FOLLOW US: facebook twitter

Πασχαλινές βιβλιοπροτάσεις από το Βιβλιοπωλείο ΚΟΡΚΟΛΗ

Ημερομηνία: 11-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Πασχαλινά διηγήματα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Εικόνες: Σπύρος Γούσης, εκδ.Μίνωας, 2013

Πρόκειται για την μεταγραφή των διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που αφορούν στη γιορτή του Πάσχα, σε μια γλώσσα προσαρμοσμένη σε εκείνη των παιδιών της εποχής μας. Τα έθιμα και οι παραδόσεις, που μεταδίδουν τα διηγήματα αυτά αλλά και η σκιαγράφηση των ανθρώπων τη εποχής του συγγραφέα είναι πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία λαογραφικά αλλά και ανθρωπολογικά, τα οποία μεταδίδονται στα παιδιά με έναν πολύ έμμεσο τρόπο. Εξαιρετικό για να ξεκινήσουν τα παιδιά να διαβάζουν Παπαδιαμάντη και να ενδιαφερθούν σε δεύτερο επίπεδο και για το πρωτότυπο.

Το Πάσχα της νόνας Χελώνας, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Εικόνες: Γιώργος Σγουρός, εκδ.Πατάκης, 2015

Τον γνωστό Λαγό που έχασε στον αγώνα δρόμου από τη Χελώνα τον ξέρουμε όλοι. Να που έρχεται η αγαπημένη μας κα Πέτροβιτς να συνεχίσει αυτόν τον μύθο θέτοντας πάλι τους δύο αντιπάλους σε θέση μάχης. Τώρα όμως ο εγγονός του γνωστού Λαγού καυχιέται ότι το Πάσχα θα σπάσει τα αυγά όλων με τα δικά του. Τι θα σκαρφιστεί τώρα η νόνα Χελώνα για να νικήσει τον καυχισιάρη Λαγό με τη βοήθεια των εγγονών του; Απολαυστικό και χαριτωμένο.

Χλαπατσούληδες-Το αυγό που δεν σπάει ποτέ, Ευγένιος Τριβιζάς, Εικόνες: Κώστας Γρηγοριάδης, εκδ.Ψυχογιός, 2015

Η αγαπημένη οικογένεια Χλαπατσούλη του πολυαγαπημένου μας συγγραφέα ξαναχτυπά με μία πασχαλινή ιστορία. Ο κύριος Χαράλαμπος Χλαπατσούλης έχει βάλει φέτος το Πάσχα στόχο της ζωής του να σπάσει το αυγό του γείτονά του Κλεομένη Κλαμπατσίμπαλου, ο οποίος κάθε χρόνο του σπάει το αυγό και τον νικάει. Σκέφτεται λοιπόν ένα ευφάνταστο σχέδιο, το οποίο προσπαθεί να εφαρμόσει για να τα καταφέρει. Οι προσπάθειες όμως του γκαφατζή ήρωα είναι το λιγότερο ξεκαρδιστικές και το αποτέλεσμα απολαυστικό! Γέλιο για μικρούς και μεγάλους … μέχρι δακρύων!

Πασχαλιά και Πασχαλίτσα, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, εκδ.Ψυχογιός, 2009

Το θέμα της υιοθεσίας μέσα από μία ευαίσθητη και τρυφερή ιστορία χειρίζεται με δεξιοτεχνία η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού ζουζουνιού που βρίσκει καταφύγιο στα φύλλα μιας Πασχαλιάς. Η Πασχαλιά το φροντίζει και το περιποιείται και αναλαμβάνει την ανατροφή του καθώς το ζουζούνι έχει χάσει τη μητέρα του στην μπόρα. Πολλοί όμως βρίσκονται να του πουν ότι η Πασχαλιά δεν του ταιριάζει για μαμά του, είτε γιατί είναι φυτό και δε μοιάζουν, είτε γιατί έχουν άλλο χρώμα. Μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις με το ζουζούνι η μαμά Πασχαλιά καταφέρνει να το κάνει να μην επηρεάζεται και να μην στενοχωριέται από τα λόγια των άλλων. Και για να έχουν και κάτι κοινό το βαφτίζει Πασχαλίτσα, από το όνομά της. Εξαιρετικά συμβολική μα και αληθινή ιστορία, που μπορεί να εξηγήσει με λόγο και συναίσθημα την υιοθεσία.

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα, Ευγένιος Τριβιζάς, εκδ.Ψυχογιός, 2013

Μια γλυκιά πασχαλίτσα ψάχνει να βρει μια άλλη για να κάνει αγκαλίτσα! Αλλά καμία πασχαλίτσα δεν την θέλει, γιατί όλες θέλουν για παρέα πασχαλίτσες με τον ίδιο αριθμό κουκκίδων με εκείνες. Εξαιρετική είναι η παρηγοριά του τυφλοπόντικα στην πασχαλίτσα που παραπονιέται «κανείς δε μ’ αγαπάει!», ο οποίος της λέει: «ποτέ μην απελπίζεσαι!». Και με την επιμονή της η μικρή πασχαλίτσα βλέπει τη Λητώ το κοριτσάκι, που φοράει κόκκινο φιογκάκι και φουστανάκι γεμάτο μαύρες κουκκιδίτσες. Κι από τότε γίνονται φίλες αγαπημένες η Λητώ κι η Πασχαλίτσα. Στο τέλος έχει το βιβλίο πλήθος δραστηριοτήτων για τους αριθμούς και τα χρώματα. Εξαιρετικό για να μιλήσουμε για την επιμονή, τη διαφορετικότητα και την αποοχή αυτής με απλό και παραστατικό τρόπο.

Το πασχαλινό αυγό, Ζαν Μπρετ, εκδ.Μεταίχμιο, 2011

Ο Χοπ ο λαγός ψάχνει να βρει μια ιδέα για να φτιάξει ένα αυγό για το λαγό του Πάσχα. Όλα τα αυγά του χωριού είναι μοναδικά, ευφάνταστα, καλλιτεχνικά, καταπληκτικά. Ο Χοπ αποφασίζει να φτιάξει απλώς ένα αυγό για το οποίο θα είναι υπερήφανος. Η ευκαιρία του δίνεται με το αυγό ενός κοκκινολαίμη που πέφτει από τη φωλιά. Ο λαγός ο Χοπ το φροντίζει και το περιποιείται με προσοχή και υπευθυνότητα. Και ο λαγός του Πάσχα έρχεται πανηγυρικά, εντυπωσιάζεται από όλα αυτά τα υπέροχα αυγά, όμως το πιο ξεχωριστό απ’ όλα τους λέει είναι το αυγό του Χοπ, που είναι ακόμη στο δάσος. Ο λαγός έβαλε το άδειο πλέον τσόφλι στην κορυφή της άμαξας, πάνω από όλα τα αυγά και τον Χοπ πλάι του και έφυγαν για να κρύψουν όλα τα αυγά, που θα τα βρουν τα παιδάκια τη μέρα του Πάσχα. Μια ιστορία για τις αξίες και την ουσία της ζωής, που ξεπερνάει το εντυπωσιακό και την επιφάνεια.

Βάφουμε αυγά, καλή μας Πασχαλιά!, Σοφία Παράσχου, εκδ.Ψυχογιός, 2011

Μια οικογενειακή ιστορία, με παιδιά, γονείς, θείες, γιαγιάδες, μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβαίνει σε κάθε συνηθισμένη οικογένεια. Στοιχείο που μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών και να τα παρακινήσει να το διαβάσουν. Απευθύνεται σε παιδιά 7-8 ετών και αφηγείται την διαδικασία βαφής και σχεδιασμού, ζωγραφικής, γενικά διακόσμησης των πασχαλινών αυγών. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα χρώματα, τις βαφές από φυτά και τις τεχνικές ενώ στο τέλος υπάρχει ένα ωραίο παράρτημα δραστηριοτήτων.

Ελληνικό Πάσχα, εκδ.Ψυχογιός, 2012

Συλλογική έκδοση παραμυθιών δέκα συγγραφέων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, που αφορούν το Ελληνικό Πάσχα, όπως λέει και ο τίτλος. Οι ιστορίες έχουν να κάνουν με αφηγήσεις, που έχουν ως κεντρικό θέμα το Πάσχα και είναι ειπωμένες από την σκοπιά του παιδιού. Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Βενιέρης, Βιταλιώτου-Σέττα, Γιαννοπούλου, Γκρέκου, Κατσούλη-Συμεωνόγλου, Κόλλια, Μαστρομιχαλάκη, Παπιδάκη-Πιπίνη, Ρεμούνδος, Σταθάτου.

Η μαρουδίτσα που έφερε την πασχαλιά, εκδ.Ελένη Δικαίου, Εικόνες: Απόστολος Καραστεργίου, εκδ.Πατάκης, 2005

Στον ανοιξιάτικο κήπο ενός σπιτιού γεννιέται μία μαρουδίτσα. Η μαρρουδίτσα είναι γλυκιά, χαριτωμένη και λάτρης της περιπέτειας καθώς πετά από λουλούδι σε λουλούδι προσπαθώντας να κάνει αναγνώριση του τοπίου αλλά και να μάθει για ποιο λόγο γεννήθηκε, ποια είναι η δική της θέση και το δικό της καθήκον πάνω στη γη. Για να δούμε, θα βρει την απάντηση; Τρυφερό και ανοιξιάτικο βιβλίο όπως και η διάθεσή μας!

Το Πάσχα του Μπάρμπα, εκδ.Μεταίχμιο, 2013

Ένα βιβλίο για τους λάτρεις των Cars. Ο Μπάρμπας είναι εδώ ο ήρωάς μας αλλά έχουμε στο πλάι του και τον καλό του φίλο τον Μακουίν, ο οποίος στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του Μπάρμπα. Μια αυτοκινητιστική λοιπόν περιπέτεια προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της Πασχαλινής περιόδου με τα αυτοκινητάκια να διασκεδάζουν τους μικρούς τους φίλους.

Πάσχα στη Γλυκομηλίτσα , Αγαθή Δημητρούκα, Εικόνες: Σίλβια Μπαροντσέλλι, εκδ.Πατάκης, 2015

Ο Αντώνης μεγάλωσε και πλέον μπορεί να ταξιδέψει μόνος του για να πάει στη γιαγιά του στη Γλυκομηλίτσα, ένα χωριό κοντά στη Ναύπακτο. Εκεί τον περιμένουν οι φίλοι του και φυσικά η γιαγιά, που τον περιποιείται σαν άρχοντα. Το βιβλίο περιέχει παράρτημα με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα παιδιά.

Το Πάσχα της Χαράς, Κατερίνα Χριστόγερου, Φύλλα δραστηριοτήτων για το Νηπιαγωγείο, εκδ.Μεταίχμιο, 2015

Ένα βιβλίο που μπορεί να φαίνεται κατάλληλο για το Νηπιαγωγείο αλλά είναι κατάλληλο και για το σπίτι με πολύ ωραίες δραστηριότητες μέσα από πολύ γλυκές Πασχαλινές εικόνες. Δραστηριότητες με γραμμούλες, αρίθμηση, χρωμάτισμα, γραμματάκια, αριθμητικές πράξεις και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα. Ένα πολύ καλό βιβλίο, που θα διασκεδάσει τα παιδιά αλλά και θα τα εξοικειώσει περισσότερο με ό,τι έχουν ως τώρα μάθει στο Νηπιαγωγείο.

Καλό Πάσχα, Πηνελόπη και Μαρία Μωραΐτου, Εικόνες: Πέγκυ Φούρκα, εκδ.Πορφύρα, 2015

Ένα βιβλίο-χρονολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας. Στο βιβλίο περιγράφονται μία μία οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και τα παιδιά πλάι σε κάθε ημέρα μπορούν να κάνουν και διάφορες δραστηριότητες, αναγραμματισμού, χρωματισμού, σταυρολέξων χαρτοκοπτικής, με αυτοκόλλητα κ.λ.π. Εξαιρετική εικονογράφηση σε ένα βιβλίο που μπορεί να απασχολήσει αρκετά τα παιδιά.

Έθιμα και ιστορίες του Πάσχα, εκδ.Μίνωας

Διανθισμένο με διασκευασμένα κείμενα των Κρυστάλλη, Παπαδιαμάντη, Καρκαβίτσα, Σολωμό και άλλων, που αφορούν στα έθιμα του Πάσχα και με πολλές ωραίες δραστηριότητες όπως χρωμάτισμα, σταυρόλεξα, λαβύρινθοι, συνδυάζει τη μάθηση και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών.

Τιμ και Τάρα, Περιπέτεια στη Φάρμα-Visit the farm, Εθελοντές σε μπελάδες-Volunteers in trouble, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Εικόνες: Ειρήνη Φράγκου, Εκδ.Αναζήτηση

Ο Τιμ και η Τάρα είναι δύο αδέρφια, που μπαίνουν σε διάφορες χαριτωμένες και διασκεδαστικές περιπέτειες. Αλλά το πιο ενδιαφέρον, που είναι συνάμα και διασκεδαστικό αποτελεί η δίγλωσση αφήγηση της ιστορίας στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πρόταση πρόταση τις διαφορές στον τρόπο έκφρασης των δύο γλωσσών και να εξασκηθεί όχι μόνο σε λεξιλόγιο αλλά και σε εκφράσεις. Το πολύ ωραίο βιβλίο συνοδεύεται από παράρτημα λεξιλογίου με ένδειξη για τον τρόπο προφοράς των λέξεων, με δραστηριότητες που αφορούν σε χρωμάτισμα και αυτοκόλλητα. Οι εικόνες είναι χαρούμενες και με όμορφα χρώματα. Ένα πολύ ωραίο βιβλίο που συνδυάζει μάθηση και διασκέδαση.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot