το Σάββατο το απόγευμα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των συμμετεχόντων από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Ρούλα Λεβεντούρη και περιήγηση στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, με πρόθεση να γίνουν γνωστά τα πρόσφατα ανασκαφέντα ιερά της Δήμητρας Χαμύνης και Ειλειθύιας, καθώς και το νεκροταφείο με τους θαλαμωτούς τάφους μυκηναϊκών χρόνων που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Ολυμπίας και να γίνει αντιληπτό πολύ καλύτερα το μέγεθος του ιερού του Διός.
Το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης βρίσκεται στον παλαιό οδικό άξονα Ολυμπίας-Τρίπολης στο ύψος της ΔΟΑ, ενώ στο ιερό της Ειλειθύιας φτάνει ο επισκέπτης είτε ακολουθώντας τον δρόμο περιμετρικά του Κρονίου λόφου, είτε διασχίζοντας τον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο που βρίσκεται στην είσοδο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Κατά τα έτη 2006 έως και 2016, στο πλαίσιο υλοποίησης δημόσιου τεχνικού έργου υδρεύσεως της Ηλείας από τον ποταμό Ερύμανθο αποκαλύφθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο της Άλτεως, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, τα δύο αυτά σημαντικά ιερά.
Παράλληλα, στην ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, η κ. Λεβεντούρη αναφέρθηκε στην ιστορία του πιο δοξασμένου ιερού της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, τον Δία, ενώ τα παλαιότερα ευρήματα στο χώρο της Ολυμπίας εντοπίζονται στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου. Ιδιαίτερη αναφορά όμως έγινε από την αρχαιολόγο και σε όλο το ανασκαφικό έργο στην Ολυμπία, με πρώτη εκείνη του 1829 από Γάλλους ερευνητές, ενώ από το 1875 έως και σήμερα το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ύστερα από σύμβαση που υπέγραψε με το ελληνικό κράτος συνεχίζει την έρευνα εντός του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου.
Με το ηλιοβασίλεμα στην Γλαρέντζα
Θεματική περιήγηση- πεζοπορία στον αρχαιολογικό χώρο της Κυλλήνης-Γλαρέντζας
Το Σάββατο το απόγευμα, η ιδιαίτερη ώρα της δύσης του ηλίου επιλέχθηκε από τις αρχαιολόγους της Εφ. Αρχ. Ηλείας Νάνσυ Ράλλη και Τώνια Μουρτζίνη ως το ιδανικό πλαίσιο με την ομορφιά του φυσικού τοπίου για την γνωριμία από το κοινό του αρχαιολογικού χώρου της Κυλλήνης-Γλαρέντζας όπου έγινε θεματική περιγήση= πεζοπορία.
Η δράση αφορούσε τον χώρο όπου ιδρύθηκαν, αναπτύχθηκαν και ήκμασαν η αρχαία Κυλλήνη, επίνειο της πρωτεύουσας των Ηλείων Ήλιδας και η μεσαιωνική Γλαρέντζα, επίνειο της πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας Ανδραβίδας.
Με αφορμή την περιήγηση στα σωζόμενα κυρίως μεσαιωνικά κατάλοιπα επιχειρήθηκε η ανασύσταση της ιστορίας του τόπου, ο οποίος επιλέχθηκε ως μοναδικό λιμάνι της περιοχής από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας και αναδείχτηκε σε διαχρονική πύλη επικοινωνίας της Ελλάδας με τη Δύση.
Παρούσα στην εξαιρετική θεματική περιήγηση-πεζοπορία ήταν η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων κα Ιωάννα Ανδρέου-Ψυχογιού και με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει πρόσθεσε χρήσιμες πληροφορίες στο υλικό που μοιράστηκαν οι δυο αρχαιολόγοι με το κοινό στο οποίο βρίσκονταν και αρκετοί συνάδελφοι τους.
Η Κυλλήνη, ανέφερε η κα Μουρτζίνη, έχει κατοικηθεί από την παλαιολιθική εποχή, η πρώτη γραπτή μαρτυρία στην ιστορία έρχεται από τον Όμηρο ενώ η Αρχαία Κυλλήνη υπήρξε το σημαντικότερο λιμάνι της εποχής στην δυτική Πελοπόννησο καθώς ήταν η κυρία και ασφαλέστερη είσοδος για την Αρχαία Ήλιδα, την διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αρχαιολόγοι αναφέρθηκαν εκτενώς σε όλη την Ηλεία της Γλαρέντζας, ενώ τα σημαντικά ευρήματα από το ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Γλαρέντζας (13ος-15ος αι. μ.Χ) μπορούν να δουν οι επισκέπτες στο θεματικό μουσείο του Κάστρου Χλεμούτσι.
Φωτογραφίες-Πληροφορίες: Πουλχερία Γεωργιοπούλου[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1528705793428-4d4b63b6-c0bc-10″ include=”62511,62512,62513,62514,62515″][/vc_column][/vc_row]