FOLLOW US: facebook twitter

«Ο Επικούρειος- Το Αίνιγμα: Έρευνες και Προοπτικές»

Ημερομηνία: 29-12-2016 | Συντάκτης:

logos_pierris-spap-eforeia-arxaiotitwn2

Απολογισμός βραδιάς λόγου στην Αρχαία Ολυμπία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στο ΣΠΑΠ

Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνος στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένα μοναδικής σημασίας μνημείο του «Χρυσού» Αιώνα. Παρουσιάζει μια σειρά από ιδιαιτερότητες, των οποίων ακριβώς ο ξεχωριστός χαρακτήρας του τα κάνει ισάριθμα αινίγματα. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραδιά λόγου η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Ολυμπίας με συνδιοργανωτές την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών, εστίασε σε αυτά ακριβώς τα αινίγματα.

Η Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, Προϊσταμένη της Εφορείας, άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας και παρουσιάζοντας στο κοινό τον προσκεκλημένο ομιλητή και πρωταγωνιστή της βραδιάς κύριο Απόστολο Πιερρή, Διευθυντή του Ινστιτούτου. Ακολούθησε αμέσως η διάλεξη του κυρίου Πιερρή ο οποίος ασχολήθηκε με τα “αινίγματα”, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε που εγείρει το περικαλλές μνημείο της κλασσικής αρχαιότητας, προσεγγίζοντας και αναλύοντάς τα από ιστορική, μορφολογική, φιλοσοφική και αισθητική σκοπιά. Ως ερευνητής προσέφερε την δική του ερμηνεία σε ζητήματα όπως ο χρόνος και ο τόπος οικοδόμησης του Ναού, η κατεύθυνση (Β-Ν) και φορά (από Βορρά) του, η μεγαλύτερη από το σύνηθες για την εποχή επιμήκυνσή του, η εσωτερική διαμόρφωση του σηκού του ναού σε πλάγιους μυχούς με εγκάρσιους προβόλους, το άδυτο με την ανατολική πύλη, η πρώτη στην ιστορία της Αρχιτεκτονικής εμφάνιση του Κορινθιακού κίονα με κιονόκρανο εκπληκτικής τέχνης, στο μέσον του ανοίγματος που χωρίζει σηκό από άδυτο, η ύπαρξη της εσωτερικής ζωφόρου, τοποθετημένης  ψηλά στο εσωτερικό του στενού σηκού με την Κενταυρομαχία και Αμαζονομαχία κ.α. Ως παράδειγμα της απαιτούμενης νέας προσέγγισης, ο ομιλητής ανέπτυξε περισσότερο το ζήτημα της τεχνοτροπίας της ζωφόρου, προέβη στην ανασύνθεση της ταυτότητας του ύφους της, πρότεινε το πρόσωπο του γλύπτη καλλιτέχνη που συνεργάστηκε με τον Ικτίνο στο μοναδικό αριστούργημα, και προχώρησε στην συνδυασμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στο λατρευτικό άγαλμα του Απόλλωνος, παρουσιάζοντας συνοπτικά μια νέα θεωρία για την ταυτοποίησή του και υποδεικνύοντας τον ίδιο πλαστικό δημιουργό με αυτόν της ζωφόρου.

logos_pierris-spap-eforeia-arxaiotitwn4

Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων, εκπαιδευτικών, ξεναγών, εκπροσώπων φορέων και αρχών και πολλών φιλοτέχνων που απάρτιζαν το ακροατήριο, κρατήθηκε αμείωτο μέχρι το τέλος, ενώ ο κύριος Πιερρής, κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι θα κρατήσει ενεργή την αγαστή, επιστημονική και οργανωτική, συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για μια σειρά από θέματα της εποπτείας της, υποσχέθηκε δε να επιστρέφει στην Ολυμπία οποτεδήποτε στο μέλλον προσκαλείται, για να αναπτύξει αυτά αλλά και άλλα θέματα φιλοσοφίας, τέχνης και επιστήμης με τα οποία καταπιάνεται.

Όσοι επιθυμούν να ακούσουν την διάλεξη, μπορούν να κατεβάσουν το σχετικό αρχείο (113 mb)  ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://drive.google.com/open?id=0By9n0-Dn8pcqR0cyQzBwZ2xXTEk

logos_pierris-spap-eforeia-arxaiotitwn3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot