FOLLOW US: facebook twitter

Ο εφιάλτης της φοιτητικής κατοικίας-500 ευρώ για μια γκαρσονιέρα 30 τ. μ

Ημερομηνία: 03-08-2024 | Συντάκτης:

Οι Πανελλήνιες τελείωσαν και οι επιτυχόντες φοιτητές, πλέον, είναι έτοιμοι για το πιο όμορφο κομμάτι της ζωής τους, που είναι η φοιτητική ζωή. Ωστόσο το «σαφάρι» της αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, αφού τα ενοίκια είναι απλησίαστα ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του SPI, του δείκτη τιμών του Spitogatos, σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της χώρας μας.

Αττική

Αρκετοί υποψήφιοι φοιτητές θέλουν να σπουδάσουν στην Αθήνα, είτε επειδή διαμένουν στην πρωτεύουσα είτε επειδή η σχολή προτίμησής τους ανήκει σε κάποιο από τα δημοφιλή ΑΕΙ/ΤΕΙ της Αττικής. Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο φοιτητικού σπιτιού εντοπίζεται στην περιοχή της Νίκαιας, στην Πατησίων-Αχαρνών και στην Κυψέλη, ενώ η υψηλότερη τιμή παρατηρείται στην περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός και στην περιοχή Κουκάκι-Μακρυγιάννη.

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα κάτω από 65 τ.μ. στην περιοχή του Ζωγράφου, που αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες φοιτητικές συνοικίες λόγω εγγύτητας με την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, στοιχίζει κατά μέσο όρο 516 ευρώ.

Στα 400 ευρώ ανέρχεται η τιμή ενός στούντιο στη Νίκαια, που αποτελεί μία από τις οικονομικότερες περιοχές της Αττικής για αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας. Η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής φοιτητικής κατοικίας καταγράφηκε στο κέντρο της Αθήνας και στο Μετς.

Θεσσαλονίκη

Όμως και η Θεσσαλονίκη αποτελεί δημοφιλή φοιτητούπολη καθώς συγκεντρώνει μερικά από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Η τιμή του φοιτητικού σπιτιού σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Προαστίων της βρίσκεται κάτω των 10,0 ευρώ/τ.μ. με εξαίρεση το κέντρο, ενώ ως οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση φοιτητικού σπιτιού στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύονται οι περιοχές του Ευόσμου και της Σταυρούπολης.

Σημειώνεται πως οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι 40 Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο φοιτητικού σπιτιού σημειώθηκαν στην περιοχή Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία, καθώς και στην περιοχή του Ευόσμου, όπου καταγράφεται μία από τις χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές για ενοικίαση στούντιο (353 ευρώ).

Υπόλοιπη Ελλάδα

Όμως, δεν είναι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και Θεσσαλονίκη πόλος έλξης για τους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, φοιτητικό σπίτι αναζητούν πολλοί υποψήφιοι σε φοιτητουπόλεις στην υπόλοιπη χώρα. Οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές φοιτητικών σπιτιών καταγράφηκαν στη Λαμία και στο Αγρίνιο, ενώ οι υψηλότερες καταγράφονται σε σημεία έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η Κέρκυρα και το Ρέθυμνο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στη Χαλκίδα και στα Τρίκαλα.

Οι τιμές ανά περιοχή

1. Αττική

Νέος Κόσμος: 40 – 50 τ.μ., από 450 – 550 ευρώ /μήνα

Κουκάκι: 40 – 50 τ.μ., από 600 ευρώ /μήνα

Ζωγράφου: έως 35 τ.μ. από 400 – 550  ευρώ /μήνα

Κυψέλη: έως 35 τ.μ. από 350 ευρώ – 500 ευρώ / μήνα, 50 τ.μ. έως 590 ευρώ /μήνα

2. Πάτρα

Κέντρο πόλης, Ψηλά Αλώνια: έως 25 τ.μ. 270 ευρώ /μήνα, 50 – 60 τ.μ. 600 ευρώ /μήνα

Συνοικίες (Ζαρουχλέικα, Ψαροφάι) 40 – 50 τ.μ., από 300 ευρώ έως 400 ευρώ /μήνα

3. Κρήτη (Χανιά)

45 τ.μ. 650 ευρώ /μήνα

50 – 60 τ.μ. έως 850 ευρώ /μήνα

4. Θεσσαλονίκη

30 – 45 τ.μ., από 300 – 600 ευρώ /μήνα

50 – 60 τ.μ., από 450 – 750 ευρώ /μήνα

Συστάσεις σε γονείς και φοιτητές

Μερικές βασικές συμβουλές προς τους νέους φοιτητές και γονείς δίνει η ΠΟΜΙΔΑ στην ιστοσελίδα της. Απευθυνόμενη στους νέους φοιτητές και γονείς συνιστά:

  • Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
  • Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
  • Οργανώστε την αναζήτησή σας. Μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει.
  • Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
  • Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα. Το φοιτητικό επίδομα ενοικίου για συγκατοίκηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το απλό επίδομα.
  • Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
  • Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
  • Μακρυά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.
  • Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot