FOLLOW US: facebook twitter

Ο Ομπάμα από σήμερα στην Αθήνα – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Ημερομηνία: 15-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

epa05585598 US President Barack Obama walks off of Marine One after returning from a trip to Pennsylvania and Ohio in Washington, DC USA, 14 October 2016. In Pittsburgh, Obama spoke at a White House Frontiers Conference panel discussion; in Ohio he delivered remarks at an event for the Ohio Democratic Party and Governor Ted Strickland. EPA/JIM LO SCALZO

Επίσκεψη με συμβολισμούς και προσδοκίες 

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε χθες από την Ουάσινγκτον για ένα τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και επόμενο τη Γερμανία, όπου θα προσπαθήσει, σε μια παράξενη άσκηση εξισορρόπησης, να καθησυχάσει τους συμμάχους μετά το σοκ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Το παράδοξο είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατήγγειλε με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον κίνδυνο μιας προεδρίας Τραμπ, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη -στο όνομα μιας ήρεμης μετάβασης- να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του που ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας.

«Ο στόχος του ταξιδιού είναι να καθησυχάσει όλο τον κόσμο εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ διένυσαν μια δύσκολη προεκλογική περίοδο αλλά αυτό τελείωσε. Εκτός κι αν έχουμε πολύ απλά ένα διαφορετικό σενάριο», δηλώνει η Χίδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Παράλληλα, θα στείλει σαφή μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό όσο και προς τους εταίρους και τους δανειστές της χώρας, όπως φάνηκε από όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και σημείωσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα».

Γι’ αυτό προέτρεψε εκ νέου «τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους».

Στο Μαξίμου οι επιτελείς θεωρούν ότι οι δηλώσεις Ομπάμα μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην κατάληξη των συζητήσεων για το χρέος, ενώ συνδυάζουν τις αναφορές αυτές με τις θέσεις του ΔΝΤ για τη μη χρησιμότητα λήψης νέων μέτρων λιτότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα διευρύνεται, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, το «μέτωπο» υποστήριξης των ελληνικών στοχεύσεων, αφήνοντας με λιγότερους συμμάχους το Βερολίνο που εμμένει να θέτει προσκόμματα στις συζητήσεις.

Περιοριστικά μέτρα, κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του μετρό

Με «απαγορευμένη ζώνη» θα μοιάζουν από σήμερα αρκετά σημεία στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της παραμονής του Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα μας. Σήμερα και αύριο θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ή πορείας για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής.

Το μόνο κομμάτι της Αθήνας στο οποίο δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες είναι ουσιαστικά η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί θα επιτηρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Παράλληλα, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., σήμερα από τις 10.20 έως και τις 11.20 δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του μετρό από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Επίσης, στις 12.00 το μεσημέρι κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Ακρόπολη» και «Συγγρού-Φιξ». Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις. Οι παραπάνω σταθμοί θα ανοίξουν κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.

obama2

Μέτρα από ξηρά, αέρα και θάλασσα

Μέτρα προστασίας από ξηρά, αέρα και θάλασσα θα τεθούν σε εφαρμογή, ενώ θα τεθούν σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλάσσιων μέσων στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου σε ξενοδοχείο της περιοχής αναμένεται να καταλύσει ο Ομπάμα, αποφάσισε η Λιμενική Αρχή Σαρωνικού.

Την κατανόηση των πολιτών ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, για την ταλαιπωρία μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λόγω των δρακόντειων μέτρων που έχουν ληφθεί.

Πηγή: efsyn


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος