FOLLOW US: facebook twitter

Πετάει πετάει το drone;

Ημερομηνία: 09-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67946″ img_size=”full”][vc_column_text]Από το καλοκαίρι του 1998 με τον διαβόητο νόμο 2612, το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε καί την ευθύνη συντονισμού και κατάσβεσης σε δασικές πυρκαγιές, την οποία μέχρι τότε είχε η Δασική Υπηρεσία. Ό νόμος της κυβέρνησης Σημίτη ήταν, μεταξύ άλλων φοβερά εμπνευσμένων νόμων τόσο της ιδίας όσο και άλλων ελληνικών κυβερνήσεων, εκείνος ο οποίος σήμανε την αρχή του τέλους στο κομμάτι της δασοπυρόσβεσης.

Η ίδια η λέξη προδίδει την αιτία του κακού και πραγματικά θα ήθελα πάρα πολύ να διαβάσω την αιτιολογική έκθεση αυτού του αναθεματισμένου νόμου. «Δασοπυρόσβεση», δηλαδή πυρόσβεση των δασών. Τι δουλειά έχει η αστική πυρόσβεση με την δασική; Καμία απολύτως γιατί οι δασικοί γνωρίζουν καλά τα του δάσους και όταν λέμε καλά, εννοούμε με την ακρίβεια ενός επιστήμονα. Αλλά το κακό έγινε. Και ξανάγινε. Και ξανάγινε. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο Μάτι. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα.

Η πρόταση από την δασική υπηρεσία Ηλείας για την επιστράτευση drones και κατ’ επέκταση για τον ουσιαστικό επανασχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας με βάση την σύγχρονη τεχνολογία δεν είναι μόνο αιτιολογημένη. Είναι και επιβεβλημένη. Ποιος θα διαφωνούσε σε μία τέτοια πρόταση που υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα εγγυούνταν την μέγιστη αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και κατ’ επέκταση την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κάθε πυρκαγιάς;

Και όντως κανείς δεν θα τολμούσε να κάνει «κιχ» όταν το κόστος, έστω και μόνο για το λογισμικό ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 75.000 ευρώ. Με ΕΣΠΑ ή χωρίς ΕΣΠΑ, μιλάμε για γελοίο ποσό συγκριτικά με τα οφέλη που θα προκύψουν. Αλλού κολλάει το πράγμα και η ίδια η επικαιροποίηση, αν θέλετε, της πρότασης, φανερώνει την προβληματικότητα του συστήματος.

Κι αυτό διότι, όπως επεσήμανε η Πρωινή, «από το 2016 ο διευθυντής της Δασικής Υπηρεσίας Ηλείας είχε καταθέσει πρόταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Αθηνών Γαβριήλ Ξανθόπουλο, για την άμεση εφαρμογή του λογισμικού». Τι έγινε μέσα σε αυτά το δύο χρόνια; Πού κόλλησε το πράγμα και γιατί; Πρέπει να μάθουμε και μάλιστα άμεσα γιατί τα χρόνια περνούν, τα δάση καίγονται και οι άνθρωποι πεθαίνουν.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia