FOLLOW US: facebook twitter

Παιδιά, πετάξτε τα tablet, δείτε σινεμά, γυρίστε τις δικές σας ταινίες!

Ημερομηνία: 22-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

cz-marina-inaki

19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

16η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – CAMERA ZIZANIO

3-10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, ξεκινά το Σάββατο 3/12 σε 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πύργο, Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, και Γαστούνη. Και δίνει στους νεαρούς θεατές του την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν μερικά κινηματογραφικά διαμαντάκια απ’ όλον τον κόσμο, κατάλληλα για την ηλικία τους, αλλά και να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες μέσα από την Camera Zizanio.

cz-olympia-fest-kids

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3/12, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 4/12 (11 π.μ.) στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με την ταινία «Οι θρύλοι του Βαρώνου Μινχάουζεν» του Κάρελ Ζέμαν, μια από τις ταινίες του μεγάλου φετινού αφιερώματος του φεστιβάλ στα θρυλικά στούντιο Ζλιν της Τσεχίας.

Στην Αμαλιάδα η έναρξη θα γίνει με την άλλη σπουδαία ταινία του Κάρελ Ζέμαν (που θεωρείται ο Τσέχος Μελιές): το «Ταξίδι στην αρχή του κόσμου».

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας ξεκινά στον Πύργο («Απόλλων»)με την ταινία  «The Little Mountain Boy» («Ο μικρός ορεσίβιος»), του Ελβετού Ξαβιέ Κολέ. Παρόντες θα είναι ο παραγωγός της ταινίας Ditti Brook και ο (ενήλικας) πρωταγωνιστής της ταινίας Leonardo Nigro.

Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 64 ταινίες (19 μεγάλου μήκους και 45 μικρού και μεσαίου μήκους), από 34 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ/ Kids & Docs και καταπιάνονται με ζητήματα όπως: φιλία, φυσικό και σχολικό περιβάλλον, εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παγκοσμιοποίηση, οικογενειακές σχέσεις, απώλεια,  οικολογία και ανοχή στην διαφορετικότητα.

Φέτος, το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ Kids & Docs μετακομίζει στην φιλόξενη Αμαλιάδα, που σημαίνει πως το φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο (κινηματογράφος «Απόλλων») που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα (Cine-Cinema), και την Camera Zizanio που υποδέχεται  εκατονταδες παιδιά από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο στα κινηματογραφικά της εργαστήρια στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Δ.Ε. της Αντιπεριφέρειας Ηλείας, στον  Πύργο.

camera-zizanio-kids-theodosiou

Έρχεται η πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας

Για μια εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι. Τα παιδιά αφήνουν στην άκρη τα tablet, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή  τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική! Και πάντως καθόλου μα καθόλου βαρετή… Ταυτόχρονα, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα τους δώσουν την ευκαιρία να γυρίσουν τη δική τους ταινία.

Με εγκύκλιό του άλλωστε, το υπουργείο Παιδείας, ενθαρρύνει την συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα στο Φεστιβάλ.

Οι σκοτεινές αίθουσες της Πελοποννήσου, δεν παρουσιάζουν την καθημερινότητα μέσα από ένα ροζ σύννεφο: οι ταινίες του φεστιβάλ δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής. Τα αγόρια και τα κορίτσια του κόσμου, άλλωστε, δεν ζουν κλεισμένα σε μια αποστειρωμένη γυάλα –είναι δυστυχώς τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι.

Βέβαια, οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας (πολυβραβευμένες στην πλειονότητά τους και προερχόμενες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ), μπορεί να ασχολούνται με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, όμως στηλιτεύουν την βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Εδώ, δεν έχει θέση ούτε η μισαλλοδοξία, ούτε ο ρατσισμός. Όλες οι ταινίες, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCOγια τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

olympia-fest-apollon-kids

ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα  που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Καλύπτει δε μια μεγάλη θεματολογική γκάμα: ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, οι κίνδυνοι του διαδικτύου, η υιοθεσία, η εξαφάνιση των  εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος, η ζωή στο σχολείο, οι συνθήκες φτώχιας, η ζωή στο χωριό, η κώφωση, οι φυλετικές ανισότητες,  η παιδική εργασία, το δουλεμπόριο παιδιών, οι διατροφικές διαταραχές… Και βέβαια η σύγχρονη προσφυγιά και οι συνέπειές της στην ζωή των παιδιών.

Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης,…

Δώδεκα ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους,  δεκαέξι ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ άλλες δεκαεννέα  διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation.

Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή).

Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν πάνω από διακόσια πενήντα ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ…

* Η ελβετική ταινία  «The Little Mountain Boy» («Ο μικρός ορεσίβιος»), φέρει την υπογραφή του Ξαβιέ Κολέ, ο οποίος το 1990 πήρε όσκαρ για την ταινία του «Journey of Hope» και έχει συνεργαστεί με την Ντίσνεϊ.

*Το Φεστιβάλ Ολυμπίας μεταγγλώτισε στην Αραβική μικρές ταινίες κινουμένου σχεδίου και θα πραγματοποιήσει ειδικές προβολές για τα παιδιά του κέντρου προσφύγων της Μυρσίνης Ηλείας. Επίσης θα πραγματοποιήσει ειδική προβολή για κωφούς θεατές.

* Ένα από τα πιο συναρπαστικά εργαστήρια φέτος τιτλοφορείται: Δημιουργώντας ταινίες με κινητό τηλέφωνο. Πολλοί νέοι κινηματογραφιστές δεν έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικό εξοπλισμό εξ αιτίας του κόστους και πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να παρουσιάσουν αξιοπρεπείς δουλειές χωρίς τέτοια μηχανήματα. Όμως σήμερα, οι περισσότερες συσκευές κινητών, έχουν τη δυνατότητα λήψης εικόνων υψηλής ευκρίνειας, ενώ, με μερικές εφαρμογές, μπορείς ακόμα και να μοντάρεις και να προσθέσεις ειδικά εφέ.

olympia-fest-provoli

* Στην ταινία «Offline– Έτοιμος για την επόμενη πίστα;» του Γερμανού Φλόριαν Σνελ, πρωταγωνιστεί ένας νεαρός gamer, από τους καλύτερους παίχτες ενος διαδικτυακού παιχνιδιού φαντασίας, που συνειδητοποίει ότι τον έχει «χακάρει» ένας άλλος παίχτης. Στο ταξίδι για την ανάκτηση της ψηφιακής του ταυτότητας συνειδητοποιεί πως μέσα του έχει μπλεχτεί ο πραγματικός και ο ψηφιακός κόσμος…

* Στην Camera Zizanio επιστρέφει φέτος με ταινία του ο 8χρονος Τόμπι Λιτλ που ξεκίνησε να γυρίζει ταινιάκια στα 4 χρόνια του, ενώ τις εντυπώσεις  αναμένεται να κλέψουν οι εννέα δεκάχρονοι σκηνοθέτες της φετινής διοργάνωσης με μερικές πολύ ευφάνταστες ταινίες που γύρισαν μόνοι (κι όχι στο πλαίσιο κάποιου εργαστηρίου). Ανάμεσά τους η ελληνίδα Άρτεμη: ήρωας της ταινίας της ειναι ένα πραγματικό σαλιγκάρι, δηλαδή το πιο αργό πλάσμα στον κόσμο, το οποίο η μικρή σκηνοθέτρια έβαλε να πραγματοποποιήσει τον γύρο του κόσμου! Πώς; Τοποθετώντας το πάνω σε ένα παγκόσμιο χάρτη. Το σαλιγκάρι, αφού πέρασε διάφορες περιοχές (ανάμεσά τους και την εμπόλεμη Συρία), τα κατάφερε μέσα σε 2 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα!

Οπως υπογραμμίζει ο Νίκος Θεοδοσίου, «δεν πρόκειται για παιδιά θαύματα. Είναι η νέα γενιά που μας αποκαλύπτεται. Αυτή που μπορεί να αδράξει την πραγματικότητα, να μιλήσει γι αυτήν, να παρέμβει. Όπως η Stanislawa που με την ταινία της καλωσορίζει τους πρόσφυγες και τους ξεναγεί στην πόλη της, στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλες».

* Ο Iñaki Lamúa και η Marina Muñoz Fortuny από τη Βαρκελώνη, δύο πρώην «Ζιζάνια», ετοιμάζουν  ήδη τις βαλίτσες τους για τον Πύργο. Ήρθαν πολύ μικροί στο Φεστιβάλ,  αγάπησαν τον Πύργο και την Ελλάδα. Kαι δεδομένου πως έμαθαν πλέον καλά τα ελληνικά θα παρουσιάσουν και φέτος τις τελετές έναρξης και λήξης!

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia