FOLLOW US: facebook twitter

«Πνίγηκαν» Κακόβατος και Νιοχώρι: Κατολισθήσεις και καθιζήσεις στην ευρύτερη περιοχή

Ημερομηνία: 01-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53779″ img_size=”full”][vc_column_text]

Δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις και κτήματα από την ισχυρή νεροποντή – Στόχος να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη

Μια ολόκληρη περιοχή από τη Ζαχάρω έως τα όρια της Ηλείας με τη Μεσσηνία επλήγη τη νύχτα της Τρίτης από την ισχυρή καταιγίδα. Όλη η περιοχή, πεδινή και ορεινή από τον Κακόβατο και το Νιοχώρι έως το Γιαννιτσοχώρι και τη Φιγαλεία, επλήγη από την κακοκαιρία, που άφησε πίσω της πολλά προβλήματα που ώρα με την ώρα αυξάνονται. Η Νέδα υπερχείλισε μετά από πολλά χρόνια, κατολισθήσεις αλλά και καθιζήσεις είχαμε εξαιτίας της νεροποντής στο τμήμα από Θολό προς Φιγαλεία και Επικούρειο Απόλλωνα, αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής.

Προτεραιότητα η κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη.

Ο αριθμός των πλημμυρισμένων κατοικιών σύμφωνα με πληροφορίες αυξάνεται διαρκώς, καθώς πέραν των μόνιμων κατοίκων, αρκετοί ετεροδημότες έσπευσαν μέσα στη μέρα να δουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται τα σπίτια τους και πολλά υπόγεια κυρίως είναι πλημμυρισμένα. Να σημειώσουμε πως η περιοχή είχε πληγή από μεγάλες πλημμύρες και το 2013 σε μεγαλύτερο εύρος. Αιτία τόσο τότε, όσο και σήμερα, τα στενά και ακαθάριστα ρέματα που δεν βρήκαν διέξοδο στη θάλασσα, αλλά μέσα στις κατοικίες και στις καλλιέργειες. Στόχος της Π.Ε. Ηλείας είναι να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να δοθεί βοήθεια για αποκαταστάσεις και παρεμβάσεις.

Τρόμος για τους κατοίκους

H Κωνσταντίνα Μπαχάρη στο Νεοχώρι αντιλήφθηκε ξαφνικά μέσα στη νύχτα ότι τα νερά της βροχής περικύκλωσαν το σπίτι της. «Δεν πήραμε χαμπάρι πότε ήρθε το νερό. Ακούσαμε το συναγερμό που έχει βάλει ο γιος μου στο υπόγειο για το νερό και έτσι ξυπνήσαμε. Περίπου στις τρεις το πρωί. Είχε ρίξει πάρα πολύ νερό τη νύχτα. Έχει “σπάσει” το ποτάμι τώρα, αλλά και πολλές φορές στο παρελθόν. Η ζημιά είναι μεγάλη, τα σπίτια εδώ πλημμύρισαν».

Ο γιος της Παναγιώτης Μπαχάρης που μένει ακριβώς δίπλα και διατηρεί και επιχείρηση φανοποιείας, είδε τον εφιάλτη του 2013, να ξαναζωντανεύει. «Έχει πλημμυρίσει όλο το υπόγειο. Για καλή μας τύχη προλάβαμε να περιορίσουμε κάπως της ζημιά και να βγάλουμε τα αυτοκίνητα που είχαμε μέσα. Γιατί το 2013 πάθαμε ανυπολόγιστη ζημιά καθώς το αντιληφθήκαμε αργά, ξεπερνώντας τις 100.000 ευρώ. Και τώρα έχουμε ζημιά που ευτυχώς δεν είναι σαν την προηγούμενη. Όλοι γύρω μας έχουν πάθει ζημιά. Το θέμα δεν είναι αν πάθαμε ένα ευρώ ζημιά ή δέκα. Είναι ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει. Ας “σπάσουν” το ποτάμι, να γίνει παρέμβαση, δεν γίνεται για ένα γεφύρι να πλημμυρίζουμε. Σίγουρα ο δήμαρχος ή ο αντιπεριφερειάρχης μπορούν να κάνουν κάτι αυθαίρετα, αλλά πρέπει να γίνει κάτι να μην πλημμυρίσουμε ξανά. Δεν ξέρω τι ακριβώς φταίει και δεν γίνεται παρέμβαση. Πρέπει η πολιτεία να προβλέψει να κάνει κάτι. Δεν πιστεύω ότι οι τοπικοί φορείς θέλουν να πλημμυρίσουμε. Στο υπόγειο έχω πάθει και πάλι ζημιά, και την προηγούμενη δεν αποζημιωθήκαμε ούτε ένα ευρώ… Πρέπει να γίνει κάτι» σημείωσε.

Ο Γιώργος Κριτσέλης κάτοικος Νεοχωρίου, είδε να πλημμυρίζει το κτήματα του, να κινδυνεύουν τα ζωντανά του, να καταστρέφονται μοτέρ και ζωοτροφές. «Όπως βλέπετε τρία μοτέρ καταστράφηκαν εντελώς, ο σανός με 100 μπάλες επίσης. Τα ζώα μας, ευτυχώς δεν πνίγηκαν. Πριν τρία χρόνια πάλι τα ίδια είχαν συμβεί. Πλημμυρίζει από ένα ρέμα η περιοχή και παρά το γεγονός ότι έχουμε κάνει αιτήσεις στο δήμο, υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Σε κάθε καταιγίδα κάτι ανάλογο συμβαίνει. Η ζημιά μας είναι στα 2000 ευρώ και αυτά τα χρήματα σήμερα που τα βρίσκουμε..;»

Από νωρίς οι φορείς επιτόπου

Οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα, ενεργοποίησαν την Πολιτική Προστασία και τους εκπροσώπους του νομού και του δήμου. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκαν από νωρίς στην περιοχή. Στις τρεις τα ξημερώματα, συντόνισαν τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και κινητοποίησαν μηχανήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, πρωτίστως σε Νεοχώρι και Κακόβατο, όπου υπήρχαν πλημμυρισμένα σπίτια. «Υπάρχει ένας χείμαρρος  ο οποίος και στο παρελθόν έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Ήρθαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κινητοποιήσαμε μηχανήματα και μαζί με τον δήμο, καθαρίσαμε την εθνική οδό από φερτά υλικά, μπάζα και πέτρες. Σίγουρα η όλη κατάσταση θα επηρεάσει και πάλι το νότιο τμήμα του Νομού που διαρκώς το τελευταίο διάστημα έχουμε προβλήματα. Είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε πολύ στενά και έχουμε ήδη ζητήσει ραντεβού στα υπουργεία προκειμένου να θέσουμε το θέμα και θα ζητήσουμε έκτακτες χρηματοδοτήσεις προκειμένου και στο επαρχιακό δίκτυο να κάνουμε παρεμβάσεις και ενδεχομένως σε συνεργασία με τους δήμους να δούμε το δημοτικό δίκτυο. Φοβάμαι ότι μετά τις φωτιές του 2007 κάθε χρόνο θα έχουμε τα ίδια φαινόμενα και εκείνο που θέλω να ζητήσω είναι στα υπόλοιπα του ταμείου Μολυβιάτη να δούμε την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τις φωτιές. Εάν δεν γίνει αυτό θα έχουμε τεράστια προβλήματα. Οι αποκαταστάσεις είναι πολύ πιο δαπανηρές από τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην πρόληψη. Εάν χαλάσουμε χρήματα στην πρόληψη θα πρέπει να δαπανήσουμε πολύ λιγότερα για τις αποκαταστάσεις» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος που παρέμεινε έως αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή εξετάζοντας επιμέρους σημεία με προβλήματα, τόνισε πως όλη η εβδομάδα ήταν δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών και με αρκετά προβλήματα. Αναφέρθηκε στα σημεία που υπήρξαν προβλήματα και σήμερα αναμένεται να βρεθεί και πάλι στην πληγείσα περιοχή μαζί με υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας για να εξετάσουν παρεμβάσεις σε σημεία που απαιτούνται.

Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό κομμάτι της Πυροσβεστικής, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Αρχιπύραρχος Γιάννης Πετρούτσος, στάθηκε στην κλήση που δέχθηκε η υπηρεσία για εγκλωβισμένο άτομο στο σπίτι του δίπλα στο ρέμα του Θολού, όπου επιχείρησαν πυροσβέστες με δύο οχήματα από την Κρέστενα. «Έγινε απεγκλωβισμός του ατόμου και εν συνεχεία δεχθήκαμε τηλέφωνα στην ευρύτερη περιοχή του Κακόβατου και του Νεοχωρίου, για πλημμυρισμένα σπίτια. Συνολικά έχουν επέμβει τέσσερα οχήματα, μια ομάδα από την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας και προσπαθούμε να κάνουμε άντληση στα πλημμυρισμένα σπίτια. Το πρόβλημα εστιάζεται σε δύο λεκάνες που έχουν γεμίσει με νερό. Περιμένουμε το δήμο με μηχανήματα να ανοίξει δίοδο να φύγουν τα νερά» είπε σε δηλώσεις του χθες τα ξημερώματα ο κ. Πετρούτσος.

Ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Δημήτρης Κόσσυφας, εξήγησε ότι άρχισε να βρέχει στην περιοχή από τις 9,30 το βράδυ της Τρίτης, κανείς δεν φανταζόταν από που επακολούθησε.  «Ευτυχώς το πρόβλημα είναι τοπικό σε λίγα σπίτια και παρουσιάζεται από δύο γεφύρια και προς το Λέπρεο. Τα γεφύρια δεν μπορούμε εύκολα να παρέμβουμε. Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν άμεσα οι πολίτες. Είχαμε πρόβλημα και στο οδικό δίκτυο, ενώ υπάρχει και φόβος για τις κατολισθήσεις στο Λέπρεο» επισήμανε.

Τέλος ο πρόεδρος της ΤΚ Νεοχωρίου, Γιώργος Σκαλτσάς, θύμισε τις πλημμύρες του 2013 και τόνισε πως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενημέρωσε το δήμο για τα προβλήματα που υπάρχουν και φέτος την Περιφέρεια. «Το πρόβλημα υφίσταται ακόμα. Κάτι πρέπει να κάνει ο δήμος και η Περιφέρεια. Το πρόβλημα είναι έντονο στο μισό χωριό. Μια γράνα, που μαζεύει τα νερά από τα βουνά, η Οθωμανική γράνα, τα οδηγεί στη θάλασσα. Δεν έχει καθαριστεί εδώ και είκοσι χρόνια και είναι πολύ στενή. Κατεβαίνει το νερό δεν διοχετεύεται προς τη θάλασσα και έχουμε αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα»…[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1519893274789-fc0c0aa4-675c-4″ include=”53780,53781,53782,53783,53784,53785″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot