FOLLOW US: facebook twitter

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές με τον Μάκη Μπαλαούρα: Θετικές λύσεις για τους αγρότες

Ημερομηνία: 31-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα στο Χάβαρι ο βουλευτής Μ. Μπαλαούρας με παραγωγούς, ιδιαίτερα της σταφίδας, του τέθηκαν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ηλείας και ιδιαίτερα της περιοχής του Χαβαρίου.

Ο βουλευτής επισκέφτηκε την Τρίτη τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, και μετά από πολύωρη συζήτηση βγήκαν τα εξής συμπεράσματα:

  1. Αποζημίωση χορηγείται από τον ΕΛΓΑ εφόσον η ζημιά ξεπερνάει το 15% της παραγωγής.
  2. Στο πλαφόν της συνδεδεμένης (150 κιλά) συνυπολογίζεται και η ζημιά. Επομένως δεν υφίσταται πλαφόν χωρίς τη ζημιά.
  3. Λόγω έλλειψης εκτιμητών, υπάρχουν πράγματι καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών. Αυτές τις μέρες η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΛΓΑ στην Πάτρα θα στελεχωθεί από εκτιμητές από γραφεία άλλων περιοχών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις (δυστυχώς) αυξημένες ανάγκες της Ηλείας.
  4. Σε περίπτωση που καταστραφούν οι «μάρτυρες» από νέα καιρικά φαινόμενα, τότε και μόνο κατ` εξαίρεση θα δίνεται η αποζημίωση κατά περιοχή.
  5. Για την αναγγελία ζημιών που δηλώνεται, ο παραγωγός θα παίρνει πια παραστατικό για δικαιολόγηση εξόδων του στην Εφορία.
  6. Πράγματι, το γραφείο του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθυστερούσε στην επεξεργασία και παράδοση των φακέλων για τα ΠΣΕΑ. Τώρα θα αρχίσουν, με τη μετακίνηση προσωπικού, να τις αξιολογούν εντατικά.
  7. Ο ΕΛΓΑ ετοιμάζει αναλογιστική μελέτη, που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, προκειμένου να ακουστούν οι αγρότες και οι ενώσεις τους, έτσι ώστε να υπάρξει ένα σύστημα δικαιότερης αποζημίωσης και ασφαλίστρων για κάθε προϊόν. Σ’ αυτήν επίσης θα υπάρξει πρόνοια για τα αρωματικά φυτά και για τα οπωροκηπευτικά θερμοκηπίων.
  8. Δε μπορεί να χορηγείται προκαταβολή αποζημίωσης με την αναγγελία, ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα σημειωθούν είτε αδικίες από λαθεμένες προκαταβολές είτε κάποιοι να πάρουν περισσότερα και θα είναι δύσκολη η επιστροφή των μη σωστών αποζημιώσεων.
  9. Για το πρόβλημα της προσβολής των αμπέλων από μυκητολογικές ασθένειες, ήδη εξετάζεται πρόγραμμα εκρίζωσης και επαναφύτευσής τους.

Ο βουλευτής Μπαλαούρας την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για ζητήματα που έχει θέσει ο ίδιος με Ερωτήσεις του στη Βουλή, όπως η αποζημίωση εγκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές και η επαναλειτουργία του Ινστιτούτου του Κοροίβου, αλλά και για ζητήματα που του έθεσαν αγρότες από το Βαρθολομιό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος