FOLLOW US: facebook twitter

Πάνω από 2.000 επιπλέον θέσεις στα ΑΕΙ

Ημερομηνία: 27-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”31755″ img_size=”full”][vc_column_text]Με αύξηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσει τις 2.000 θέσεις στα ΑΕΙ της χώρας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ο αριθμός των εισακτέων. Χωρίς κάποια βασική συνταγή αλλά με οδηγό αρκετές διαπιστωμένες ανάγκες, το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, προχώρησε σε μια κατανομή θέσεων με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

● Αύξηση θέσεων στην περιφέρεια – μείωση στα αστικά κέντρα.

● Αύξηση σε αρκετά τμήματα θεωρητικών σπουδών.

● Επιλεκτική αύξηση σε τμήματα θετικών σπουδών.

● Αύξηση σε τμήματα που, βάσει καταγραφών, συνδέονται με επαγγέλματα τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας (βλ. τουριστικές σχολές).

● Συγκρατημένη μείωση σε δημοφιλείς σχολές, όπως η Ιατρική.

● Διατήρηση του ίδιου (περίπου) αριθμού στις νομικές.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις περιζήτητες σχολές, το υπουργείο έπρεπε να λάβει υπ’ όψιν τη δέσμευσή του για τη φετινή δεύτερη φάση μείωσης των θέσεων. Πέρυσι, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η μείωση του αριθμού εισακτέων κατά 1.000 θέσεις σε αρκετές σχολές υψηλής ζήτησης (ιατρικές, ορισμένα τμήματα ΕΜΠ, ΟΠΑ κ.ά.), προχώρησε σε διόρθωση μοιράζοντας τη μείωση σε 500 πέρυσι και άλλες 500 φέτος. Πάντως, κατεβλήθη προσπάθεια ώστε η φετινή αφαίρεση θέσεων να περιοριστεί στην απολύτως απαιτούμενη. «Η μείωση είναι παρόμοια με πέρυσι», απαντά χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου.

Οι ιατρικές σχολές

Ενδεικτικά σημειώνεται πως, πέρυσι, στις επτά ιατρικές σχολές οι εισακτέοι αρχικά ορίστηκαν στους 835, αλλά μετά τη διόρθωση αυξήθηκαν στους 945, ήτοι κατά 110 λιγότεροι σε σχέση με το 2016 (1.055). Η αρχική μείωση δηλαδή προέβλεπε 220 λιγότερους.

Φέτος, τα στοιχήματα ήταν ακόμη περισσότερα για το υπουργείο Παιδείας. Από τη μια, τα υπερφορτωμένα και υποχρηματοδοτούμενα Ιδρύματα που πάντα ζητούν λιγότερους εισακτέους και πλέον (ορισμένα) απειλούν ακόμα και με προσφυγές. Από την άλλη, η αυξανόμενη κοινωνική πίεση για διευκόλυνση των υποψηφίων, αλλά και η σπουδή της κυβέρνησης να δείξει ότι συμμερίζεται και απαντά στα αιτήματα της κοινωνίας.

Ενδεικτική η ρύθμιση για τις μετεγγραφές αδελφών. Ολα αυτά μαζί με το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τη συνολικότερη, εν εξελίξει, προσπάθεια αναδιάταξης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης (που, ειδικά την επόμενη χρονιά, θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στον χώρο) οδήγησαν σε δύσκολες αριθμητικές πράξεις. Πρόσθετος βαθμός δυσκολίας, η πρόθεση να μην έχει αρνητικό πρόσημο το φετινό αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με πέρυσι.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot