Παιδί και tablet: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54117″ img_size=”full”][vc_column_text]Η τεχνολογία έχει μπει πλέον για τα καλά όχι μόνο στην καθημερινότητα των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών ακόμα και μικρής ηλικίας. Το μείζον ερώτημα είναι, αν τελικά τα tablets και οι υπολογιστές κάνουν καλό στα παιδιά και από ποια ηλικία μπορούν να παίζουν με αυτά.
Το σίγουρο είναι ότι οι επιστημονικές έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις τους στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών και αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλοί γονείς έχουν δαιμονοποιήσει τη χρήση των tablets, των υπολογιστών και video games από τα παιδιά τους.
Η αλήθεια είναι ότι, ενώ κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει την ολοκληρωτική… αποχή, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η χρήση τους με μέτρο και με καθοδήγηση μπορεί και να μην έχει τόσο μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις. Και φυσικά, προϋπόθεση είναι ότι η ενασχόληση των παιδιών μικρής ηλικίας να γίνεται με την καθοδήγηση και τον έλεγχο των γονέων. Οι γονείς θα είναι εκείνοι που θα βάζουν όρια και θα αποτρέπουν την υπερβολή που αναντίρρητα βλάπτει με πολλούς τρόπους.
Μια πρόσφατη γαλλική μελέτη αναφέρει ότι η ενασχόληση με ταμπλέτες και βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή γίνεται με τη βοήθεια και υπό τον έλεγχο των γονέων. Το μυστικό, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι να μην είναι μεγάλης διάρκειας η ενασχόληση του παιδιού με το παιχνίδι και να μην παίζει ποτέ μόνο του, αλλά υπό τη γονική καθοδήγηση. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι ο υπολογιστής είναι ένα μέσο, σαν όλα τα άλλα, με το οποίο μπορούν να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν πράγματα. Αλλιώς είναι μια αντιπαραγωγική διαδικασία.
Οι υπολογιστές και τα tablets είναι εργαλεία ανταλλαγής πληροφοριών. Και αυτό οι μεγάλοι θα πρέπει να το διδάξουν στα παιδιά. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να τους καταστήσουν σαφές ότι πρόκειται για “εργαλεία” που παρέχουν την δυνατότητα σε ένα παιδί να ανακαλύψει γνώσεις και πληροφορίες και ταυτόχρονα του δίνει τη δυνατότητα να ονομάσει τα πράγματα που βλέπει. Μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται. Όλα αυτά το παιδί δεν τα κάνει αυθόρμητα. Καμιά ταμπλέτα δεν μπορεί από μόνη της να βοηθήσει ένα παιδί να κάνει κάτι, υπογραμμίζουν κάποιοι ειδικοί.
Στον αντίποδα, παιδίατροι και ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως τα όποια οφέλη για τα παιδιά από τη χρήση των tablet δεν μπορούν ακόμη να τεκμηριωθούν επιστημονικά. Αντίθετα υποστηρίζουν, αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι πως το παιδί προσκολλάται στη συσκευή, με συνέπεια να ατονούν δραστηριότητες οι οποίες ενισχύουν τη νοητική ωρίμανση, όπως η αλληλεπίδραση με τους ενήλικες και το «κανονικό» παιχνίδι.
Το πρόβλημα είναι μερικές φορές οι ενήλικοι και η δική του σχέση με τους υπολογιστές. Είναι οι πρώτοι που πολλές φορές ξεχνούν ότι ο υπολογιστής είναι απλά ένα μέσο και τα παιδιά τους δυστυχώς αντιγράφουν τη στάση των προτύπων τους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]