Πλαστικά καλαμάκια: οικολογία μιας χρήσης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69131″ img_size=”full”][vc_column_text]Όταν οι Σουμέριοι παρήγαγαν τα πρώτα καλαμάκια (για να πίνουν την μπίρα τους φυσικά), το 3000 π.Χ., δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η μετεξέλιξη της εφεύρεσής τους θα απειλούσε, μια μέρα, ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν το είχε σκεφτεί ούτε ο Μάρβιν Στόουν, ο οποίος έδωσε στα καλαμάκια τη σημερινή τους μορφή στις αρχές του 1880 και σίγουρα δεν ασχολήθηκε με το θέμα ο Τζόζεφ Φρίντμαν, ο οποίος παρουσίασε το πρώτο καλαμάκι με ευλύγιστη κεφαλή το 1937.
Όπως φαίνεται, όμως, όλοι αυτοί οι μεγάλοι εφευρέτες είχαν δίκιο να μην ανησυχούν. Γιατί τα πλαστικά καλαμάκια, ακόμη και σήμερα, δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τον πλανήτη μας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κινήματος για την κατάργησή τους.
Όπως εξηγούσε πρόσφατα το δίκτυο Bloomberg, ακόμη κι αν πετάγαμε όλα τα καλαμάκια του κόσμου στη θάλασσα, θα αντιστοιχούσαν μόλις στο 0,03% από τα 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.
Παρ’ όλα αυτά δεκάδες εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την οργή για τα καλαμάκια, προκειμένου να διαφημίσουν τις περιβαλλοντικές τους «ανησυχίες», ακόμη και αν ανάμεσά τους βρίσκονται ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.
Για να είμαστε δίκαιοι, οι πρωτεργάτες του κινήματος δεν είχαν αυταπάτες για το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, ούτε ήθελαν να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη. Στηριζόμενοι στη θεωρία της διάδοσης, πίστευαν ότι μια αναμφισβήτητα θετική αλλά ασήμαντη κίνηση θα ευαισθητοποιούσε τον κόσμο για το πραγματικό πρόβλημα της χρήσης πλαστικών. Οταν μια οικογένεια, έλεγαν, συζητά στο τραπέζι για τα καλαμάκια, η συζήτηση θα περάσει γρήγορα και στους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον.
Όλο και περισσότεροι επιστήμονες, όμως, υποστηρίζουν ότι ο δρόμος για την κόλαση είναι σπαρμένος με απαγορεύσεις για καλαμάκια. Και ίσως τελικά ο κόσμος να σωθεί, μόνο όταν ο τελευταίος καπιταλιστής καταπιεί το τελευταίο καλαμάκι της βιομηχανίας πλαστικών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]