Περί «μεταρρυθμίσεων» ή ταξιδεύοντας σε «Πελαγίδια» νερά
«Μέγας ψεύτης» ο Αλέξης Τσίπρας και παντελώς αναξιόπιστες οι «δεσμεύσεις» τους, είναι μόνιμη επωδός πάνω στην οποία έχει χτίσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τα δυο τελευταία χρόνια. Και, δεν λέω, είναι λογικό να είναι κανείς ιδιαιτέρως επιφυλακτικός με τα έργα και τον λόγο του κ. Τσίπρα αφού παρά τις εξαγγελίες του, δεν κατόρθωσε να απαλύνει τις οδυνηρές συνέπειες της οχτάχρονης λιτότητας.
Πολλώ δε μάλλον που σήμερα και ο τελευταίος έλληνας γνωρίζει ότι οι σκληρές μνημονιακές επιταγές θα παραμείνουν εν ενεργεία και θα δεσμεύουν την οικονομική ζωή του τόπου για αρκετές δεκαετίες. Αποφεύγει ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης και παρά το «σύμφωνο της αλήθειας» που έχει υπογράψει με τους πολίτες, να μας ενημερώσει για το δικό του πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεων» τις οποίες δείχνει να έχει έτοιμες προς εφαρμογή στην περίπτωση που αναλάβει με τη σειρά του την διακυβέρνηση της χώρας.
Αξίζει λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στις προτάσεις που παραθέτει ο άτυπος σύμβουλος του και μέλος της Επιτροπής αξιολόγησης νέων στελεχών της Ν.Δ., καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης για να έχουμε μια πρώτη ιδέα σε τι… πελάγη είναι πιθανόν να μας ταξιδεύσουν.
Ο κ. Πελαγίδης λοιπόν, επιλέγει κατ’ αρχήν να ακολουθήσει την πεπατημένη της μείωσης του αφορολόγητου (και μάλιστα στις 5.000 ευρώ) καθώς και του δραστικού περιορισμού των φοροαπαλλαγών και των επιστροφών φόρου.
Προτείνει επίσης την καθιέρωση προγραμμάτων «εργασιακής εμπειρίας» στον ιδιωτικό τομέα με την καθιέρωση «ειδικού κατώτατου μισθού», ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη διακοπή παροχής του επιδόματος ανεργίας στην περίπτωση άρνησης θέσης εργασίας.
Εξίσου «τολμηρός» παρουσιάζεται στο τομέα του κοινωνικού κράτους, με την μεταβίβαση της διαχείρισης των σχολικών μονάδων στην αρμοδιότητα των δήμων με το κόστος να επωμίζεται στους πολίτες μέσω της επιβολής επιπλέον δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ύδρευσης και ρεύματος.
Όσον αφορά δε την δωρεάν παιδεία προτείνει την χρέωση με 100 ευρώ την εγγραφή στα δημόσια Πανεπιστήμια, ενώ θεωρεί επιβεβλημένη την καθιέρωση διδάκτρων στη περίπτωση που κάποιο ΑΕΙ υποχρεωθεί να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών.
Ιδιαιτέρως «ευρηματική» είναι τέλος η πρόταση του που προβλέπει επιβολή προστίμου σε όποιον καλεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς να συντρέχει πραγματικά σοβαρός λόγος!
Μετά την ανάγνωση των ευφυέστατων προτάσεων του «περιώνυμου καθηγητή» μου προκύπτουν δυο αβίαστα ερωτήματα.Πρώτον αν είναι γνώστες όλων αυτών, όσοι έσπευσαν να προσυπογράψουν το «σύμφωνο της αλήθειας» του κ. Μητσοτάκη και δεύτερον αν αυτή είναι η μετά- μνημονιακή Ελλάδα την οποία ευαγγελίζεται.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνω χωρίς φόβο και πάθος, ότι εγώ φίλτατε Κυριάκο δε θα πάρω…