FOLLOW US: facebook twitter

Ο εφιάλτης επέστρεψε νωρίς: Πύρινη κόλαση σε Φρίξα και Ν. Σκιλλουντία

Ημερομηνία: 16-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57646″ img_size=”full”][vc_column_text]

  • Αργά το βράδυ δόθηκε εντολή να εκκενωθεί η Νέα Σκιλλουντία
  • Ξεκάθαρα από ανθρώπινο λάθος η φωτιά

Μια νέα βιβλική καταστροφή και πάλι από πυρκαγιές βρήκε τη νότια Ηλεία. Ένα μεγάλο τμήμα που διαφυλάχθηκε κόρη οφθαλμού, κάθε περασμένο καλοκαίρι παραδόθηκε στις φλόγες, ξεκάθαρα από ανθρώπινο λάθος. Σε μία ημέρα όπου υπήρξε προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους στην Ηλεία και ρητή απαγόρευση των υπαίθριων καύσεων κάποιος θεώρησε πως έπρεπε να κάψει τα υπολείμματα της καλλιέργειάς του. Έως την ώρα που το ρεπορτάζ γραφόταν η φωτιά μαινόταν σε μεγάλο μέτωπο, έχοντας καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών και δάσος. Η φωτιά ξεκίνησε από τη Φρίξα και είχε κατεύθυνση προς την περιοχή της παλιάς και νέας Σκιλλουντίας.

Η φωτιά όταν έγινε αντιληπτή είχε λάβει ήδη μεγάλες διαστάσεις. Λόγω των ισχυρών ανέμων και της ώρας, περίπου πέντε υπολογίζεται πως ξέσπασε, δεν ήταν δυνατό να επιχειρήσουν εναέρια μέσα.

Το χωριό Φρίξα έζησε ξανά τον εφιάλτη του 2007, καθώς οι κάτοικοι έντρομοι είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν σε απόσταση λίγων μέτρων από τα σπίτια τους. Μάλιστα ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε ήταν το γεγονός πως ένας νεαρός που θέλησε να απομακρύνει την σύζυγο και τα παιδιά του, τραυματίστηκε από πτώση.

Η πορεία της πυρκαγιάς ήταν ανεξέλεγκτη για ώρες και μέχρι που έπεσε το σκοτάδι  οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να σταματήσουν την πορεία της. Οι άνεμοι που έπνεαν με αμείωτη ένταση ξεπερνούσαν τα εφτά μποφόρ στην περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος που ενημερώθηκε άμεσα για την πυρκαγιά, έδωσε εντολή να υπάρξουν δυνάμεις για να προφυλάξουν την Αρχ. Ολυμπία μιας και οι άνεμοι έπνεαν με κατεύθυνση προς τα εκεί. Μάλιστα λίγο πριν τις εννέα το βράδυ το μέτωπο της πυρκαγιάς πλησίαζε προς τα Καλυβάκια, ένα χωριό ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Στο μεγάλο μέτωπο πέραν των δυνάμεων στης Ηλείας επιχείρησαν και από τους όμορους νομούς, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια από την Πολιτική Προστασία με οχήματα – υδροφόρες και μηχανήματα – των δήμων και της Π.Ε. Ηλείας.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκε και ο δήμαρχος Ανδρίτσανας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος. Προσπάθησε να συντονίσει το κομμάτι της πολιτικής προστασίας προκειμένου να διευκολύνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δεν μπορούσε να πιστέψει πως μπόρεσε να συμβεί ένα τέτοιο κακό στην περιοχή, που κάθε καλοκαίρι φυλάνε όλοι ως κόρη οφθαλμού

Κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, ήταν απαρηγόρητοι αφού σε μια ανυποψίαστη στιγμή, χάθηκαν οι περιουσίες τους. Εκατοντάδες στρέμματα κυρίως με ελιές έχουν γίνει στάχτη.

Η περιοχή χθες έμεινε στο σκοτάδι όλη τη νύχτα, καθώς η φωτιά κατέστρεψε το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ. Τα συνεργεία ωστόσο της εταιρίας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα.

Επικεφαλής στο έργο κατάσβεσης τέθηκε ο Περιφερειακός Διοικητής της Π.Υ. Δυτ. Ελλάδας Γιάννης Πετρούτσος, μαζί με τον διοικητή της Π.Υ. Πύργου Γιάννη Καραμαλίκη. Ο κ. Πετρούτσος γνώστης της περιοχής, αφού υπηρέτησε την περασμένη χρονιά στην Ηλεία, έδωσε κατευθύνσεις ώστε να υπάρξουν καίριες παρεμβάσεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Να σημειώσουμε επίσης πως και η Αστυνομία με δυνάμεις της, συντόνιζε την κυκλοφορία στους δρόμους και απομάκρυνε όπου υπήρχε κίνδυνος τους πολίτες, παρουσία του αναπληρωτή Αστ. Διευθυντή Βαγγέλη Αναγνωστάκη….

[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1523858749388-2441d29f-f8e3-2″ include=”57647,57648,57649,57650,57651,57652,57653″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot