FOLLOW US: facebook twitter

Πήγε… στράφι ο Ιούλιος!

Ημερομηνία: 01-08-2024 | Συντάκτης:

-Καύσωνας και πληθωρισμός «έκαψαν» τις εκπτώσεις στην αγορά της Ηλείας

-Στον Αύγουστο εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψης οι έμποροι του νομού

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δεν ανταποκρίθηκε στης προσδοκίες του εμπορικού κόσμου της Ηλείας ο φετινός Ιούλιος, μήνας παραδοσιακά καλός λόγων των εκπτώσεων, αφού η ακρίβεια και ο καύσωνας επηρέασαν αρνητικά τον τζίρο των καταστημάτων.

Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ηλείας (ΟΕΣΗ) και του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Νίκος Καρυώτης, η αγορά περίμενε κάτι καλύτερο φέτος, το οποίο δεν ήρθε ποτέ.

«Είχαμε άλλες προσδοκίες, διότι οι εκπτώσεις και οι προσφορές είναι σε πολύ καλό επίπεδο από τους επαγγελματίες του κλάδου μας, όμως η κίνηση δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε. Πιστεύω πως το μειωμένο εισόδημα των πολιτών λόγω του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, περιόρισε πολύ τις αγορές. Είναι γεγονός ότι τις ζεστές ώρες που τα καταστήματα είναι ανοιχτά, ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε παρά ελάχιστα, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει και την απαραίτητη έρευνα αγοράς προτού ξοδέψει τα χρήματά του», τόνισε ο κ. Καρυώτης και εξέφρασε την προσδοκία καλύτερης εικόνας τον Αύγουστο.

«Ελπίζουμε ότι ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος λόγω των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη την Ηλεία, αλλά και λόγω της επικείμενης καθόδου των ετεροδημότων. Υπενθυμίζω πως οι εκπτώσεις συνεχίζονται ως το τέλος του Αυγούστου, οπότε αν βοηθήσει ο καιρός και υποχωρήσει η θερμοκρασία, θα βελτιωθεί η εικόνα», σημείωσε.

Ζόρια στις αγορές Πύργου και Αμαλιάδας

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως τα μέλη του συλλόγου καταβάλλουν διαρκή προσπάθεια για την ανάκαμψης της αγοράς με δράσεις και πρωτοβουλίες, καθώς ο Ιούλιος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του.

«H αγορά του Πύργου έχει πολύ καλές εκπτώσεις και τιμές και πολύ καλή ποιότητα στα εμπορεύματα. Όμως είχαμε δύο μεγάλα “κύματα” καύσωνα, τα οποία γονάτισαν την αγορά. Μετά τις 10 το πρωί και πριν από τις 8 το βράδυ δεν κυκλοφορούσε ψυχή έξω, οπότε χάθηκε και η συνήθεια των καταναλωτών να κοιτούν τις βιτρίνες, να ερευνούν και να συγκρίνουν τιμές για να ψωνίσουν. Ο κόσμος γενικότερα είναι μαζεμένος, διότι ειδικά αυτήν την περίοδο οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι επιβαρυντικοί, οπότε ο Ιούλιος πήγε ουσιαστικά χαμένος. Εμείς ως σύλλογος κάναμε διάφορες δράσεις για να αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και της κοινωνίας γενικότερα και τροποποιήσαμε το ωράριό μας ως τις 9:30μ.μ. για να προλάβουν οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους μόλις υποχωρήσει η ζέστη», τόνισε ο κ. Ξανθούλης προσθέτοντας ότι αν δεν βελτιωθεί ο καιρός, ο Αύγουστος μπορεί να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

 «Ελπίζουμε ότι ενόψει και της Λευκής Νύχτας θα βελτιωθεί η εικόνα, αλλά με μία μέρα δεν σωζόμαστε. Αν έχουμε πάλι καύσωνα, δυστυχώς δεν θα είναι καλύτερη η κατάσταση. Πρέπει να υποχωρήσουνε οι υψηλές θερμοκρασίες, για να ξανακυκλοφορήσει ο κόσμος και να αλλάξει η διάθεσή τους», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Φώτης Νικολόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως οι επαγγελματίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Αύγουστο, καθώς ο Ιούλιος δεν ήταν ο αναμενόμενος.

«Θα μπορούσε να πάει και καλύτερα η αγορά, διότι οι επαγγελματίες της πόλης προσέφεραν ανταγωνιστικές εκπτώσεις και τιμές. Ωστόσο, οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, ενώ και η υπερβολική ζέστη τις περισσότερες ημέρες του Ιουλίου δεν επέτρεψε να βγουν έξω στην αγορά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο κύκλος εργασιών στο εμπόριο. Τώρα περιμένουμε τον Αύγουστο με την ελπίδα ότι θα κατέβουν αρκετοί επισκέπτες στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι και με τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας θα μπορέσουμε να δώσουμε μια ώθηση στην αγορά και να πάμε καλύτερα», επισήμανε ο κ. Νικολόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot