FOLLOW US: facebook twitter

«Πλατεία Αγάμων»

Ημερομηνία: 11-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αναπολώντας το χθες

Υπάρχει στη βόρεια πλευρά της Αθήνας μια πλατεία η οποία μέχρι το 1927 έφερε το επιβλητικό όνομα «Πλατεία Αγάμων». Η αρχική της ονομασία ήταν «Πλατεία Ανθεστηρίων» γιατί αποτελούσε εξοχή για το κλεινόν άστυ και οι Αθηναίοι την επισκέπτονταν για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά και να «πιάσουν το μαγιόξυλο». Για την μετέπειτα ονομασία της υπάρχουν δυο εκδοχές.

Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη σε καφενείο της περιοχής σύχναζε μια παρέα «ορκισμένων εργένηδων» η οποία μάλιστα είχε δημιουργήσει «κίνημα» κατά του γάμου όταν το 1887 δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Κυριών» πρότεινε να επιβληθεί φόρος στους άγαμους. Το δημοσίευμα ζητούσε να ψηφισθεί νόμος που να φορολογεί όλους τους άγαμους άνδρες από τριάντα χρονών και πάνω, επειδή υπήρχαν πολλές ανύπαντρες γυναίκες που ήθελαν να κάνουν οικογένεια και δεν έβρισκαν γαμπρούς.

Την άποψη έσπευσε φυσικά να υιοθετήσει το κράτος με την δικαιολογία ότι οι παντρεμένοι πληρώνουν περισσότερους φόρους επειδή είχαν οικογένεια. Στη πραγματικότητα πίστευε ότι με τον συγκεκριμένο νόμο από τη μια θα καταπολεμούσε το δημογραφικό πρόβλημα κι από την άλλη θα αύξανε κατά πολύ τα έσοδα του.

Αναφέρεται και ένα περιστατικό με μέλος της περιώνυμης παρέας  ο οποίος παρά τις δεσμεύσεις του παντρεύτηκε αλλά όταν ανακάλυψε αργότερα ότι η γυναίκα του ήταν «δύστροπη και γκρινιάρα», έφερε ένα κάρο, φόρτωσε την «προίκα» της και την έστειλε πίσω στους δικούς της, ενώ ο ίδιος μετανιωμένος επέστρεψε στους άγαμους φίλους του.

Κατά τη δεύτερη εκδοχή η πλατεία ονομάστηκε «Αγάμων» ως τόπος κρυφών ερωτικών συναντήσεων.

Σήμερα είναι γνωστή ως «Πλατεία Αμερικής» και δυστυχώς δεν φέρει τίποτα από την αίγλη και το ένδοξο παρελθόν της…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος