FOLLOW US: facebook twitter

Καλοκαίρι-εφιάλτης για τους αγρότες του κάμπου: Πνίγηκαν οι καλλιέργειες-Χάνεται η παραγωγή για δεκάδες προϊόντα

Ημερομηνία: 28-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”64390″ img_size=”full”][vc_column_text]Πιο σκληρό και από το χειμώνα που πέρασε, εξελίσσεται το φετινό καλοκαίρι για τους αγρότες του κάμπου της Ηλείας. Ο «Μίνωας» έκανε την αρχή, η «Νεφέλη» έδωσε τη συνέχεια και επικρατεί ο φόβος, πως ο καιρός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Καρπούζι, βιομηχανική τομάτα, πεπόνι, πιπέρι, καλαμπόκι και πολλά κηπευτικά, βράζουν κάτω από το νερό της βροχής που λίμνασε τις τελευταίες ημέρες στις καλλιέργειες του κάμπου.

Οι αγρότες κυρίως στη βιομηχανική τομάτα ζουν ξανά τον ίδιο εφιάλτη των περασμένων δύο καλοκαιριών. Από το 2016, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος αποδεικνύονται μαρτύριο για τους παραγωγούς καθώς οι βροχές είναι καταστροφικές για την δουλειά τους. Το «βράσιμο» των φυτών και των καρπών, μύκητες όπως το «αστεράκι», ασθένειες όπως η φλόγωση απειλούν τις καλλιέργειες είτε με μείωση της απόδοσης, είτε με ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας Χρήστος Παλαιολόγος σχολιάζοντας την κατάσταση τόνισε πως «… μετά από τη βροχόπτωση πολλών ημερών θα έχουν πρόβλημα και τα καλαμπόκια, θα πάθουν φλόγωση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή. Προβλέπω ζημιές τουλάχιστον 20% στις καλλιέργειες του καλαμποκιού. Αν έχουμε κι άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα».

Οι πληγές του Φαραώ στην τομάτα

Οι παραγωγοί στη βιομηχανική τομάτα δεν αντέχουν τα πλήγματα. Για τρίτη χρονιά βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται μέσα στη λάσπη. Ο παραγωγός Διονύσης Κοτίνης, σχολίασε ότι «… έχει γίνει ζημιά σε όλα τα χωράφια και έχουν κρατήσει νερά μέσα. Οι τομάτες θα χαλάσουν θα «ανάψουν». Οι πρώιμες και στη συνέχεια και οι όψιμες. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε, κάτι πρέπει να γίνει και για εμάς για να μαζέψουμε τις υποχρεώσεις μας να πληρώσουμε τον κόσμο. Δεν ξέρουμε τι άλλο θα γίνει με τον καιρό, περιμένουν και νέα κακοκαιρία στις 12 του μήνα».

Ο παραγωγός Δημήτρης Βεσκούκης επισήμανε πως δεν θα αντέξουν οι τομάτες το νερό και θα αρχίσουν να σαπίζουν με τη ζημιά να φαίνεται μέσα στις επόμενες ημέρες. «Όσες αντέξουν από το νερό θα πάθουν ασφυξία ή ζημιά από βακτήρια. Οι ζημιές είναι μεγάλες, θέλουμε τη βοήθεια του κράτους αλλιώς δε θα ξανά βάλουμε τομάτες. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να κατέβει άμεσα να δει τις ζημιές. Η εκτίμησή μας είναι για πάνω από 1000 στρέμματα τομάτας. Οι γεωπόνοι πρέπει να δουν τις τομάτες τώρα και πάλι μετά από λίγες ημέρες». Σχολίασε επίσης πως φτάνοντας το προϊόν στο εργοστάσιο, εκεί θα φανεί ακόμα μεγαλύτερη η ζημιά, στη διαλογή.

Ο παραγωγός Ανάργυρος Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η τομάτα θα πληγεί πλέον από βακτήρια και περονόσπορο, ενώ οι πρώιμες ντομάτες θα σαπίσουν άμεσα. «Πρέπει να έρθει άμεσα ο ΕΛΓΑ να εκτιμήσει τις ζημιές και να δει στην πορεία τη συμπεριφορά του φυτού. Για μένα η ζημιά είναι πάνω από το 90%. Η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη, και η ποιότητα θα είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Τα έξοδα για την καλλιέργεια της ντομάτας είναι τεράστια και πρέπει η πολιτεία σταθερά δίπλα μας» είπε, ενώ ανέφερε πως το κόστος ανά στρέμμα φτάνει τα 700 ευρώ για τον παραγωγό. «Πλέον είναι ασύμφορο να παραμείνουμε στην καλλιέργεια. Θα είναι πολύ κακό για την οικονομία του τόπου να φύγει η ντομάτα από τον νομό Ηλείας» σχολίασε.

Στην ίδια μοίρα και οι «καρπουζάδες»

Δύσκολα θα μαζέψουν καρπούζι οι παραγωγοί στον κάμπο. Στο Κουρτέσι που βγάζει από τις καλύτερες παραγωγές στην Ηλεία οι αγρότες δεν ξέρουν τι άλλο να περιμένουν. «Πρώιμα και μεσοπρώιμα καρπούζια που θα μαζεύαμε στις 10-15 Ιουλίου έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή με δύο πλημμύρες» είπε ο Σάκης Σταθόπουλος. «Τα νερά παραμένουν μέσα, τα καρπούζια σκεπάστηκαν από τα νερά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σαπίσει ο καρπός και να έχει τα πρώτα σημάδια της ολικής καταστροφής και στο ριζικό σύστημα. Προσωπικά δεν βλέπω να παίρνω ούτε τσιγάρο από την συγκεκριμένη καλλιέργεια. Είχαμε πάθει και άλλες φορές ζημιές, αλλά τέτοιο πράγμα με συνεχή βροχόπτωση για ένα τριήμερο τέτοια εποχή δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει στα 67 μου χρόνια. Η περιοχή μας ποντάρει σε αυτές τις καλλιέργειες, οι οποίες άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο, έχουν πάθει όλες ζημιά! Με αυτή την εξέλιξη, η περιοχή της περιοχή της βόρειας Ηλείας είναι πλέον φτωχότερη και από τους φτωχούς» είπε ο κ. Σταθόπουλος.

Τέλος ο Θεόδωρος Δρακιάς, παραγωγός με καρπούζια και πεπόνια, σημείωσε πως «…στα πεπόνια η καταστροφή είναι στο 100% και από τον καρπό και από το ριζικό σύστημα, σάπιζαν όλα. Το ίδιο και τα καρπούζια, έσπασαν από το πολύ νερό, κάηκαν τα φύλλα, ούτε να τα βγάλουμε δε μπορούμε και το πιθανότερο είναι να μείνουν εδώ. Εμένα μου καταστράφηκαν ολοκληρωτικά 12 στρέμματα καρπούζι και 8 στρέμματα πεπόνι.

Τα καρπούζια ήταν έτοιμα να κοπούν. Μιλάμε για ζημιά σε χιλιάδες στρέμματα παραγωγών του κάμπου και πολλούς τόνους καρπούζι. Το κάθε στρέμμα καλλιέργεια καρπουζιού στοιχίζει γύρω στα 600 ευρώ. Έχουμε ρίξει λεφτά στην παραγωγή μας, δεν καλλιεργούμε για να πάρουμε χρήματα από τον ΕΛΓΑ. Τώρα όμως, περιμένουμε να έρθει ο ΕΛΓΑ για εκτίμηση και θα δούμε…» σχολίασε.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1530166951588-bb80e7fe-28bc-6″ include=”64394,64395,64396″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia