Ο κόσμος του παιδιού: Τι δεν πρέπει να λέμε στο παιδί…
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55390″ img_size=”full”][vc_column_text]Τι δεν πρέπει να λέμε ποτέ στο παιδί… Πόσο μπορούμε με λάθος φράσεις, κουβέντες να πληγώσουμε το παιδί μας;
1. “Σταμάτα να κλαις γιατί θα σε αφήσω μόνη στο σπίτι”
Εδώ μιλάμε για ένα είδος εκβιασμού που μπορεί να στιγματίσει την παιδική ψυχή. Και αυτό γιατί ο φόβος της εγκατάλειψης αποτελεί ίσως έναν από τους μεγαλύτερους παιδικούς φόβους.
Καλό είναι να αποφεύγουμε οποιοδήποτε είδος εκβιασμού.
2. “Ο Γιωργάκης στο σχολείο είναι καλύτερος μαθητής. Ή φρόντισε να μοιάσεις στον αδερφό σου που τα κάνει όλα σωστά”
Αυτή η φράση περικλείει μέσα της μια μορφή σύγκρισης που κάποιες φορές μπορεί να λειτουργήσει με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Όταν ένα παιδί νιώθει ότι έχει πάνω από το κεφάλι του μια δαμόκλειο σπάθη, ένα μέτρο σύγκρισης, πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει και αντιδραστικά ή και να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να ανταγωνιστεί κάποιον που κάνει τα πάντα «σωστά».
Είναι σημαντικό λοιπόν εσείς να προσπαθήσετε να βρείτε την ισορροπία που δεν θα ισοπεδώσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας!
3. “Αν δεν κάνεις αυτό…θα μπεις τιμωρία στο δωμάτιο σου”
Ο χειρισμός της τιμωρίας είναι λεπτός. Σαφώς και πρέπει να μπαίνουν όρια ωστόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν χρειάζεται το παιδί να συνδέσει μέσα του το θέμα της τιμωρίας με το δωμάτιό του γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να μισήσει τον δικό του προσωπικό χώρο!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε “την καρέκλα της σκέψης” κάθε φορά που θέλετε να το επιπλήξετε ή να του θέσετε όρια με τη μορφή της τιμωρίας.
4. «Είσαι κακό παιδί. Δεν ακούς ποτέ τη μαμά»
Οι χαρακτηρισμοί στην ευαίσθητη παιδική ψυχή μπορεί να αντηχούν για πάντα. Πολλά παιδιά υιοθετούν συγκεκριμένες συμπεριφορές μόνο και μόνο από τους χαρακτηρισμούς των γονιών τους.
Προσπαθήστε να κατανοήσετε τους λόγους που οδηγούν ένα παιδί σε μια κακή συμπεριφορά!
Σκεφτείτε πολύ απλά ότι κάποιες φορές το παιδί μπορεί να είναι απλά κουρασμένο, να πεινάει, να ζηλεύει ή να προσπαθεί να τραβήξει το ενδιαφέρον σας. Και εκεί πρέπει να το τονώσετε και να το εμψυχώσετε.
5. «Κάτσε καλά γιατί θα φωνάξω τον μπαμπά…»
Συχνά στις γονεικές σχέσεις υπάρχει ο καλός και ο κακός μπάτσος. Ωστόσο το να μετατοπίζετε τις ευθύνες σας μόνο εσάς μπορεί να μειώσει στα μάτια του παιδιού σας.
Ο εκβιασμός μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα!Τέτοιες απειλητικές φράσεις δημιουργούν στο παιδί λανθασμένες εντυπώσεις για τη ζωή και την πραγματικότητα και το αναγκάζουν να σας υπακούσει, μόνο και μόνο επειδή φοβάται τις συνέπειες.
Διώξτε το φόβο από τα παιδιά σας και για μελλοντικές δικές τους συμπεριφορές!
Πηγή: Mommyland.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]