FOLLOW US: facebook twitter

Πολεμικά σχέδια επί χάρτου

Ημερομηνία: 12-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις εξελίξεις στη Συρία, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Προειδοποιεί η Ρωσία για ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Παιχνίδια πολέμου από τις «μεγάλες δυνάμεις» στις πλάτες του συριακού λαού.

Τι ξέρουμε προς το παρόν

  • Μέρκελ: Η Γερμανία δεν θα συμμετέχει σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
  • Δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις διαμηνύει ο Λευκός Οίκος.
  • Επανεμφάνιση Άσαντ με μηνύματα προς τη Δύση.
  • Υπουργικό Συμβούλιο υπό την Μέι στη Βρετανία για να αποφασιστεί η συμμετοχή σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση. Τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει η Γαλλία.
  • Στάση αναμονής από τη Μόσχα, υπό τον έλεγχο του Άσαντ όλη η ανατολική Γούτα.
  • Να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου η κατάσταση ζητά ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
  • Καμία πτήση δεν πραγματοποιείται πάνω από τη Συρία.

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Κι ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι δεν έχουν ληθφεί οι τελικές αποφάσεις από τον πρόεδρο της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φρόντισε να σηκώσει επικίνδυνα τους τόνους χθες μέσω Twitter με τη Μόσχα να απαντά στο ίδιο ύφος.

Σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να σβήσει κάπως τη φωτιά που ο ίδιος άναψε. Πάλι μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν ανακοίνωσε πότε θα χτυπήσουν οι ΗΠΑ στη Συρία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Μέρκελ

Από την πλευρά της η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες εάν θα συμμετέχει σε στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή με τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντιριάν να δηλώνει ότι ο Μακρόν θεωρεί την επίθεση με χημικά «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του.

Ο ίδιος, πάντως, όταν ρωτήθηκε για το εάν Γαλλία έχει συμβουλευθεί τις ΗΠΑ, απάντησε ότι η χώρα του είναι αυτόνομη και λαμβάνει μόνη της τις αποφάσεις της.

«Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε εύθετο χρόνο, όταν θα το κρίνουμε πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό» είπε σε γαλλικό κανάλι σήμερα τονίζοντας παράλληλα το εξής:

¨Έχουμε την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνε τώρα σχεδόν δέκα ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο, και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ¨.

Στο μεταξύ στο Βερολίνο η καγκελαρία ανακοίνωσε ότι η Μέρκελ και ο Μακρόν συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία την επίθεση με χημικά στη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η καγκελάριος εξέφρασε στον Γάλλο πρόεδρο την ανησυχία της ότι διαβρώνεται η ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει την απαγόρευση της χρήσης των χημικών όπλων.

Μέρκελ - Μακρόν

Δύσκολες αποφάσεις για την Μέι

Στη Βρετανία το ενδιαφέρον βρίσκεται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου η Τερέζα Μέι θα συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμμετοχής της χώρας σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.

Η Μέι ανακάλεσε τους υπουργούς της από τις πασχαλινές διακοπές τους για μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ για να συζητήσουν την απάντηση της Βρετανίας σ’ αυτό που έχει χαρακτηρίσει βάρβαρη επίθεση η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Το BBC μεταδίδει ότι η πρωθυπουργός είναι έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ, θεσμικά, δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την ψήφο των βουλευτών. Σύμμαχοι και αντίπαλοί της, όμως, της ζητούν να φέρει το θέμα προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή δημοσκόπηση καταγράφει ότι μόλις το 22% των Βρετανών είναι υπέρ μιας συμμετοχής της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές πως οπλισμένα υποβρύχια του βρετανικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στάση αναμονής και προειδοποιήσεις

Από την πλευρά της η Μόσχα κρατάει στάση αναμονής όμως έχει ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως θα απαντήσει δυναμικά σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

Εν τω μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη της Ντούμα στην Ανατολική Γούτα, ενώ έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται δυνάμεις της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Επανεμφάνιση Άσαντ και μήνυμα προς τη Δύση

Σήμερα ήρθαν και οι πρώτες δηλώσεις από τον ίδιο τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος ανέφερε ότι η Δύση απειλή τη χώρα του με βάση «ψέμματα» που διακινούνται για να μειώσουν τις πρόσφατες επιτυχίες του στρατού στην περιοχή κοντά στη Δαμασκό.

«Έχασαν το στοίχημα και απειλούν με αποσταθεροποίηση της περιοχής» ανέφερε ο  Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αλί Ακμπάρ Βελαϊτί, σύμβουλο του ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεϊ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot