Ποιοι παραγωγοί δικαιούνται αγροτικό τιμολόγιο ΔΕΗ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67934″ img_size=”full”][vc_column_text]
Ο Αποστόλου ξεκαθαρίζει ότι απαιτείται άδεια χρήσης νερού
«Για τη χορήγηση µειωµένου αγροτικού τιµολογίου και την ένταξη στο Πρόγραµµα Αγροτικού Εξηλεκτρισµού απαραίτητη είναι η ύπαρξη ∆ελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονοµικών στοιχείων. Επιπρόσθετα, σηµειώνεται ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει υδροληψία, απαραίτητη είναι, εκτός των άλλων, η ύπαρξη άδειας χρήσης νερού. Κατά τα λοιπά, αρµόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφό µας µε αντίγραφο της Ερώτησης». Αυτό απάντησε την 1η Αυγούστου στο ελληνικό κοινοβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, με σχετικό έγγραφο, που φέρνει σήμερα στην δημοοσιότητα ο ΑγροΤύπος, σχετικά με το φλέγον για τους αγρότες ζήτημα του αγροτικού τιμολογίου.
Όπως άλλωστε είχε επισημανθεί, μείωση δικαιούχων αγροτικού ρεύματος και είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτών φαίνεται να είναι οι δύο «πυλώνες» που έχει επιλέξει η ΔΕΗ για να προχωρήσει σε εξυγίανση των οικονομικών της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, τα χρέη των αγροτών ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ. Αυτή την εποχή οι οφειλέτες αγρότες στήνονται σε ουρές για να κάνουν κάποια «ρύθμιση» και να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Αυτό όμως που έχει δημιουργήσει «αλαλούμ» είναι ότι η ΔΕΗ ζητά από τους αγρότες να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο.
Έστειλε ειδοποιητήρια σε 230.000 καταναλωτές, όμως σε άλλους ζητά τη «βεβαίωση» και σε άλλους την «άδεια χρήσης νερού» για τη γεώτρησή τους (ζητά τα τεχνικά δελτία Νο1α, για τα οποία η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη ότι οι ΔΑΟΚ θα τα εκδίδουν μόνο με την άδεια χρήσης νερού και όχι με την βεβαίωση).
Η έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι πολύπλοκη για τον παραγωγό γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλη γραφειοκρατία. Από την άλλη οι Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με το λιγοστό προσωπικό που έχουν κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εκδώσουν τις άδειες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν θέλει η ΔΕΗ να διευκολύνει τους αγρότες θα τους ζητά την βεβαίωση. Αν θέλει να «κουρέψει» τους δικαιούχους θα τους ζητά την άδεια χρήσης (που είναι πολύ δύσκολο να την αποκτήσουν).
Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες που θέλουν να εκδώσουν άδεια χρήσης νερού θα πρέπει να καταθέσουν φάκελο στο δήμο που ανήκουν, στον οποίο θα υπάρχει μεταξύ άλλων τοπογραφικό με τις συντεταγμένες της γεώτρησης, αριθμό στρεμμάτων που αρδεύει και είδος καλλιέργειας. Από το δήμο ο φάκελος θα μεταβιβαστεί στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (επτά σε όλη την χώρα) οι οποίες και εκδίδουν τις άδειες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]