FOLLOW US: facebook twitter

Ο Παναγιώτης Καρούτσος και ο Κωνσταντίνος Μπακολίτσας χαρτογράφησαν το σπήλαιο του Αγίου Μαρκιανού

Ημερομηνία: 12-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32745″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο σπηλαιολόγος Παναγιώτης Καρούτσος και ο βιολόγος Κωνσταντίνος Μπακολίτσας στην Αγία Κυριακή στην ορεινή Ηλεία

Το Σπήλαιο Αμαρκιανού στην περιοχή της Αγίας Κυριακής ή Κέρτιζας στον Αστρά της ορεινής Ηλείας το οποίο βρίσκεται σε μια δύσβατη περιοχή και ως τώρα δεν είχε εξερευνηθεί, χαρτογράφησαν ο Σπηλαιολόγος Παναγιώτης Καρούτσος και ο βιολόγος Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, με την βοήθεια του Ανέστη Αδαμόπουλου, κατοίκου της Αγίας Κυριακής. Οι δύο επιστήμονες όπως γράφουν και σε ανάρτησή τους στο fb ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης Ερυμάνθου- Φολόης «Ο Ωλωνός» που έλαβαν στις 18 Μαίου με στόχο να διαπιστώσουν αν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να γίνει επισκέψιμο όπως επιθυμούν οι κάτοικοι της περιοχής. Τα πρώτα συμπεράσματα είναι θετικά, τα  αποτελέσματα της έρευνας και της χαρτογράφησης του σπηλαίου που έκαναν, θα σταλούν στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Κωνσταντίνος Μπακολίτσας για την εξερεύνηση που έκαναν και για τα αποτελέσματά της αναφέρει σχετικά:

“Μετά από ένα έντυπο τύπου του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (Τετάρτη 18.05.2017) ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ – ΦΟΛΟΗΣ O «ΩΛΟΝΟΣ», που λάβαμε, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το σπήλαιο του Αγίου Μαρκιανού- η Αμαρκιανού-  στην Τ.Κ Αγίας Κυριακής στην ορεινή Ηλεία με τον  Παναγιώτη Καρούτσο και με την αρωγή του φίλου μας Ανέστη Αδαμόπουλου, κατοίκου της Αγίας Κυριακής. Χαρτογραφήσαμε το σπήλαιο και το ερευνήσαμε για ώρες, από όλες τις απόψεις. Η αναφορά μας με τα αποτελέσματα της έρευνας θα σταλεί στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ.

Αποτελεί ένα σημαντικό σπήλαιο (δροσερότατο 10,9 βαθμοί Κελσίου) και η ήπια αξιοποίησή του θα ήταν εφικτή, με ελάχιστες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον (λιθόστρωτο μονοπάτι για την προσέγγισή του) και με επίσης φιλικές προς το σπήλαιο εξέδρες – διαδρόμους για την προσέγγιση των σημείων με εξαιρετικά όμορφο διάκοσμο (λόγω του νερού και της λάσπης στο δάπεδο του σπηλαίου). Επίσης με τη χρήση των νέων “μονοχρωματικών” “λεντ” φωτισμού που δεν επηρεάζουν το σπηλαιοδιάκοσμο και φυσικά με φωτοκύτταρα λειτουργίας μόνο κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης, για να μην ενοχλείται η σπηλαιοπανίδα (κυρίως εδαφόβια έντομα), μπορεί να τονιστεί και να αναδειχθεί ο τεράστιος όγκος του σπηλαίου με αρκετό διάκοσμο. Αυτά φυσικά θα τα κρίνουν οι αρμόδιοι στο ΥΠ.ΠΟ. που θα είναι και αυτοί που θα δώσουν το πράσινο φως, η όχι , για την αξιοποίησή του..»

Από την πλευρά του ο Πάνος Καρούτσος αναφέρει ότι «Αποδεχόμενοι το κάλεσμα των κατοίκων βρεθήκαμε σε ενα γοητευτικό, ήρεμο, γεμάτο πράσινο τόπο. Στον οικισμό της Αγίας Κυριακής- η αλλιώς Κέρτζα  στην ορεινή Ηλεία. Ο προορισμός μας το σπήλαιο του Αγίου Μαρκιανού στα 1064μ υψομ. Κατά την παράδοση φημολογείται οτι στο εσωτερικό του υπήρχε ενα μοναστήρι. Η εξερεύνηση είχε σαν σκοπό να μελετήσουμε τις συνθήκες του σπηλαίου και κατά πόσο, σε πρώτη φάση, μπορουν να γίνουν πράξη οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής να γίνει επισκέψιμο. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια του Ανέστη Αδαμόπουλου που μας καλωσόρισε και μας φιλοξένησε στο σπίτι τους.»

Τον Παναγιώτη Καρούτσο και τον Κωνσταντίνο Μπακολίτσα, θυμίζουμε ότι τους γνωρίσαμε μέσα από μια εξαιρετική εκδήλωση που είχε διοργανώσει το Κτήμα Μερκούρη για τα σπήλαια της Ηλείας, όπου είχαν παρουσιάσει την εργασία τους και όλες τις εξερευνήσεις που έχουν κάνει στα σπήλαια του νομού μέσα μάλιστα από ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1499840954332-dfcfceea-6549-5″ include=”32748,32749,32750,32751″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia