FOLLOW US: facebook twitter

Ο «Λύκος της Στέπας» δάγκωσε τη Λέσχη Βιβλίων Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 02-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Η πρώτη φθινοπωρινή συνάντηση των μελών στην Παπαχριστοπούλειο με τον βραβευμένο με Νόμπελ λογοτεχνίας Έρμαν Έσσε

Στην πρώτη μας φθινοπωρινή συνάντηση, τα μέλη της Λέσχης Βιβλίων Αμαλιάδας γοητευτήκαμε από το «Λύκο της Στέπας», το αριστούργημα του Έρμαν Έσσε. Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, οι βιβλιοφάγοι της περιοχής συναντηθήκαμε στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας και συμφωνήσαμε ότι ο «Λύκος της Στέπας» συγκαταλέγεται δικαίως στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών! Διαχρονική και επίκαιρη η βραβευμένη με νόμπελ λογοτεχνίας πένα του Έρμαν Έσσε κατέκτησε τις καρδιές μας και μας παρακίνησε να διαβάσουμε – ή να ξαναδιαβάσουμε- και τα υπόλοιπα έργα του μεγάλου συγγραφέα.

Ο Έρμαν Έσσε, κομψός, στη βιβλιοθήκη του

Τα μέλη της Λέσχης εστιάσαμε στα διαχρονικά μηνύματα του Έσσε, τις επιρροές του από την ψυχανάλυση, τις απίστευτες προβλέψεις του για το τεχνολογικό παρόν μας και τη λατρεία του για τη μουσική, ιδιαίτερα την κλασική μουσική και την άσπονδη σχέση της με τη Τζαζ. Μας έκανε εντύπωση η σκηνή με το «Μαγικό Θέατρο» και η διφορούμενη κατάληξη της Ερμίν. Καταλήξαμε ότι δεν πρόκειται τόσο για μυθιστόρημα, όσο για ένα ψυχολογικό πορτρέτο του ίδιου του συγγραφέα και ένα φιλοσοφικό ύμνο που μπορεί να δώσει πνοή ακόμα και σε γερασμένους λύκους!

 

Έξι χρόνια βιβλιοφαγούρας

Η Λέσχη βιβλίων Αμαλιάδας, ήδη στον έκτο χρόνο λειτουργίας της, ξεκίνησε από ελάχιστους  βιβλιόφιλους και σήμερα αποτελείται από μέλη κάθε ηλικίας, κάθε αναγνωστικής κατεύθυνσης και προέλευσης. Συναντιόμαστε μία φορά το μήνα, την τελευταία Τετάρτη, στο πλέον  ιδανικό περιβάλλον για μία Λέσχη Βιβλίων, το αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη και ως μέλη ονομάζονται όλοι όσοι συμμετέχουν, είτε έχουν διαβάσει το βιβλίο είτε όχι. Σχολιάζουμε ένα βιβλίο που έχουμε επιλέξει μήνες νωρίτερα. Δεν πρόκειται για αναγνωστική λέσχη, δηλαδή δεν γίνεται ανάγνωση χωρίων κάποιου βιβλίου. Οι συμμετέχοντες έχουμε ήδη διαβάσει το βιβλίο και στη συνάντησή μας το σχολιάζουμε. Πολλοί έρχονται χωρίς να έχουν διαβάσει το βιβλίο, φεύγοντας όμως σίγουρα τους έχει δημιουργηθεί η επιθυμία.

Αγγλικό Εξώφυλλο του Λύκου της Στέπας

Οι συζητήσεις των μελών για τα βιβλία αποδείχθηκαν παθιασμένες,  ακριβώς επειδή έχουν όλοι έχουμε διαβάσει το ίδιο βιβλίο και το έχουμε πρόσφατο στη μνήμη μας. Τα σχόλια και οι επισημάνσεις είναι στοχευμένα, οι εκδοχές και οι διαφορετικές οπτικές εμπλουτίζουν τις συζητήσεις και οι γνώσεις κάθε μέλους για το συγγραφέα και το έργο του δίνουν πολυεπίπεδη διάσταση στο σχολιασμό. Κάθε συνάντηση μοιάζει με τις συζητήσεις μιας παρέας που μόλις έχει βγει από τον κινηματογράφο και είδαν την ίδια ταινία, ή φεύγουν από μία συναυλία ενός συγκροτήματος που τους άρεσε.

Μέσα στα χρόνια της λειτουργίας της η Λέσχη έχει διαβάσει και σχολιάσει 45 μοναδικά βιβλία. Κάποια έχουν αναδειχθεί ως αριστουργήματα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας όπως η «Φάρμα των Ζώων» του Όργουελ, τα «100 Χρόνια Μοναξιά» του Μαρκέζ, οι «Λευκές Νύχτες» του Ντοστογιέφσκι, «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη, το «Φύλαξέ μου τις Παλιές Φωτογραφίες» του συντοπίτη μας Αντώνη Σιμιτζή, οι «Μικρές Ατιμίες» του επίσης Αμαλιαδαίου Καρνέζη και πολλά άλλα!

Τα βιβλία που διαβάσαμε πέρσι

Την προηγούμενη αναγνωστική περίοδο 2016-2017 διαβάσαμε ορισμένα υπέροχα βιβλία, τα καλύτερα των οποίων ήταν τα ιστορικά μυθιστορήματα η «Γυναίκα από Βελούδο» του Φρέντυ Γερμανού, η «Αναζήτηση» του Νίκου Θέμελη, η «Αηδονόπιτα» του Ισίδωρου Ζουργού, και οι παραμυθένιες  «Μέρες και Νύχτες της Αραβίας» του αιγύπτιου νομπελούχου Ναγκίμπ Μαχφούζ. Εκτός από ιστορικά μυθιστορήματα, πέρσι διαβάσαμε αστυνομικές νουβέλες και λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας.

Το μέλλον ανήκει στα βιβλία!

Για τις επόμενες τέσσερις Τελευταίες Τετάρτες κάθε μήνα τα μέλη της Λέσχης επέλεξαν να διαβάσουν και να σχολιάσουν τα εξής βιβλία:

Στις 25 Οκτωβρίου 2017 τις «Αόρατες Πόλεις», Ίταλο Καλβίνο, εκδ. Καστανιώτη
Στις 29 Νοεμβρίου 2017 τις «Ιστορίες Αγάπης και Σκότους», Άμος Οζ, εκδ Καστανιώτη
Στις 20 Δεκεμβρίου 2017  «Το βαλς του αποχαιρετισμού», Μίλαν Κούντερα, εκδ. Εστία
Στις 31 Ιανουαρίου 2018 το «Ταξίδι μέλιτος», Μίμης Ανδρουλάκης, εκδ. Πατάκη.

Σας περιμένουμε να βιώσετε το κλίμα μίας παθιασμένης παρέας και να απολαύσετε τις συγκινήσεις που μόνο τα βιβλία μπορούν να μας προσφέρουν.

Λέσχη Βιβλίων Αμαλιάδας

www.facebook.com/lesxibiblionstinAmaliada


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος